Waterafscheider compressor

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #21
Die van jou is sterk.
 

Painter

  • #22
Allemaal bedankt voor de tips. Ik ga een combinatie van alles doen. Aan de compressor zelf hang ik een grotere olie en waterafscheider en aan het eind van de slang monteer ik nog een kleinere.
Enne.... ieder zijn eigen mening. En als je het daar niet mee eens bent laat het rusten. Ik trek mijn eigen conclusies en combineer meningen.

E0F10611-77F2-4F2F-BB32-6AB0098876DA.jpeg
 
  • Like
Waarderingen: De Bob en Vonken_trekker

Krunnie

Specialist Elektra
  • #23
@Jan heeft "enige" ervaring in het repareren van compressoren dus ik vertrouw erop dat zijn mening niet op lucht gebasseerd is. Bovendien zit bij alle industriele persluchtsystemen die ik in mijn werk tegenkom (10kW++ systemen) de koeler/droger altijd direct in de compressor ruimte, nooit bij de eindverbruiker.
 

De Bob

  • #24
@Krunnie
De plek van een koeler/droger klopt.
Dat is al een paar keer vermeld, maar wordt hier niet gebruikt voor zover ik begrijp, het gaat hier meer over het vocht in het systeem, en vochtafscheiders.
 
Laatst bewerkt:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #25
Een droger verwijdert vocht, of het nu een wasdroger thuis is of een luchtdroger achter een compressor. Een waterafscheider is een simpele droger. Water kan twee kanten op in een persluchtsysteem. Bij een droger/waterafscheider er uit, of bij de eindverbruiker. Drogers die alleen de lucht drogen maar niet afscheiden bestaan niet.

Direct achter het drukreduceerventiel daalt de druk van de perslucht, en daalt daarmee ook de temperatuur. Dit is het omgekeerde effect van wat er in de compressor zelf gebeurt waarbij de lucht warmer wordt door samenpersen. Dat is een natuurkundige wetmatigheid.

Door de daling van temperatuur kan de lucht minder water bevatten en condenseert het overschot aan water dat in de lucht zit direct achter het reduceerventiel. Om die reden zie je de waterafscheider op de foto van @Jan direct achter de compressor zitten. Doe je dat niet, en zet je de waterafscheider bij de gebruiker, dan kunnen er grotere hoeveelheden water in de leiding achter de compressor komen die af en toe met de lucht worden meegezogen en dan in één keer bij de eindgebruiker aankomen. Zie ook bericht nummer #7 waarin Jan dit opmerkt.
 
  • Like
Waarderingen: Painter en Jan

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #26
Volgens mij zijn we het er allen over eens dat een koeler/droger direct bij de compressor moet. Echter gaat TS zijn vraag over een eenvoudige vochtafscheider.

Mijn ervaring is dat er met die simpelere vochtafscheider ook nog vocht in de leiding condenseert, immers zouden anders mijn vochtafscheiders bij de verbruikers leeg moeten blijven.

Er zit volgens mij nu eenmaal een aanzienlijk verschil in industriële versus hobbymatige componenten en hun werking. Als TS voor een fatsoenlijke koeler gaat dan absoluut deze direct bij de compressor plaatsen. Dan weet je zeker dat alle lucht direct gekoeld wordt en direct condenseert. Er zal dan geen vocht meer in de leidingen voorkomen.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #27
Een drukreduceerventiel is een koeler. Natuurkundige wetten maken geen onderscheid tussen hobby en industriële componenten.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #28
Vreemd dan dat mijn eerste stuk leiding na de reduceer toch warmer aanvoelt dan verderop en er toch condensatie in optreedt.

Het zal volgens de theorie allemaal best zo zijn, maar mijn praktijkervaring is anders.
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

Krunnie

Specialist Elektra
  • #29
Dat kan als de lucht een hele korte verblijftijd heeft in de tank en niet noemenswaard afkoelt via de tankwand. Dus een relatief kleine tank plus hoog verbruik. Dan zit in de lucht in de tank nog een overschot aan restwarmte. Het reduceerventiel koelt dan wel een deel, maar niet terug tot onder de omgevingstemperatuur.

Zonder tussenkoeling via de wand van de tank zal de uittrede temperatuur achter de reduceer altijd hoger zijn dan de omgevingstemperatuur omdat de zuigers meer samenpersen dan het reduceerventiel weer aan druk terugregelt. Dus de zuigers brengen ook meer warmte in dan het reduceerventiel koelt.
 

Painter

  • #30
Toevallig ben ik nu bij een grote kopieerapparatenbouwer in het zuiden des lands bezig en die hebben ook bij de eindverbruiker iets hangen en volgens hun technische dienst is dat omdat deze lucht een eind moet reizen en ze gebruiken metalen leidingen waar de lucht in condenseert

E9BC3286-FB2D-4EF3-8BB3-D0AD113C1347.jpeg
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker, Krunnie en De Bob

De Bob

  • #31
Duidelijker kan het niet, en ook logische opstelling.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #32
Klopt. De centrale persluchtleiding staat op een hogere druk dan nodig bij de eindverbruiker om leidingverliezen te compenseren. Door de lange metalen leiding met relatieve lage snelheid koelt de lucht af tot de omgevingstemperatuur bij de eindverbruiker. Daar zit een reduceerventiel dat de druk reduceert tot de druk benodigd voor de eindverbruiker. Die drukverlaging zorgt voor een temperatuursverlaging tot onder de omgevingstemperatuur waardoor water ter plaatse kan condenseren die door de waterafscheider wordt afgevangen. Dit is dus ook een koeler/afscheider combinatie.
 
  • Like
Waarderingen: Jan en Painter

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #33
Wat zijn inderdaad het type units dit ik ook heb, alleen heb ik er nog een koppeling tussen geplaatst zodat ik ook olievrije lucht kan kiezen.

Painter; wat voor leiding was je van plan toe te passen?
 

Painter

  • #34
Vonken_trekker schreef:
Wat zijn inderdaad het type units dit ik ook heb, alleen heb ik er nog een koppeling tussen geplaatst zodat ik ook olievrije lucht kan kiezen.

Painter; wat voor leiding was je van plan toe te passen?
Ik heb niet zo’n grote afstand te overbruggen dus voor mij alleen een slang met de hierboven afgebeelde waterafscheider in de slang verwerkt en zoals genoemd een grotere waterafscheider aan de compressor.
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #35
Dan moet het goedkomen :prima:

Mocht blijken dat er in die tweede afscheider nooit vocht komt bij jou dan kan je die er altijd weer tussenuit halen.
 
  • Like
Waarderingen: De Bob en Painter

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu