Watergedragen beits aanbrengen

tmdr

  • #1
Ik heb wat eiken meubels gemaakt en wil die behoorlijk donker beitsen. Bij de verfwinkel me laten adviseren en een donkere watergedragen beits laten mengen op de gewenste kleur.

inmiddels heb ik wat plankjes hiermee gebeitst. Dit heb ik gedaan door het aanbrengen met een doek en direct een soort van uitboenen. Dat gaf het gewenste resultaat maar doordat het zo snel droogde zie je dat sommige stukken niet meer goed uitgeboend konden worden. Opzich valt dat niet op dus is dat prima. Het werkte niet echt goed aangezien het behoorlijk stressen was.

Dit weekend een salontafel gemaakt, wederom eiken. Nu las ik dat watergedragen beits ook met een roller aangebracht kan worden. Twee lagen aangebracht, maar de beits bleef er gewoon op liggen als een laklaag. Vreselijk resultaat. Vanavond dus alles er af moeten schuren en nu de eerste laag met de roller aangebracht en direct uitgeboend. Dat is weer vreselijk stressen. Het resultaat is opzich prima. Maar zie nu al op tegen laag twee en drie.

Mis ik iets van belangrijke informatie over watergedragen beits? Moet ik dit anders aanbrengen? Tips zijn welkom. Zou ik eventueel kunnen verdunnen met wat water?

Is er eventueel ook een alternatief voor watergedragen beits? Ik ben enorme fan van watergedragen lakken, maar dit is eigenlijk gewoon een drama.
 

De Bob

  • #2
Hallo
Is het blank eiken, zonder één of andere laag erop ?
Ik denk dat de acryl beits te dik is geweest, u kunt de 1e laag best verdunnen, om het intrekken te bevorderen.
Er zitten nu twee lagen op, dus goed laten drogen en accepteren, er zal een deel ingetrokken zijn, dus met schuren verdwijnt alleen de toplaag, een alternatief is een dekkende beits gebruiken.
 

tmdr

  • #3
Klopt het is idd blank eiken. Inmiddels zit er dus weer een laag op. Morgen ga ik er nog een laag op doen denk ik en die verdun ik 5 tot 10%. Het is behoorlijk dik spul.
 

De Bob

  • #4
Ok, maar het zal er niet meer intrekken, het wordt nu laag over laag.
 

tmdr

  • #5
Ik wil juist dat het donkerder wordt. Het hoeft er niet verder in te trekken. Voor de bescherming heb ik nog een matte PU lak die er overheen komt.
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

ZZL

  • #6
Beste,
je zou denken dat een tweede laag makkelijker gaat, d.w.z. dat het resultaat minder vlekkerig wordt. Wat ik zelf geleerd heb is om de eerste laag te behandelen met een transparante lak op waterbasis en daarna schilderen met beits. Dan trekt de beits namelijk niet gelijk in het hout. Het punt is namelijk dat hout op verschillende plekken meer of minder zuigt en dat wordt door die eerste laag voorkomen.
Dit op basis van mijn eigen ervaring met een whitewash: transparante lak op waterbasis, met wat wit pigment. Dat is volgens mij dan ook een beits.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu