Waterleiding isoleren

Peter Feiken

  • #1
Hallo klussers,

Heb even een vraag over het isoleren van waterleiding

Ik ben momenteel bezig een nieuwe keuken te plaatsen en tegelijk tijd een bijkeuken te bouwen.

Ik wil flexibelwaterleiding van uit onze kelder aanleggen naar de keuken toe en vervolgens aansluitend naar de bijkeuken en dan vervolgens in het verlengde ook naar de schuur.


de waterleiding zal vanaf de kelder door de muur gaan, uit de keuken heb ik een deel van de vloer verwijderd (beton) waar de waterleiding in het zand komt te liggen daarna gaat de waterleiding naar buiten en wil ik deze op een betonmat bevestigen en deze mee storten met de vloer als laatste laat ik beide leidingen uitkomen in de schuur al met al zal dit een meter of zeven zijn.


Nu vraag ik mij af moet ik deze leidingen nog isoleren met name de warmwaterleiding i.v.m. verlies tapwater temp of is dit niet nodig?

Of moet ik dit juist niet doen i.v.m. legionella besmetting?


Ook vraag ik mij af of ik de T koppelingen gewoon mee kan storten in het beton? ik wil van die Multi fit koppelingen gebruiken die je zelf met z'n imbus sleutel vast kan zetten volgens de fabrikant is dit geen probleem maar zelf ben ik hier een beetje huiverig voor i.v.m. lekkage


Zoek graag naar wat tips en advies


Alvast bedankt ,


Groet Peter
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De warmwaterleiding niet isoleren, die moet zo snel mogelijk onder de 25 graden komen, hoe sneller de afkoeling hoe minder kans op legionella.
Leg de warm waterleiding en de koudwaterleiding minstens 15 cm uit elkaar, deze leiding mag niet te warm worden door de warmwaterleiding en/of eventuele vloer verwarming.
 

Peter Feiken

  • #3
Oke helder dankjewel Jan voor de tip,

en is het een probleem als ik de koppelingen onder de grond maak of is het beter deze boven de grond te plaatsen ivm eventuele lekkage?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Koppelingen altijd bereikbaar houden, als er iets mis gaat de vloer eruit breken lijkt me niet de leukste klus.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Als je perskoppelingen hebt, en een perstang, dan kunnen de koppelingen ook in de vloer of wand.
 

Peter Feiken

  • #6
Nee zijn zelf doe het koppelingen van multifit deze zet je vast door middel van een grote inbussleutel, de fabrikant zegt in de beschrijving dat in de muur of in de grond geen probleem is.

waar het kan zal ik proberen de koppelingen boven de grond te houden al is het maar voor een prettiger gevoel.

bedankt voor de tips
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Wat garandeert de leverancier? Gaat hij ook jouw gevolgschade vergoeden als de koppeling wél gaat lekken na het instorten?
 

Roykes

  • #8
Dat doet normaliter de verzekering :lol:

zonder gekheid, liefste geen koppelingen in de vloer, slang op rol kun je krijgen tot 100 meter, dus zonder koppelingen moet lukken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu