Watergedragen radiatorlak hecht niet op blanke delen metaal

Gghm

  • #1
Beste mensen,

Zojuist een radiator met watergedragen radiatorlak proberen te spuiten. Voordien, zoals het hoort (?) de oude laag opgeruwd met zo'n groen lapje :). Op enkele plaatsen was de oude laklaag te dun en kwam het blanke metaal erdoorheen. Vooral op de randen dus. En na het spuiten zag het er netjes uit maar toen ik heel even later keek leek het wel of de verf zich teruggetrokken had op plaatsen waar het metaal blank geweest was.
Jammer want het resultaat is nu niet zo als ik het hebben wil. Ik heb nu dus twee vragen; ten eerste hoe komt dit? en ten tweede hoe kan ik het voorkomen????

Bij voorbaat dank voor de antwoorden!

G. Houweling-Müller
 

Tfro71

  • #2
Op blank metaal moet eerst een grondlaag (oorzaak) en de oplossing is dus die eerst aan te brengen. En heb je goed ontvet?
 

Gghm

  • #3
Bedankt voor het snelle antwoord!

Dat ontvetten zit wel goed, heb ik zorgvuldig gedaan. Ik heb al e.e.a. hier doorgelezen :)
Maar het is dus zo dat ik, in tegenstelling tot de ouderwetse lakken, bij watergedragen lak ALTIJD een hechtlaag (oude laklaag of primer) moet hebben? Da's dan wel lastig want bij renovaties heb je al snel dat er een schilfertje van de oude laag weg is.....

Je ziet, ik heb nog niet veel ervaring met watergedragen........

m.vr.gr.
G. Houweling-Müller
 

Tiho

  • #4
Op blank metaal hoorde vroeger ook een primer die is namelijk tegen de roest.
 

Gghm

  • #5
Tiho,

Natuurlijk heb je gelijk. Maar als je dat eens 'vergeten' had dan hoefde je niet alles opnieuw te doen...

Maar OK, ik moet ook nog leren om met watergedragen verf te werken en als ik van te voren weet dat er een primer onder moet dan doe ik dat de volgende keer gewoon.

M.vr.gr.

G. Houweling-Müller
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je hebt speciale radiatorlak. Die kan tegen de warmte. Maar hoe zit dat dan met de grondverf (primer)? Kun je daar elke willekeurige grondverf voormetaal voor gebruiken? Die moet namelijk toch ook tegen de warmte kunnen?
 

Tiho

  • #7
Grondverf voor metaal heeft niet zoveel problemen met een hoge temperatuur, als ik verf afbrand blijft de grondlaag vaak gewoon zitten. Dat afbranden wat ik dan doe is met gas en zuurstof dus best warm :wink:
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
U kunt een watergedragen hechtprimer ( daar kom tie weer: AllGrund ) aanbrengen op de blanke radiatordelen, maar dat hoeft niet. Kijkt u even in uw pB voor het juiste product het is een Heizkorperlack die u kunt rollen of kwasten /spuiten. Wilt u een lichte kleur zoals RAL 9001 /9010 dan heeft u helemaal geluk want dit kunt u standaard aanschaffen. Wel bij de vakhandel overigens.

Het feit dat u na het spuiten met een watergedragen lak de blanke delen weer ziet kan ook ontstaan door de geringe laagdikte die overblijft nadat het water is verdampt, zeker als u de verf verdunt. Ik ga er daarbij wel vanuit dat de te behandelen delen zorgvuldig zijn ontvet en geschuurd. Nogmaals, spuiten kan dan de oplossing zijn.
 

Mechas79

  • #9
Even een kleine tip erbij, bij gebruik van dit soort lakken, wel dunne lagen spuiten ipv 1 dikke laag, niet meer als 200 gr per m² of minder zelfs en voldoende droogtijd geven aan de lak voordat je met een 2de begint.

Dit is voor een goede filmvorming van de lak van essentieel belang. Breng 1 laag per dag , dan zit je veilig.
Deze systemen bevatten vaak zeer hoge VOS waardes, bij te dik opzetten van deze zal het gaan barsten!! :wink:

Voorwat de hecting betreft op de poedercoating van radiators, is geen probleem, goede radiatorlakken hechten meestaal heel goed op deze (na ontvetten en fijn schuren)
 

Gghm

  • #10
Bedankt allen voor de goede raad. Hiermee kan ik denk ik wel verder.
Het gaat trouwens niet om een echte radiator maar om de ' kast' van een lamellenradiator (als jullie begrijpen wat ik bedoel, ik weet de juiste benaming niet). Bovendien heb ik al een voorraadje radiatorlak gekocht, dat wil ik eerst opmaken.
Ik ga dus maar een onderlaag opbrengen dan zal het wel lukken.

Nogmaals bedankt allen!

m.vr.gr.
G. Houweling-Müller
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu