Watergedragen verf slijt

AnnePhileine

  • #1
Goedenavond,

Ik zit met een dillema! Toen wij twee jaar geleden ons huis kochten hebben we alle deuren, kozijnen en trap geverfd met verf op alkydbasis. Gewoon wit, maar zoals gebeurd bij weinig licht gingen de trap en tussendeur vergelen. Niet zo mooi in onze strakke inrichting.

Wij hebben toen een schilder gevraagd om dit over te doen. Dit is gewoon met een huismerk lak geweest op acryl basis. Geschuurd, gegrond en twee keer afgelakt. Inmiddels is de trap helemaal bekrast en op de plek waar ik de deur iedere dag vast pak piept de alkyd verf er weer doorheen, echt een slijtplek. En dat na 1 jaar gebruik.

De schilder maakt zich er vanaf door te zeggen dat witte trappen nooit mooi blijven en ik dan maar halve maantjes had moeten plakken. Hier twijfel ik aan?

Heeft het zin om betere kwaliteit verf te kopen en het proces opnieuw te doen?
Graag jullie advies :)


 

Robbie's

  • #2
Persoonlijk denk ik dat e.e.a met kwaliteit en type verf te maken zal hebben. Bijvoorbeeld, hoogglans zal sterker zijn dan zijdeglans en matte verf nog kras gevoeliger. Ik onze huiskamer heb ik feitelijk hetzelfde probleem. De trap ooit geverfd met een A kwaliteit hoogglans alkyd lichte verf. Supersterk maar vergeling is opgetreden doordat ik ook alkydverf heb gebruikt. De zijkant van de trap ga ik nu met hoogglans wit verf maar moet nog zoeken naar een acrylverf wit zonder toevoeging van alkyd. De treden ga ik niet met een watergedragen verf behandelen omdat ik denk dat dit te zwakke verf is voor de treden. Maar, de specialisten op dit vlak zullen je denk ik verder kunnen helpen.

Mvg,
Rob
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
1 komponent verf, water-of terpentine gedragen, is niet gemaakt om er intensief drukbelasting op uit te oefenen.
De hoogste slijtvastheid hebben 2K verven die ook in watergedragen versie zeer duurzaam zijn en weinig vergelend.
De verwerking ervan vereist wel ervaring omdat zorgvuldig mengen in de juiste verhouding van de komponenten en daarmee de potlife ( verwerkingstijd ) essentieel is voor een optimaal resultaat.

In de praktijk wordt daarom vrijwel altijd een 1 komponent verf gebruikt. Op trappen is vaak de slijtage op kanten van de treden veel voorkomend. Tijdens het schuren wordt vaak het afronden van kanten nagelaten.

Op scherpe kanten is de dekking en daarmee de laagdikte gering. Daar zie je dan de eerste slijtageplekken.

Rond deurkrukken onstaan bij watergedragen verf door vastpakken aan het hout glimmende vlekken. Dit wordt veroorzaakt door huidvet. Terpentineverf is hiertegen beter bestand.
De kwaliteit van de verf, en dan met name de LTA houdende watergedragen verven die goed huidvetbestendig zijn, bepalen mede de duurzaamheid.
 

Robbie's

  • #4
Weer wat geleerd Kees... 2 componenten verf 😊 Hier ga ik mij eens wat verder in verdiepen. Bedankt.

Mvg,
Rob
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu