Waterleiding in garage waar het vriest isoleren?

Tinustate

  • #1
Afgelopen winter was mijn waterleiding in de garage bevroren en had ik een haarscheurtje in de leiding.

Een paar dagen terug heb ik het stuk met het scheurtje eruit gezaagd en een kraantje geplaatst (aan de onderkant):



De gedachte hier achter was dat ik nu ook het onderste deel van de leiding leeg kan laten lopen. Maar voor de zekerheid, als ik het een keer vergeet, wil ik toch de leidingen wat isoleren.

De witte muur is een binnen muur maar het vriest wel in de garage.

Ik zet in ieder geval om de waterleiding zo'n grijs/zwarte stoffen buis.

Maar ik vroeg me of het ook zou helpen om heel dat kastje vol met isolatie te proppen? Of is er een betere oplossing voor dit probleem?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Die bovenste kraan is overbodig want de kraan onderaan zit verkeerd om, als u die een halve slag draait kunt u de leiding gewoon aftappen.

Buisisolatie helpt altijd iets maar de boel niet dicht timmeren helpt beter, dan houdt de warmte in de schuur de leiding dooi als u er een kacheltje in hangt bij de waterleiding.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #3
Zoals ik het lees zat het bovenste kraantje er al in. maar als ik het goed begrijp heeft de ruimte tegen de muur, om de buis isoleren dus geen zin, ondanks dat deze tegen een "warme"muur zit?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Tracing kabel.
 

Tinustate

  • #5
Dank je mensen!

@Jan de bovenste kraan zat er al in, ik heb de onderste toegevoegd omdat het water onder bleef staan en bevroor. Dit water kon niet met de bovenste kraan worden afgetapt. Met de onderste nieuwe kraan kan ik nu 's winters het onderste (laag gelegen) deel water vrij maken.

Er zit momenteel een dun houten kastje om heen. Ik ben niet zo'n fan van kacheltjes, op zich voor 1 of 2 nachtjes is het prima maar als het langer is dan betaal je fors voor elektriciteit...

@Wgb ik moest even googlen, maar zo'n kabel lijkt mij op het eerste gezicht ideaal. Gebruikt weinig watt per meter en als ik hem aankan sluiten op een schakelaar met thermostaat dan doet ie het alleen als het vriest.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Zoals gezegd, de onderste kraan zit verkeerd om, je kunt nu niet aftappen. (Probeer het maar eens ;-) )
 

Tinustate

  • #7
Ik heb het nog niet geprobeerd @Hessie , maar ik vermoed dat ik de verwarring snap. In m'n huis kan ik de waterleiding van de garage afsluiten. In het verleden bleef dan altijd water in het laagste deel staan, in mijn foto de leiding waar het bronzen kraantje is toegevoegd (waar het oranje bakje onderstaat)

Als het nu winter word sluit ik in huis de garage af en zet ik vervolgens alle kranen open in de garage. Vervolgens draai ik aan het zwarte dingetje op het bronzen kraantje en als ik het goed heb komt daar dan een hoop water uit.

Eigenlijk doe ik dus niks met het bronze kraante, ik moest alleen een punt hebben waar ik het water uit kon laten lopen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
De kraan is eenvoudig om te draaien, ik zou dat maar doen, als iemand (per ongeluk) dicht draait bevriest de leiding alsnog
De kraan is nu tegen de stromingsrichting gemonteerd hetgeen veel weerstand oplevert en oudere kranen gaan rammelen.
 

Tinustate

  • #9
@Jan ik wist niet dat dat voor problemen kon gaan zorgen, dat moet je niet hebben. Ik zal morgen 2 ringetjes halen en het kraantje omkeren.
Dank je voor de tip!
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #10
Pijpisolatie alleen om bevriezen van de waterleiding te voorkomen is kansloos.
Isolatie met tracing is een prima oplossing.

Om ook nog aan de VEWIN eisen voor waterleiding te voldoen, het volgende;

Met de kraan omkeren zal er ook gelijkertijd een EA controleerbare keerklep (of een combinatie keerklepkraan)geplaatst moeten worden.
Dat moet binnen maximaal 10cm vanaf de aanvoerleiding worden geplaatst.
Tevens moet de kraan en keerklep wel bereikbaar blijven voor controle.

Zeker als er met trace lint gewerkt gaat worden, zal de legionella alleen maar de kans hebben toe te nemen.

Veiligheid voor de gezondheid gaat voor alles :idea:

Vr Gr en succes ermee
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu