Waterleiding afwerken

Swinxo

  • #1
Goedenavond,

Zie bijgevoegde foto.
Dit betreft een koudwaterleiding die naar een buitenkraan ging. Daar tussen zat een ballofix kogelkraan t.b.v. afsluiting. Buitenkraan is niet vorstbestending.

De kogelkraan heb ik er tussenuit gehaald omdat ie lekte. Leiding tijdelijk afgesloten. Nu wil ik alles weer terug gaan bouwen enkel niet in de muur maar op de muur. Het gedeelte koperleiding wat nog zichtbaar is op de foto zat direct in 't stucwerk voordat ie daaronder naar de kruipruimte loopt.

Het was op een zodanige manier gemonteerd dat ik het niet meer kon demonteren zonder wat hakwerk. Maar nu vraag ik mij af hoe ik verder moet.

Moet ik er een stuk pvc buis omheen doen? Of moet ik er omheen purren? En waar mag ik t gat mee opvullen? Of heeft iemand een betere oplossing?

20230729_201104.jpg
 

Kaajee

  • #2
Maar je wilt dus vanaf deze, nu afgedopte, leiding naar een op-de-muur geplaatste leiding? Dan zul je een een sprongstuk moeten buigen en plaatsen om zo van inbouw naar opbouw te gaan.

En dan mogen er in de muur geen knelkoppelingen gebruikt worden, solderen mag wel.

Daarna de boel dichtsmeren met bijvoorbeeld rotband.
 

Swinxo

  • #3
Bedankt voor je antwoord.
Het is nog al een knullige situatie maar helaas is het wat het is. Ik zou het zelf vermoedelijk anders hebben geïnstalleerd.

Ik zat zelf eigenlijk te denken om vanaf de afgedopte leiding een knie (knel) te plaatsen. Daarna een L-vorm stukje leiding omhoog. Vervolgens een haakse kogelkraan (knel) en als laatste een recht stukje leiding naar de buitenkraan.

Mocht er in de toekomst dan iets mee aan de hand zijn of ik wil de buitenkraan vervangen dan hoef ik enkel ter hoogte van de haakse kogelkraan hetgeen los te draaien.

Uiteraard geen knelfittingen in de muur. De knie die dan uit de muur komt daar zou ik dan ruimte omheen vrijhouden zodat deze altijd benaderbaar blijft om gereedschap op te plaatsen.

Het wordt geen zichtwerk want het zit in de hoek van de ruimte en ook nog eens achter een radiatorombouw.
 

Kaajee

  • #4
Eerst een knie, dan een L :)
Volgens mij zijn die in deze hetzelfde... :cool:

Maar ik zou toch voor een sprongbocht gaan en daar op het einde een muurplaat voor de kraan. Geen stopkraan buiten, kan ook nog eens bevriezen. Als je de buitenkraan ooit wilt vervangen (waarom zou je, hooguit als ie kapot is, in uitzonderlijke gevallen) dan even de hoofdkraan dicht en een nieuwe kraan monteren.
Als je geen buigtang hebt, kun je ook met een soldeer knietje naar buiten en daar evt verder met knel. Maar als je toch aan het solderen slaat, kun je ook alles soldeer uitvoeren.

Dan dus 2 knietjes; eentje om naar buiten te geraken, de 2e om naar boven te gaan, waar dan de muurplaat komt.
(Zo heb je ook de genoemde sprong gemaakt)

En daarna de meuk dichtsmeren (als het toch geen zichtwerk is, kun je het ook openlaten of inderdaad volspuiten met pur en dat afsnijden).
 

Swinxo

  • #5
De foto is van de binnenzijde. Daar zou dan de stopkraan komen. Niet buiten. Ik heb een buigijzer. Solderen heb ik nog nooit gedaan en dit lijkt mij niet het geschikte moment om het uit te gaan proberen. Wil het wel een keer leren.
Het muurplaat idee klinkt ook niet verkeerd moet ik zeggen.
 

ADDave

  • #6
Als je toch naar een opbouwoplossing gaat, waarom dan niet meteen een vorstvrije kraan erop zetten?
 

Swinxo

  • #7
Klopt. Een vorstevrije kraan heb ik ook overwogen. Ben ik van alles af maar mn vriendin vindt de buitenkraan zo leuk. Zo'n sierkraan met een vogel er op.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Beter zoals men al zei geen knel in de muur maar buigen
Naamloos.jpg

Of een knie solderen dan naar buiten en dan zo`n bocht aan de andere kant met muurplaat.
Naamloos.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Installatie met siervogel :wink::super:
Naamloos.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Kaajee

Robbie's

  • #10
Mooie uitleg en tekening Henk :-)
 
  • Like
Waarderingen: Henk253

Swinxo

  • #11
Ok heb 't nu zo opgelost. Ik heb een haakse afsluiter geplaatst. Vroeger zat de afsluiter een centimeter of 18 lager. Nooit problemen met een bevroren leiding gehad o.i.d. Ik ga er een beetje vanuit dat deze nieuwe locatie van de afsluiter dan ook geen problemen zal opleveren. Mocht dat wel zo zijn dan kan ik de buitenkraan plus leiding er zo bij de afsluiter afhalen.

Wat betreft de muur reparatie. Die ga ik gewoon afsmeren met het hier voorgestelde pleistergips. De knelfitting laat ik bereikbaar. Was overigens ook nooit mijn bedoeling om die weg te werken. De rest van de muur vul ik op. In de toekomst maar eens gaan verdiepen in fittingwerk solderen. :o

Was wel een rot klusje. De leiding die de kruipruimte in gaat is volgens mij helemaal niet opgebeugeld. Zit behoorlijk wat beweging in. Beetje klungelig werken zo. Wil geen lekkage in de kruipruimte creëren.

Iedereen vriendelijk dank voor de hulp en input! :prima:

20230730_173741.jpg
 

Kaajee

  • #12
Tja, als je het toch nu al zo gedaan hebt, zou ik persoonlijk het "risico" nemen en alles gewoon dichtsmeren. Jij weet dat er een knelkoppeling achter zit. Er zal echt geen politie of andere ambtenaar komen om je te beboeten. Tenzij hij/zij meeleest hier natuurlijk :lol::lol:

En solderen is echt niet zo moeilijk hoor, zat filmpjes te vinden, alleen kwestie van durven en doen en de juiste materialen. Heel bevredigend eigenlijk;)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu