Stomp huten deurkozijn: links waterpas, rechts niet - deur valt er niet mooi in

Tanooki

  • #1
Een flinke tijd geleden zijn de opdek kozijnen met bovenlicht vervangen door stompe kozijnen zonder bovenlicht. Flinke verbetering dus!

Nu zijn we eindelijk bezig met de binnendeuren plaatsen. In principe staan alle kozijnen recht genoeg, de deuren vallen netjes in het kozijn. Op 2 na.

Bij de ene lijkt het kozijn niet netjes recht te staan aan beide kanten, wellicht zijn de scharnieren er niet helemaal netjes in gezet. Ik ga kijken of we dit kunnen fiksen door simpelweg het scharnier aan de bovenkant opnieuw in te krozen, maar dan dieper in het kozijn, zodat de deur net anders gaat draaien en zodoende wel beter afsluit. Ik geloof dat die nog wel makkelijk te fiksen is.

Maar de andere is toch een ander verhaal: De linkerkant van het kozijn staat waterpas, de rechterkant niet. Resultaat: als je de deur dicht laat vallen, dan zit hij aan de onderkant netjes in het kozijn, maar aan de bovenkant staat de deur nog een grove centimeter voor het kozijn. Echt niet netjes dus en wel echt een groot verschil ook.

Zijn hier handigheidjes en/of tips voor? Wat zeggen de experts hiervan? Zoals jullie begrijpen ben ik niet op zoek naar "plaats hem maar waterpas", gezien de muur waar het kozijn in zit al gestuct, geverfd, voorzien van plinten is, etc.

Hoe krijg je zoiets op een acceptabele manier nog rechtgetrokken?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Deur pas schaven, maar dat blijf je altijd zien als de afwijking zo groot is. Wil je dat niet dan is er maar een oplossing en dat is alsnog het kozijn goed stellen.
 

Tanooki

  • #3
Het kozijn staat dus wel waterpas in de breedte, dus de zijkanten van de deur vallen heel netjes in het kozijn. Maar niet waterpas in de diepte, vandaar dat de onderkant van de deur netjes in het kozijn valt, maar de bovenkant niet. Als ik er dan op duw, dan valt ie wel in het kozijn. Maar ja, dat is geen oplossing natuurlijk.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Beide stijlen van het kozijn dienen evenwijdig te lopen en te lood te staan.
Wat je nu beschrijft is dat of het kozijn scheel staat of de deur scheel is.
In het eerste geval het kozijn losmaken en opnieuw stellen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu