Water toilet loopt regelmatig moeilijk weg

Robbie's

  • #1
We hadden een staande pot maar nu al een tijdje een hangpot. In de staande pot hadden we nooit problemen met "de grote boodschap". Bij de hangpot hebben we regelmatig dat het water (bij doorspoelen) eerst omhoog komt en dan wegloopt. Het werkt allemaal wel en het loopt altijd weg maar ik zou willen weten wat er verkeerd is aan onze constructie. Als ik het forum lees krijg ik het gevoel dat het te maken heeft met ontluchting maar hoe los ik dat dan op? Een hangpot gaat direct met 90 graden naar beneden en onder het beton (in kruipruimte) gaat er direct weer een 90 graden bocht verder.

Toilet.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
plaats eens een foto van onder in het kruipruimte?
 

Robbie's

  • #3
Hi Henk,

Het heeft even geduurd (kom niet elke dag in de kruipruimte) maar bij deze wat foto's.
Ik hoop dat het e.e.a. nu duidelijk maakt. Dus, afvoer oude toilet is van oude staande pot en opgevuld met wat schuim. Afvoer nieuwe inbouwtoilet gaat in het toilet direct naar beneden.

Toilet.jpg
IMG_20201221_110951_resized_20201221_121225551.jpg
IMG_20201221_111648_resized_20201221_121225213.jpg
ms
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
waar zat afvoer oude wc op en waar ging de afvoer heen waar nu wc op zit en foto 2 waar zit daar de wc op kan je dat even aan geven
 

Robbie's

  • #5
Hi Henk,

Ik ben nog een keer in de kruipruimte geweest en een kort filmpje gemaakt en nog wat foto's gemaakt


De afvoer oude wc zat op de zwarte aansluiting waar nu de nieuwe WC op zit. De afvoer waar de wc op zit (zie video) gaat naar de zijkant huis en dan naar voorkant huis. Op die tweede foto van mijn eerste bericht zit de WC op de bovenste zwarte rioolbuis (degene daar onder is voor regenwater). Je ziet dus ook dat op foto 2 de buis richting voorkant huis loopt en onderweg nog een keer afgetakt wordt voor afvoer keuken.

Hoop dat e.e.a. nu wel duidelijk is.

Groet,
Rob

Toilet.jpg
toilet2.jpg
TOILET4.jpg
 
Laatst bewerkt:

Robbie's

  • #6
Ter aanvulling:

Als je de video opstart:
1) Het eerste wat je helemaal kort links ziet is de oude afvoer keuken. Die wordt niet meer gebruikt omdat keuken jaren geleden is verplaatst. Die eerste is dus afgedopt in de keuken en is egalisatie over heen gegaan (20 jaar geleden....)
2) Dan zie je als tweede de buis van de WC
3) Als derde zie je iets verder de zwarte buis omhoog gaan naar de 1e verdieping (en zolder en daarna naar buiten)
4) Als laatste op de korte video zie je dan nog een grijze buis. Dat is de buis waar de keuken afvoer op aangesloten zit. Met als laatste een aftakking (ook grijs) naar rechts. Die gaat weer naar boven en is voor afvoer regendouche op 1e

Hoop dat alles duidelijk is
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
bedankt voor de video en foto`s
Er viel me wel dingen op bij eerste foto filmpje zit verloop verkeerd om zo kan het lucht er niet uit.
Foto 2 daar zie ik condens op de leiding een teken dat daar water in blijft staan.
En onderste foto keek ik over de buizen heen en dan moet je kijken van hoogste punt bij wc boven kant buis naar de achterste buis dan kan je zien in het midden is ie door gezakt.
Om goed zeker te zijn wat er aan de hand is kan je een camera inspectie laten uit voeren dan ken je zo zien waar het water blijft staan worden video opnames gemaakt.
Naamloos.jpg

12496_verloop_2.jpg
 

Robbie's

  • #8
Henk, bedankt voor je feedback. Ik begrijp dat de ontspanning niet goed zit maar dit is in de oude keukenafvoer die niet gebruikt wordt. Daar zit dus nooit water in. Is het dan nog steeds nodig dit aan te passen?

Ik zit meer te kijken naar de zwarte buis die inderdaad nat is. Zou ik het probleem niet op kunnen lossen door die 90 graden zwarte koppeling waar jij aangeeft “nat blijft water staan te vervangen door 2x 45 graden bochten?

bedankt voor het meedenken.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Het probleem zit dat leiding verzakt zo dat er water in blijft staan en een inbouwreservoir spoelt weinig water dus blijft alles drijven en hangen.
Beste is gewoon camera inspectie uit te voeren.
Zit de afvoer van wc boven op een aparte manier aan gesloten?
Als die keuken is afgedopt en deze niet verder liep als ontspanning leiding
 

Robbie's

  • #10
Met wc boven bedoel je op 1e verdieping? Dat is een inbouw wc die vrij dicht bij koof zit die direct naar beneden loopt (is de derde zwarte buis op mijn video). Die buis loopt dus van kruipruimte naar zolder. Zie plaatje. Keuken is afgedopt maar liep niet verder als ontspanning leiding

ToiletRob.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
als je toch mocht besluiten voor camera inspectie laat dat de regen afvoer ook controleren deze was ook nat dus daar staat ook water in.
 

Robbie's

  • #12
Bedankt Henk. Ik denk inderdaad maar een camera inspectie. Waar ik ook mijn twijfels over heb is dat ik vermoed dat de flexibele buis die door het betonnen gat mijn woning uitgaat wellicht te veel gezakt is. Buren verderop hebben deze ook uitgegraven en vernieuwd.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Gelijk heb je.
Dan krijg je ook een totaal beeld van je riolering en daarna kan je ook aktie onder nemen.
Misschien als je meer weet hoe het afgelopen is, hoor ik het graag.
Succes
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Persoonlijk vind ik, voor € 200.= stop ik er nog even wat tijd in. Tenzij je van buitenaf echt niet kan zien wat er loos zou kunnen zijn. Bijvoorbeel doorgroei van boomwortels.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
zelf denk ik dat het onder de vloer zit wat door gezakt is.
Je hebt geen last van bovenste wc alleen beneden en dat stuk is door gezakt.
 

Robbie's

  • #16
Bedankt voor jullie reactie.

Het enige dat ik mij afvraag is of het niet beter was geweest dat ik onder de inbouw toilet geen 90 graden bocht had gebruikt maar 2 x 45 graden. Immers, nu gaat de ontlasting vanuit de pot direct met een 90graden bocht naar beneden om direct onder de vloer nog een keer met 90graden verder te gaan. Wat denken jullie? Er zitten nu wel aardig wat bochten in

Naamloos.jpg


In ieder geval bedankt Henk voor de tip dat vochtige buizen een teken is dat er water in de buizen staat.

Ik zag overigens gisteren ook nog dat de zwarte buis op 1 punt niet meer in zijn beugel zit. Maar dat is een stuk verder waar rioolwater en regenwater langs de zijkant muur naar voorkant huis gaan. De stalen beugel, zo’n ronde, ) is losgeschoten. Misschien dat er wel ergens veel spanning op de zwarte buis staat en daarom er uit geschoten.

Ik moet nog een offerte aanvragen voor inspectie. Als die nodig is ga ik hem uitvoeren maar probeer eerst zelf met hulp klusforum om wat duidelijkheid te krijgen wat er aangepast moet worden.

Fijne Kerstdagen. Nu even niet klussen (vanavond nog scharnieren koelkast moeten maken met een tijdelijke oplossing. Anders gaat mijn kerstmaaltijd er aan :-)
 
Laatst bewerkt:

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #17
Gewoon 90 graden laten krijgt wel snelheid, het probleem is dat net wat je zegt beugel los door gewicht je kunt ook onder de vloer zelf gaan controleren als er afschot in zit en waar ie door zakt.
Naamloos.jpg

Dit kan je zelf alvast repareren.
Kijk maar even deze film bij 6.30 zie je een leiding van 8meter lang als deze iets tegen loopt zelfde heb jij ook.
Ook :super:fijne kerstdagen toe gewenst.
 
Laatst bewerkt:

Robbie's

  • #18
Hi Henk. Ok, duidelijk. Dus afschot moet tussen 5mm-20mm zijn per strekkende meter. Alleen, hoe verhoog je dit? Ik neem aan het zwarte stuk dat jij met blauwe lijn hebt aangegeven loskoppelen van die beugel, beugel proberen aan te draaien dat deze hoger komt (als dat lukt, lijkt verroest) en daarna alles weer monteren? Ik denk dat ik er niet onderuit zal komen om de zwarte buis die onder toilet naar beneden gaat ook iets in te korten. Moet ik erg voorzichtig mee zijn omdat het laatste wat ik wil is dat die zwarte buis naar boven naar toilet losschiet. Hij zit wel stevig en toentertijd met pur de zijkanten opgevuld dus zal wel meevallen.

Klusje voor na de Kerst.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #19
Nu dat je toch over die buis die naar boven los schiet, viel me op dat ie scheef zit dit ook gaan controleren Purschuim houd niet alles goed vast.
Die Draadeinden van de beugels gaan door de betonvloer heen en daar hangt het aan dus dat ken niet verzakken of ze zijn kapot.
Ook vraag ik me af heb je zelf de aansluiting gemaakt wc en heb je daar foto van.
Want als dit niet goed zit of tegen loopt heb je ook een spoel probleem.
Omdat je zei met gewone wc geen last, buis is verlengd naar achteren en aan gesloten en opeens problemen.
Ik zou liggende buis door zagen kan later wel een schuifsok op, en spul demonteren om te kijken wat er in zit het kan tot Y-stuk van standleiding Dan kan je ook direct de aansluiting van oude keuken afkoppelen.
Je kunt de hoogte van draadstangen meten en en eventueel in korten (inspuiten met wd40 om schroeven beugels los te maken.
Denk er om komt veel water uit en niet met gewone lamp en onder de vloer is veel te gevaarlijk huur dan even een lamp die geschikt is voor onder de vloer.
(bijvoorbeeld een looplamp) mag alleen worden gebruikt als er in de kruipruimte veilige spanning wordt toegepast. De transformator moet buiten de kruipruimte blijven
 

Robbie's

  • #20
Bedankt Henk voor je adviezen. Ik heb jaren geleden zelf een inbouw toilet geplaatst en heb een foto kunnen vinden. Zie hieronder. Ik heb dus een mof gebruiker om koppeling te maken tussen WC afvoer en zware rioleringsbuis die vanuit kruipruimte naar boven is gekomen. Daarna gat opgevuld aan alle kanten met purschuim. Achteraf had ik er beter aan gedaan om die zwarte buis die vanuit kruipruimte komt ook in het toilet nog met een beugel vast te zetten maar dat is allemaal achteraf. Ik ga er van uit dat die zwarte buis gewoon nog goed in de mof zit en met puur vastzit.

Toentertijd met verlengdoos in kruipruimte gezeten met een lamp en inderdaad erg riskant geweest. Dat zal ik zeker niet meer doen.

Overigens is het toilet in 2014 gerenoveerd en sinds ongeveer een jaar heb ik dat het toilet vol begint te lopen.

Naamloos.jpg


DSCN0585.JPG
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu