Aarde oude installatie waterleiding

Aardekoning

  • #1
Hallo allemaal,

Mijn vraag is hoe veilig is mijn installatie?
Het betreft een oude installatie zonder aardlek,hoofdschakelaar,aardelektrode. De aarde is aangesloten op de hoofdwaterleiding met een 2,5 kwadraat grijze aardedraad. Deze loopt niet naar de meterkast maar gaat via de verdeeldozen in het plafond naar de keuken. Er is een elektricien geweest die een 6 kwadraat vertinde draad op de koudwaterleiding erbij heeft gezet. De aarde is gemeten en er is wel aarde aanwezig. Het is in het hele gebouw op deze manier aangesloten. Ik maak me een beetje zorgen hierover. Graag advies...

20210506_091445.jpg 20210506_091527.jpg 20210506_091556.jpg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Op het moment dat het waterleidingbedrijf besluit om de waterleiding in de straat te vervangen door kunststof, kom je zonder waarschuwing zonder aarde te zitten. Inderdaad iets om je zorgen over te maken.
Je zou met de verhuurder of de VVE moeten overleggen met het doel om een fatsoenlijke aarde aan te leggen. Verder is waarschijnlik de hele installatie in je eigen woning aan vervanging toe, gezien hoe oud de groepenkast is.
 
  • Like
Waarderingen: Aardekoning en Vonken_trekker

Aardekoning

  • #3
Het probleem is dat ik dit meerdere malen heb aangegeven. De verhuurder stuurt dan iemand die komt kijken. Alles werkt naar behoren. Enige wat ik zelf zou kunnen doen is de aarde laten doormeten wat de ohm waarde is
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
We kunnen als klusforum helaas niet helpen in de discussie met je verhuurder.
 
  • Like
Waarderingen: Aardekoning

Aardekoning

  • #5
Dan is mijn gevoel juist. Heb dit al meerdere keren aangegeven aan de verhuurder. Maar omdat het een oude installatie is is hij niet verplicht het te vervangen. Het gene waar ik me het meest zorgen om maak is de badkamer. Normaliter hoort er een CAP te zitten en die zie ik nergens de vloer is van beton met een verhoogde vloer. Ook geen aardemat aanwezig. Nu heb ik gelezen dat in de oude situatie er geen CAP hoeft te zijn als de leidingen van koper zijn en zo geaard zijn. Of dit klopt weet ik niet ben geen expert. Maar ik sta niet op me gemak te douchen en zet geen apparaten aan als ik ga douche. Heb nergens last van maar me gevoel zegt dit zit niet lekker. Zeker niet omdat alles op de waterleiding is geaard. Dus mocht er een module doorbranden van een apparaat terwijl je onder de douche staat is het dan gevaarlijk in de situatie hoe het nu zit? (Zie foto's bovenstaand bericht)
 

Aardekoning

  • #6
Tom345 schreef:
We kunnen als klusforum helaas niet helpen in de discussie met je verhuurder.
Dat begrijp ik, wil het zelf eventueel laten doen door een erkend specialist. Als het maar veilig is dat vind ik heel belangrijk. Of maak ik me nu zorgen om niks?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Je hebt een installatie zonder aardlekbeveiliging schrijf je. Heb je in huis wel ergens wcd's met randaarde?

Het kan vooral gevaarlijk worden als je de je een defect apparaat hebt dat met een randaarde stekker / wcd is aangesloten en de aarding valt ooit weg omdat de watermaatschappij overstapt op kunststof leidingen. Dan kan dit defecte apparaat dus een spanning zetten op diverse geleidende delen die via de waterleiding zijn verbonden.

Ik neem aan dat je in de badkamer geen wcd's en ook geen lichtschakelaar hebt? Dat mag namelijk niet als er geen aardlekbeveiliging is.

In jouw geval zou het überhaupt niet onverstandig zijn de groepenkast te vervangen. Er valt veel te winnen op gebied van veiligheid (bijv. toevoegen van aardlekschakelaars) en beste is dan ook meteen een fatsoenlijke aarding regelen. Dit laatste zou de VVE voor alle betreffende woningen best in 1x doen.
 
  • Like
Waarderingen: Aardekoning

Aardekoning

  • #8
Alle wcd's zijn voorzien van RA in huis. Dit heeft een elektricien gedaan op mijn verzoek. Er is een PE draad bij de bestaande installatie getrokken. De badkamer heeft een lichtschakelaar met een fase en schakeldraad. Deze heb ik afgekit omdat er vlak boven de schakelaar een koud waterleiding zit die druppeld als je gaat douche door warm en kou. Verder zijn er geen wcd's aanwezig in de badkamer. Heb een offerte aangevraagd over de meterkast maar nog geen reactie helaas.

20210506_134706.jpg
 

ABCDE

  • #9
Met installatie tester is veelal binnen tien tellen te zien of je aardcircuit weerstand voldoet volgens de normen van destijds.

Maar dr juiste vereffening in de badkamer is in sommige opzichten belangrijker zeker in een flatgebouw waar er ook aardlekstroom van de buren kan binnenkomen via bijv. waterleidingen. 230V op de kraan is niet zo erg, zolang maar dezelfde 230V op de afvoer, vloer, radiator staat zodat er geen stroom door je lichaam gaat lopen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu