Water tussen onderdorpel en loodslab, oplossing?

J-weetje

  • #1
Heren en dames, ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Er is in mijn huis in het verleden een hoop geprutst door de vorige bewoners.:? Aan mij de mooie taak om het allemaal op te lossen.:lol:

Zo ook met de constructie van de achterpui waar openslaande deuren in zitten. De constructie rond de onderdorpel is volgens mij niet goed. De muur heeft een spouw en in mijn ogen is de onder dorpel te smal. Deze steekt niet over de stenen met lood erop heen. Hierdoor loopt het water terug tegen de onderdorpel (en er onder) in plaats van er van af. Hierdoor is de dorpel slecht aan het worden. Ik wil dit graag degelijk oplossen.
Heeft iemand een gouden tip om de bestaande situatie te verbeteren/op te lossen?

Ik heb zelf al zitten denken om de bestaande dorpel breder te maken maar ik twijfel of dat zo’n goed idee is. Hij heeft dan wel oversteek en d.m.v. de druiprand loopt er geen water meer terug maar de oversteek hangt dan misschien te dicht boven het terras (wordt overigens volgend jaar aangepakt). Ook weet ik niet hoe ik de dorpel zou moeten ondersteunen zodat het uitsteek stuk niet afbreekt als je erop gaat staan.
Is daar een standaard afstand voor hoe hoog een dorpel boven bestrating moet zitten? Iemand een goed idee? Alvast bedankt!

 

Millew

  • #2
Afstand bestrating tot onderkant kozijn minimaal 10 cm. Lood moet vrij zijn van de bestrating.

Dit is een detail uit mijn oude schoolboek, zoals het eigenlijk hoort:




Met alleen de onderdorpel verbreden wordt het er niet beter op, lijkt mij. Dan zou je ook de sponning en het lood mee naar voren moeten nemen.

Misschien kan je het lood oplichten en de stenen schuin hakken/slijpen of helemaal terughakken, zodat het lood recht naar beneden hangt.
Om dat te kunnen doen, zal de bestrating er wel uit moeten en wat grond worden weggegraven.

En anders toch maar dichtkitten. Alleen blijf je dan nog zitten met capillair water dat achter het lood omhoog trekt. Dus de bestrating moet sowieso naar beneden.
 

J-weetje

  • #3
Hi Millew,

Bedankt voor je antwoord. tekening is mooi duidelijk :) . Het afschuinen van de stenen eronder is een goed idee, alleen of de loodslab het overleeft.....
Uit nieuwsgierigheid: waarom is het verbreden van alleen de onderdorpel geen goed idee? Ik begrijp dat het in ieder geval beter is de bestrating iets te verlagen. Of misschien een grind 'goot' neer te leggen.
Wat ik bedoel met verbreden is er een dorpel tegenaan zetten die alleen de schuin aflopende kant heeft zoals in onderstaand schetsje.
 

Millew

  • #4
De clou van het lood is dat die doorgezet wordt in de sponning en daarmee de naad tussen kozijn en steen wordt afgedekt.
Maar dat kan je ook doen bij de verbreding van de dorpel met een extra strookje lood.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Volg het oude schoolboek. Simpelste oplossing, straatwerk verlagen.
 

J-weetje

  • #6
Heren, dank voor de antwoorden. Als het weer beter wordt ga ik er mee aan de slag. :o
 

Frank23

  • #7
Ik heb thuis het zelfde probleem !
Ik heb zelf het kozijn geplaatst, en heb hem expres meer naar binnen gezet omdat alle andere kozijnen dat ook staan.
Ik heb het op de volgende manier opgelost.

Heb een hardhouten plank gekocht van 7cm breed 2,1 cm hoog en een x lengte, heb vervolgens op de zaagtafel een deel aan de onderkant uitgezaagt en ook gelijk onder een hoek, deze plank komt nu op mijn stenen muur te leggen, en deze loopt iets af zodat het water niet naar het kozijn loopt, en omdat ik de laatste 1cm gewoon 2.1 cm heb gelaten kan het water ook nooit aan de onderkant naar achteren lopen !
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu