Bonk bij sluiten waterkranen (mogelijk waterslag)

Mraze

  • #1
Goedemiddag,

We hebben last van een bonk bij het gebruik van waterkranen. Het is een eenmalige bonk, die direct bij het sluiten van de kraan hoorbaar is (er zit dus geen vertraging in), maar toch lijkt het geluid elders vandaan te komen dan de kranen zelf. Het geluid is beduidend harder als er warmwater wordt getapt. Ik weet niet hoe waterslag klinkt, maar mogelijk dat dat het is.

In m'n herinnering ontstond het probleem enkele maanden geleden eerst bij de wasmachine en werd het langzaam door het hele huis een probleem (Vaatwasser, WCs, douche, draaikraan, hendelkranen etc.) . Het is niet duidelijk hoorbaar waar het precies vandaan komt, maar het lijkt bij de CV ketel op zolder harder te zijn. De CV ketel is vorig jaar vervangen, waarbij ook een deel van de nabijgelegen leidingen zijn veranderd.

In deze video is het geluid te horen (kraan naar links is warmwater, kraan naar rechts is koud water), maar in het echt is de bonk harder aanwezig. Vermoedelijk is dit doordat het geluid elders vandaan komt.

De volgende tips heb ik op dit forum gevonden en uitgeprobeerd:
- Keerkleppen van de watermeter zijn vervangen
- Alle leidingen nagelopen of ze goed vastzitten en niet ergens tegenaan kunnen tikken, daar waar mogelijk. Drinkwaterleidingen gaan nabij de CV al snel onder de vloer, waardoor ik dit niet verder kan controleren.
- Volledige leidingwerk leeg laten lopen voor als er ergens lucht vastzat.
- De afsluitkraan vóór de watermeter iets dichtdraaien om de inflow te verminderen.
- Loodgieter laten komen (van hetzelfde bedrijf als die de CV ketel hebben geplaatst): Zei dat waterslag anders klinkt, maar wist ook niet wat er anders aan de hand was. Hij bood als enige mogelijkheid aan om een waterslagdemper te plaatsen, maar wist zelf eigenlijk niet waar hij deze zou moeten plaatsen.

Ik ben bang voor mogelijke schade op den duur, maar ik weet niet wat ik verder nog kan proberen. Zijn er hier mensen die me misschien verder kunnen helpen?
 

ADDave

  • #2
Ja dit is wel een gevalletje waterslag denk ik.

Goede manier om het te testen is:
Sluit de kraan een stuk langzamer dan zoals op de video. Gewoon rustig dichtzetten. Hoor je dan geen bonk, dan is het inderdaad waterslag.
 

Mraze

  • #3
Bedankt voor de reactie!
Bij langzaam sluiten is er inderdaad geen geluid te horen, dus dat bevestigd het dan.

Ik vermoed (ook op basis van berichten die ik elders op dit forum van je las) dat ik het beste kan gaan experimenteren met het plaatsen van waterslagdempers op verschillende plekken (warm water uitvoer in de buurt van CV, wasmachine en wastafelkraan uit de video). Klopt dat?
 

Mraze

  • #4
Het geluid bleek in de buurt van de CV ketel vandaan te komen, waardoor er een waterslagdemper vlak voor de CV is geplaatst. Het geluid was hierna tijdelijk verholpen voor het koud water (niet voor het warmwater), maar beetje bij beetje komt het weer terug. Inmiddels is het ook bij het openen van kraan aanwezig.

Heeft iemand hier ervaring mee?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Ik zou eerst eens gaan kijken/proberen te vinden waar het bonkende geluid geproduceerd wordt.
Vaak is het een kwestie van de buis anders beugelen en het geluid is weg, helpt ook dat niet dan begin je pas met het toepassen van waterslagdempers.
Maar je begint dus eerst bij de bron nl. het niet/niet goed/slecht beugelen van de buis en dit verbeteren en helpt dat allemaal niet of zit de buis te klapperen in een stijgleiding die geheel is weggetimmerd dan pas komt de waterslagdemper in beeld.
En helpt ook dat niet dan die keramische kraan er uit en gewoon weer een kraan met rubbertjes/leertjes en je bonkende geluid is vrijwel zeker weg.
 

Onderhoudtje

  • #6
Een niet goed werkende inlaatcombinatie kan dit problemen ook wel eens veroorzaken.
Deze zit onder de ketel.
 

Mraze

  • #7
@Gerrit B De leidingen heb ik gecontroleerd en zitten vast, maar deze gaan al zeer snel de vloer in, naar een afgesloten koof en achter de wanden van de badkamer. Ik begin te denken dat ik toch de koof zal moeten openbreken. Aangezien het bij veel kranen in huis is (ook douchekraan en wc), vermoed ik dat het niet alleen aan de keramische kranen ligt.

@Onderhoudtje Aan de inlaatcombinatie heb ik ook gedacht. Zeker omdat het geluid niet altijd even hard is en ik het vermoeden heb dat het hard aanwezig is, op het moment dat de CV ketel aan het verwarmen is is. Als ik echter de inlaatcombinatie afsluit, hoor ik geen verschil in geluid, wat dit weer tegenspreekt. Hoe denk jij hierover?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu