AEG Vaatwasser verwarmt water niet meer.

TonyTonic

  • #1
Het gaat om een AEG vaatwasmachine:

MODEL FSE52707P
91143459201

Van een kleine 3 jaar oud.

Kortgeleden begon de vaat er niet schoon uit te komen en tegelijk of kort daarna stopte de vaatwasser midden in zijn cyclus en gaf de storingscode i11. Dacht er niet zo veel van en als je de machine dicht deed ging hij rustig verder. Na de zoveelste melding toch eens de foutcode opgezocht en
i11 zou te maken hebben met de watertoevoer. Hierop de machine grondig gereinigd van binnen en sindsdien geen last meer gehad van de foutcode, echter kwam ik er toen pas achter dat de machine het water niet meer verwarmd. Ook niet op 30min kort programma.
In de hoop het zelf op te kunnen lossen heb ik vandaag de machine uitgebouwd en helemaal open gemaakt.
- Het labyrinth was vrij schoon maar toch goed doorgespoeld met chloor
-de temperatuursensor er uit gehaald en grondig gereinigd.
- de pomp met verwarmingselement eruitgehaald, schoongemaakt en doorgemeten
- element geeft 30ohm en continuiteit
- de printplaat op het oog geinspecteerd maar op het oog geen doorgebrande capacitors of tekenen van oxidatie/brand etc
- ook de bedrading van de voeding en aarde van en naar de printplaat en verwarmingselement gecontroleerd op continuiteit

Ik ben het spoor bijster.
Mocht het de tachograaf zijn (heb ik zelf niet kunnen localiseren) dan zou dit als het goed is gepasseerd moeten worden door hem op een extreem korte 30min cyclus te zetten en kan verder dus geen enkele oorzaak vinden.

Heeft iemand nog een gouden tip?
 

Kaajee

  • #2
Niet echt wat je wilt lezen wellicht, maar een machine van nog 3 jaar oud mag natuurlijk niet dit soort kuren vertonen. Ik zou me op garantie beroepen, ook al ben je de standaard garantie van 1 (?) jaar voorbij
 

TonyTonic

  • #3
Helemaal mee eens Kaajee! Zal morgen ook contact met ze opnemen en kijken of er toch iets geregeld kan worden. Blijkt namelijk, en dit is nooit door KVIK (hier onze keuken besteld) gecommuniceerd, dat als je 4 AEG dingen kocht je 5 jaar garantie krijgt. Mits binnen 3 maanden geregistreerd.

In de tussentijd;

klopt het dat er een "service menu" is die via een toetscombinatie toegankelijk is waarin de machine een diagnose was draait en eventuele foutmeldingen op spoort? Zag verschillende posts voorbij komen maar geen van die toetscombinaties werken bij dit model.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Niveauschakelaar reinigen en even het kanaal doorspuiten.
Als je altijd op eco wast zit deze geheid dichtgeslibd met vuil.
 

TonyTonic

  • #5
Bedankt voor je reactie S.oldeerbout.
Waar zit de niveauschakelaar/ hoe ziet hij er uit, en is deze schoon te krijgen zonder de bodemplaat te moeten verwijderen?

Ik heb ondertussen de machine nog een keer grondig schoongemaakt, deze keer "stijgbuis?" ook los geschroefd en helemaal schoongemaakt, alsmede nog een keer het reservoir onder het rooster.
Twee programma's met een scheut bleek gedraaid in de hoop eventueel resterende troep ook weg te krijgen.

Machine verwarmd alleen nog steeds niet. Kan het liggen aan de drukschakelaar? Of hoe krijg ik de nicevauschakelaar schoon? Of lijkt het er dan toch op dat het de printplaat of een sensor is?

stijgarm.jpeg
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #6
Links in het midden op de kuip , kan zonder bodemplaat demontage.
20231004_223043.jpg
 
Laatst bewerkt:

TonyTonic

  • #7
Misschien voor iemand nog relevant, update hoe het is afgelopen.

Aangezien ik het probleem niet zelf kon achterhalen heb ik een AEG monteur langs laten komen.
Bleek uiteindelijk toch het verwarmingselement defect te zijn. Overal waar ik heb gemeten kreeg ik ±30 ohm maar het defect bleek in de connector te zitten. Zelf niet aan gedacht om die ook nog door te meten.

Wat betreft of dit onder de garantie valt is het nog heel even afwachten, ik kreeg wat tegenstrijdige verhalen
(Officieel zou ik recht hebben op 5 jaar fabrieksgarantie, omdat we meerdere AEG producten tegelijk van AEG voor de keuken hadden aangeschaft. Echter moest je deze producten dan wel binnen 3 maanden registreren en dit heb ik, omdat ik hier niet van op de hoogte was, pas onlangs gedaan)
en werd van het kastje naar de muur gestuurd qua bellen en mailen maar toen ik een mail stuurde met het garantiecertificaat heeft de medewerker meteen een afspraak ingepland vanwege de drukte.
Monteur is dus langs geweest, maakte foto van het uitgeprinte garantiecertificaat. Ik moest een krabbel zetten en alles was geregeld.
Het is nog afwachten of, en zo ja hoe hoog de rekening is maar geloof dat de monteur zei dat het alleen op administratiekosten uit komt a 25-30 euro.
 

Kaajee

  • #8
Fijn, dank!
En als het bij 25-30 eu blijft, zou ik er niet moeilijk over doen. Dan kom er er best goed af. ;-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu