Waterafscheider compressor

Ik wil een waterafscheider plaatsen na mijn compressor. Maar mij is niet helemaal duidelijk hoeveel ruimte er tussen de compressor en de waterafscheider moet zijn. Op YouTube zeggen de Amerikanen allemaal rond de 30 voet (9 meter) of meer. Om de lucht eerst de kans te geven om af te koelen. Is dit overdreven of niet?
 
Kijk in de handleiding van de waterafscheider die je op het oog hebt. Daar staat in onder welke omstandigheden die waterafscheider het beste functioneert.
 
Helaas is dit geen nieuwe en de vorige eigenaar wist er ook niets van.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht.
Wat is de toepassing, waar heb je perslucht voor nodig?
 
Wat voor compressor heeft u, bij de huis/hobby machientjes zitten ze vlak achter/op de tank, indien aanwezig, bij de grotere (garage/fabriek) installaties zit er op elk aftappunt in de ruimte een vocht-afscheider. De langer leidingen koelen ook af, en op de grotere compressors zit een luchtkoeler op de uitgaande leiding.
 
Laatst bewerkt:
Ik zou de vochtafscheider dicht bij de verbruiker plaatsen. Dat is ten slotte de plek waar je de lucht gaat 'gebruiken'.

Zelf heb ik thuis een persluchtleiding in de schuur gemaakt met bij de compressor een vochtafscheider en bij de tappunten een combi van vochtafscheider en olievernevelaar met twee koppelingen zodat ik kan kiezen voor lucht met of zonder olie.
 
Direct bij de tank is de lucht het warmste en zal de grootste condensatie plaatsvinden, de plek dus voor de waterafscheider.
Wordt de waterafscheider bij de gebruiker geplaatst dan is er een risico dat er ergens in de slang/leiding water komt te staan dat op een gegeven moment door de aangesloten apparatuur "geconsumeerd" wordt met alle gevolgen van dien.
In grotere systemen zitten meestal een paar automatische afscheiders ingebouwd.
Bij kleine compressoren worden er geen waterafscheiders geleverd en bij grotere vormen ze samen met de drukregelaar een eenheid, de afscheider wordt aan/in de drukregelaar gemonteerd met de drukregelaar als eerste.
 
Wat voor compressor heeft u, bij de huis/hobby machientjes zitten ze vlak achter/op de tank, indien aanwezig, bij de grotere (garage/fabriek) installaties zit er op elk aftappunt in de ruimte een vocht-afscheider. De langer leidingen koelen ook af, en op de grotere compressors zit een luchtkoeler op de uitgaande leiding.

Ik heb de Airpress 375/100 op 230 volt. 3pk machine.
 
Deze compressor is een langzaam lopende, in tegenstelling tot de hoogtoerige compressoren komt hier nauwelijks condens in voor.
Ik heb een vergelijkbare compressor van hetzelfde merk en hoef nooit water af te tappen van de waterafscheider, ook de ketel tap ik 1 x per jaar af en dan komt er hooguit een kopje water uit.
Met spuiten heb ik nooit last gehad van vocht.
 
I.v.m. het verfspuiten is het raadzaam om er een vochtafscheider tussen te plaatsen, de kosten zijn het, niet en één druppel vocht kan alles verknoeien
Zet hem voor de eind verbruiker.
 
De afscheider hoort dus niet voor de eindgebruiker te zitten maar op de compressor bij de drukregelaar.
 
Warme lucht condenseert onderweg , dat wil je niet gebruiken, daarom aan het eind, je wil vocht vrije lucht in het verfpistool, dus zo dicht mogelijk bij pistool afscheiden.
Nog één bij de machine, is alleen voordeel, maar de condensatie onderweg blijft.
Is normaal niet zo'n punt, behalve bij verf spuiten.
 
Laatst bewerkt:
Daarom heb ik er dus twee. Je wilt het vocht al niet in de leiding hebben maar als er nog vocht condenseert in de leiding dan wil je dit al zeker niet in het spuitwerk krijgen.
 
Bij grotere installaties zit er een luchtkoeler achter de compressor, dan gaat er al (koude) lucht in het systeem, maar dan nog bij de "lucht aansluitingen/stopcontacten" een afscheider.
 
Ik lees hier een paar onjuistheden.
Condens treedt op als de temperaturen van materialen verschillend zijn.
De lucht uit de compressor is warmer dan de lucht en daarmee de temperatuur van de omgeving dus er kan condens optreden, de lucht bij de koppeling is niet warmer dan de buitenlucht dus zal niet condenseren, en zeker niet in de leiding waar de binnen en buitentemperatuur in evenwicht zijn.
Er komt dus geen vocht in de leiding en het is complete onzin dat voor de eindgebruiker een waterscheider moet zitten.
Op de afbeelding is te zien hoe een waterscheider gemonteerd dient te zijn.


l_low-noise-compressor-gc3001.jpg
 
Dat ligt eraan of de perslucht direct voldoende wordt teruggekoeld. Bij gebruik van een luchtkoeler zal in de leiding geen condens meer worden gevormd. Bij een simpele waterafscheider van twee tientjes wel.

Gaat erom waar het drukdauwpunt komt te liggen, maar dan maken we het wellicht te ingewikkeld.

Ook kan van belang zijn van welk materiaal de leidingen bij TS zijn. Staal of kunststof?

Zoals benoemd heb ik twee waterafscheiders gemonteerd thuis en toch komt het voor dat in beiden vocht zit wat ik af kan tappen. Ofwel; zonder afscheiden bij de verbruiker zou ik water in mijn spuitwerk hebben...
 
Samengeperste lucht in een tank of leiding systeem heeft een waterconcentratie.
Dit wordt deels opgelost door drogers.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan