Watergedragen verf en sterkte van de hechting

Janh276

  • #1
Ik ben bezig mijn binnendeuren en -kozijnen te voorzien van een nieuwe verflaag. De oude verflaag is tien jaar oud en is op alkydbasis. Die laag zit er strak en sterk op. DUCTtape trekt geen stukje verf los. Deze laag heb ik schoongemaakt met StMarc, licht opgeschuurd met korrel 240 en afgelakt met Sigma S2U Nova Satin..

Los van het feit dat ik watergedragen verf een drama vind om te schilderen, te snel droog en daarmee bijna onmogelijk om bijvoorbeeld een enkele zakker op te halen vind ik de hechtsterkte van de verf slecht. Wanneer ik na een week een stukje afplakband op de verflaag plak en daarna verwijder, trek ik verf mee. Iemand daar ervaring mee? Waar kan dat aan liggen? Is die verf minder sterk w.b. hechting?
OOk het gebruik van Sigma Primer helpt daar niet tegen. De primer v ertoont hetzelfde gedrag. Plakband trekt primerlaag deels los van de ondergrond.
 

Fmrama

  • #2
Mijn ervaring: schoonmaken is iets anders dan ontvetten. Ik gebruik dezelfde ontvetter. En zover dat op het oppervlakte uiteindelijk één waterfilm blijft hangen. Als er plekken blijven waar het water nog wegtrekt is de ondergrond nog niet goed ontvet.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Een alkyd ondergrond schuurt u niet licht op, maar volledig mat. In vaktermen doodschuren. Daarna brengt u een All-Grund primer aan en daarna de watergedragen-of solventhoudende aflak. Beide zijn over deze grondverf toepasbaar.
 

Janh276

  • #4
Ok. Dank Kees. Dan zal ik dat de volgende keer doen. Is primer noodzaak na het "doodschuren? Er zijn ër die zeggen wanneer de alkydlaag voldoende oud is, dan is het geen noodzaak. Beter zal het wellicht zijn, maar weegt het op tegen de tijd extra? Ik schilder in dezelfde kleur als de oude laag.
Blijft over het feit dat de watergedragen verf wel erg snel "droogt". In ieder geval zo snel dat de kwast er nogmaals doorheen halen leidt tot zichtbare strepen. En dat al na ca. 5 minuten. Ik gebruik dan al een beetje Floetrol om het iets op te rekken.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Verf bij een lage temperatuur, niet in de zon en als het binnen is zet dan de verwarming uit en de ramen open zodat het afkoelt. Als het hard waait dan de ramen natuurlijk weer dicht tijdens het schilderen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
@Janh276 je moet die watergedragen verf niet willen gebruiken als ouderwetse oplosmiddelrijke verf.
als je zakkers krijgt gebruik je te veel.
doe dan liever een tweede laag er over als het stofdroog is na ca 20 minuten. (zonder schoonmaken of schuren tussendoor)

Hier hecht die zelfde verf uitstekend.
Maar dat loslaten herken ik wel dat heb je met alkyd net zo goed als de ondergrond niet goed is voorbehandeld
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu