Lekkage kozijn via regenwater in de spouw?

SSjorSS

  • #1
Dag Medeklussers,

Ik zit met het volgende probleem:
Bij een langdurige regenbui gecombineerd met (harde) wind, druppelt het binnen bij het kozijn aan de achterkant op het huis (bj: 2006) water naar binnen. (Zie gele pijl)
PXL_20220224_100716801.jpg

In het begin was dit weleens een druppeltje. Maar nu (zeker tijdens die stormen), zijn het zoveel druppels dat, als ik er niks onder leg, het van de vensterbank op de houten vloer drupt. (Vandaar nu het bakje). (Uiteindelijk heb ik het gaatje ietsje groter gemaakt, zodat het water sneller weg kan. Ik zag dat het water namelijk andere plekken aan het zoeken was om door heen te komen.)

Hier is de situatie van de buitenkant.
PXL_20220224_100627085.jpg

Eerst dacht ik dat het regenwater vooral vanuit de buitenkant in die spleten rondom het kozijn/deuren/venster (rode pijl) er in waaide. Ik heb toen (tijdelijk) die spleten/randen opgevuld om te kijken of het effect had (rondom die gele pijl 2de foto).

Toen heb ik via het gaatje in het kozijn aan de binnenkant een rode ijzerdraad geduwd. Via de buitenkant (Gele pijl 2de foto) heb ik met zo'n mini camera gevonden dat hij dan in de holle ruimte boven het kozijn boven de deuren/raam uitkomt .
20211130_1017021.jpg


Naar de laatste regenbui was duidelijk te zien, dat de onderste bakstenen boven het raamkozijn nat waren, maar de (ventilatie)ruimte eronder netjes droog was.
PXL_20220206_132332218.jpg


Omdat ik een nieuwe regenpijp voor nodig had, heb ik die dakreparateur gevraag of hij ook even achter wilden kijken.
Hij gaf aan dat het probleem van de lekkage iig niet vanaf het dak kwam, maar wellicht via de ruimte onder het badkamerraampje in de spouw kwam (zie andere rode pijl).
Helaas gaf hij aan dit soort klussen niet te doen.

Samengevat denk ik dat het volgende gebeurt: het regenwater waait ergens via de gaten in de spouw/onder het badkamerraampje naar binnen op het 'zeil' van de spouwmuur en loopt vervolgens naar beneden op die rand achter de bakstenen boven het raamkozijn. Vervolgens loopt het door naar het laagste punt (waarschijnlijk die hoek van het kozijn van de deuren en het raam kozijn.) Daar zit iets niet goed, waardoor het water ipv van het kozijn afloopt, nu in die holle ruimte naar achterloopt loopt. Vervolgens drupt het door dat gaatje aan de binnenkant naar binnen. Klinkt dat logisch?

Dus nu zit ik met de volgende vragen:
- Tips? Wat zou ik hier zelf (nog) aan kunnen doen?

Zelf zat ik nog te denken om met compriband, die ruimte onder het badkamerraam op te vullen en die spleet tussen de muur en het slaapkamerraam helemaal vanaf het dak tot beneden aan op het kozijn op te vullen.


- Tips Wat voor SOORT persoon(functie)/bedrijf kan ik hier het beste voor benaderen?
(Ik weet dat er op dit forum geen specifiek bedrijven worden aanbevolen. Maar als ik zoek op lekkage kozijn dan krijg allemaal loodgieters, die het meer over afvoeren, buizen, badkamer lekkage e.d.d. in huis hebben.)

Alvast bedankt voor het meedenken!
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Bestaat de aannemer/bouwer van deze woning nog? Vraag daar eens de principe-details van de kozijnaansluitingen op.
 

SSjorSS

  • #3
@Walker Goede vraag: Dat zou ik even moeten gaan uitzoeken. Kan ik via de principe-details erachter komen hoe de muur/spouw/kozijn aansluitingen waterdicht zijn gemaakt oid?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ja, dat moet daarop te zien zijn.
 

SSjorSS

  • #5
kleine update tussendoor: Ik ben er achter gekomen dat de aannemer BAM Wilma bv Regio Weert, sinds 2009 Bam Woningbouw Weert heet. Dus die heb ik een mail gestuurd om de principe-details van de kozijnaansluitingen op te vragen. :fingerscrossed:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Aannemer heeft een bewaarplicht van 10 jaar, 2006 is wel van na hun verhuizing, dus misschien heb je geluk.
Anders het archief van bouw- en woningtoezicht van je gemeente. Daar zouden de details ook moeten liggen.
 

SSjorSS

  • #7
@Rola bedankt voor de tip!
 

Eelke

  • #8
Mijn vermoeden is dat er iets mis is met het lood (of de loodvervanger) t.p.v. de aansluiting tegen het kozijn wat bovenop het deurkozijn staat. Bij de gele pijl.
Ook zou de folie (vaak dpc) op de spouwlat van het bovengelegen kozijn kapot of niet goed aansluitend op het lood van het lagere raamkozijn aangebracht kunnen zijn.
 

SSjorSS

  • #9
" BAM heeft geen gegevens meer van het project; de bewaarplicht is verstreken.' Aldus BAM. Dus dan maar een bij de Gemeente gaan polsen.

@Eelke Dat zou best kunnen. Eventueel tips wat ik zou kunnen doen? Of welk soort bedrijf ik hiervoor moet benaderen?
 

Eelke

  • #10
Een timmerman met vakkennis.
Misschien dat er zelfs stenen uitgehakt moeten worden om het euvel te verhelpen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu