Wateroverlastalarm aeg vaatwasser f43080vi

S.bonnema

  • #1
Ik heb een aeg vaatwasser f43080vi deze geeft een wateroverlast alarm. 3 piepjes . Echter is de bak onderin kurkdroog. Het vlotter gecontroleerd deze werkt ooK goed. hierna gaat de stroomdraad via de waterstop. Deze doorgemeten en na de waterstop heb ik geen spanning meer. Kan het wezen dat ik hierdoor het wateroverlast alarm krijg. en is de oplossing dan een nieuwe slang. Vr. Gr. Sil
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Ja , je kan het slot voor de zekerheid extern voeden met 230 volt , komt er geen water uit dan weet je genoeg.
 

S.bonnema

  • #3
Bedankt zal ik proberen
 

S.bonnema

  • #4
Spanning op het snoer(van de slang) naar de waterstop gezet en deze blijft dicht zitten.
 

S.bonnema

  • #5
Slang inmiddels vervangen, probleem opgelost.
 

Sredlums

  • #6
Hoi, geen idee of het na 7 jaar nog zin heeft om op deze thread te reageren, maar ik heb exact dezelfde vaatwasser met hetzelfde probleem. Deze stappen/controles heb ik al gedaan:
  • In de onderbak is nergens iets van vocht te ontdekken
  • Het waterreservoir aan de linkerzijde is schoongemaakt
  • Uit de 'bak' daaronder (met die zandachtige korrels er in, waarschijnlijk een filter o.i.d.) het vocht laten lopen (deze zat helemaal vol met water).
  • De vlotter getest, deze ligt gewoon los en kan bewegen, het pinnetje wat deze indrukt als ie omhoog komt beweegt ook vrij
  • Alle stekkertjes zijn aangesloten
  • De watertoevoer is getest en in orde, de kraan staat open
Wanneer ik de machine laat draaien hoor ik van alles, maar ben er niet genoeg in thuis om te zeggen welk onderdeel wel niet draait. Ik zou zeggen dat de pomp draait, maar er komt geen water in het systeem. Het programma stopt overigens niet, maar hij blijft gewoon rommelen met steeds die drie piepen.
Elke aanwijzing wat ik nog kan doen is welkom!
(Van het bovenstaande snap ik helaas niet alles, ik weet niet waar de pomp precies zit en hoe ik daar externe stroom op kan zetten, dus ik weet niet of die oplossing bij mij werkt).

Ik zal dit ook als een losse vraag plaatsen, mocht dat niet de bedoeling zijn dan kan een mod die gewoon verwijderen uiteraard.

Bij voorbaat dank, Marc!
 

Sredlums

  • #7
Ik heb inmiddels ontdekt welke slang het is. Als je het weet is het simpel. Ik ben fietsenmaker en schroef ook zonder problemen een PC of laptop open, maar hier ben ik minder in thuis :?
Afijn, heb er rechtstreeks stroom op gezet, maar wordt er niet veel wijzer van… je hoort iets klikken in de machine (de pomp die aan slaat?), maar er komt nog steeds geen water uit. Betekent dit dat de waterstop in de slang defect is? En als ik zo'n slang koop, moet dat dan exact dezelfde zijn, of mag ie ook een waterstop hebben die niet vanuit de machine wordt aangestuurd?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #8
We bedoelen de aanvoerslang de slang die aan de kraan zit.
In deze slang zit een kabel waar 230 volt doorheen loopt en welke naar een ventiel gaat aan het begin van de slang deze zit in het blok welke aan de kraan zit.
Als deze defect is (namelijk onderbroken circuit of te hoog ohmig) dan komt de vaatwasser met foutcode I30 omdat deze in serie staat met de vlotter.
dus hij denkt dat de vlotter omhoog staat doordat het inlaatventiel defect is.
Door het ventiel spanning te geven zou er water in de machine moeten komen.
Aan de linkerzijde kan je meestal wel bij de stekkertjes om deze even af te koppelen en te voeden met een los snoer.
Dit kan alleen een elektrisch ventiel zijn als je deze zou vervangen een mechanische zal altijd door blijven lopen en dan zal de machine overstromen.
 
  • Like
Waarderingen: Sredlums

Sredlums

  • #9
Hoi S.oldeerbout, dank voor je snelle antwoord.
Ik wist in eerste instantie niet wat er bedoeld werd omdat het eerst over een slang ging en later over een kabel… tot ik inderdaad zag dat er een electriciteitskabeltje door die (buiten)slang loopt :wink:

Dat blijkt alleen wel een probleem te zijn, lees ik van jou en begreep ik ook van de man van de Handyman winkel waar ik langs kwam en de situatie uitlegde. Blijkbaar moet er echt weer zo'n zelfde kabel op, en die zijn reteduur. Ik heb inmiddels een 'gewone' kabel met waterstop gevonden, gratis, die ik over een paar dagen ga krijgen. Het plan is om daarmee te gaan experimenteren. Loopt dat op niks uit dan geef ik het denk ik op met deze machine (heb er eerder al een stuk binnenband ingezet als vervanging van een andere rubber slang, en zo nog meer mankementjes verholpen) en wordt het een heel goedkoop tweedehandsje. Ik kan dus zonder al te veel risico wat proberen.

Denk je wel dat mijn conclusie klopt, dat het aan die kabel ligt?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #10
Wat bedoel je met een 'gewone' kabel met waterstop?
Het ligt niet aan de kabel maar aan het ventiel.
 
  • Like
Waarderingen: Sredlums

Sredlums

  • #11
Sorry, nu maak ik het zelf ingewikkeld. Ik bedoelde een slang, met waterstop (maar dus zonder aansturing vanuit de machine via een kabeltje).
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #12
Dat kan niet , het toestel moet zelf kunnen beslissen en meten hoeveel water erin komt ander zal hij overvullen.
 
  • Like
Waarderingen: Sredlums

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu