Water blijft staan in nieuwe goot

Frankem

  • #1
We hebben vorige week bij droog weer onze zinken bakgoot laten vervangen, zo'n 5,5 meter. Bij de oude goot liep het regenwater richting een afvoerpunt, om vervolgens binnenshuis afgevoerd te worden naar de standleiding.
Bij de nieuwe goot is het afschot omgedraaid en loopt het water nu richting een nieuw aangebrachte regenpijp.

Nu heeft het eindelijk eens flink geregend hier :)

Naar mijn idee blijft er echter wel heel veel water in de goot staan. Op het punt van de oude afvoer staat continu zo'n 5 cm water.
Ik snap wel dat er wat water kan blijven staan na een regenbui, zeker omdat het afschot is omgedraaid, maar is 5 cm niet een beetje veel?
 

Fiesiekus

  • #2
Bedoel je: "het afvoerpunt is gewijzigd, dus het afschot loopt verkeerd (dus niet: omgedraaid)?

Dat er water blijft staan is geen ramp, alleen als er bladresten ophopen en er onstaat een rottende massa zul je dat regelmatig moeten verwijderen.
 

Frankem

  • #3
Het afschot loopt inderdaad verkeerd, waardoor er dus een hoop water in blijft staan.
 

Fiesiekus

  • #4
Een paar cm water is geen enkel probleem, zoals gezegd.

Alleen als het heel hard regent oppassen dat het water niet aan de (spouw)muurkant naar binnen loopt. Als de zinkconstructie goed is, loopt 't water in zo'n stortbui aan de straatkant over.
 

Edwin 41

  • #5
Als je de afvoer aan de andere kant hebt laten leggen dan lijkt mij dit een logisch resultaat omdat je de ondergrond niet hebt aangepast.
Het afschot word bepaalt door de houten bekisting.en niet door het zink.

Dus als je wilt dat het water in plaats van de linkerzijde nu aan de rechterzijde de goot moet verlaten moet je wel de ondergrond aanpassen doe je dat niet dan krijg je dit als resultaad.
 

Frankem

  • #6
Frank_m schreef:
Ik snap wel dat er wat water kan blijven staan na een regenbui, zeker omdat het afschot is omgedraaid, maar is 5 cm niet een beetje veel?
<i>
</i>

dat het afschot gewoon blijft zoals het was had ik al in de gaten :)
het gaat mij er om of het kwaad kan dat er enkele cm's water in blijven staan. fiesiekus antwoordde al dat dit geen probleem is :)[/b]
 

Edwin 41

  • #7
Nee ,maar u heeft het over 5 cm, ik weet niet wat de totale opstand is voor en achter overigens, achter moet hij hoger zijn als voor anders kun je problemen krijgen

Bij een hevig bui kan het wel eens veel meer als 5 gaan worden ik vind 5 cm wel veel.
 

Fiesiekus

  • #8
Fiesiekus schreef:
Als de zinkconstructie goed is, loopt 't water in zo'n stortbui aan de straatkant over.
 

Edwin 41

  • #9
Precies maar geweldig is dit allemaal niet.
 

Kleinedikken

  • #10
Hangt ervan af. In België, zijn in vele huizen ouder dan 50 jaar, de zinken
dakgoten op de muur gelegd.
Als je dan een minuscuul lekje krijgt sijpelt het water in de muur met waterschade. Als het afschot dan goed ligt, is het niet zo erg,maar als cm's water in de goot blijven staan, dan sijpelt het water nog dagenlang nadat de regen opgehouden is door het lek.
Als de goot vrijhangt langs de muur is het niet erg.
 

Fiesiekus

  • #11
Al met al begrijp ik toch niet goed waarom in dit geval van de TS de verandering is uitgevoerd?

In onze goot bleef, door het verzakken van het huis, ook flink wat water staan; op een gegeven moment trok het in het dakbeschot; dat stak nl een stukje in de goot. Schimmel en zwart dakbeschot waren het gevolg.

Ik heb nu 2 extra afvoeren gemaakt; op de laagste punten van de 2 goten, precies tegenover de bestaande afvoeren. Nu lopen de goten vlotjes leeg.
 

Frankem

  • #12
De oude situatie was dat het regenwater naar binnen werd gevoerd, via een verzamelleiding (liggend) naar de standleiding werd gevoerd en uiteindelijk in het gemeenteriool terecht kwam. afgezien van het feit dat regenwater naar binnen halen een slecht idee is was de goot op de plek waar het water naar binnen ging al behoorlijk rot.

aan de kant van de oude afvoer (dus waar het water naar binnen werd gevoerd, is echter geen aansluitpunt voor een regenpijp aan de gevel. aan de andere kant wel. vandaar dat de afvoer dus verplaatst is naar deze andere zijde, met als gevolg dat het afschot dus wel verkeerd om is.

ik hoop dat het zo duidelijk is :)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Ik zou toch het afschot aanpassen, er blift altijd zooi liggen in de hoek en dat komt de levensduur van zo"n mooie goot niet ten goede.

Een uittrede maken op het foute punt en dan een buis leggen onder de grond is ook een oplossing.
 

Kleinedikken

  • #14
Je hebt nog steeds niet gezegd of de goot op de muur ligt of ervoor hangt. Voor latere waterschade is dit wel belangrijk.

Ik denk dat er nu niet veel meer aan dat afschot te verhelpen valt. Daar had je maar eerder aan moeten denken. Afschot dient niet vor de lol.
Maar eigenlijk hadden de gootleggers daaraan moeten denken, zij zijn immers de specialisten. En dat is toch elementair. In jouw geval zijn het waarschijnlijk knoeiers die zich vooor vaklui laten doorgaan. Heb je veel tegenwoordig.
Ik vrees dat een zinken goot waar continu stilstaand water in staat véél sneller zal aangetast worden en lekken dan een goot die alleen bij regenweer nat staat.
 

Edwin 41

  • #15
De goedkoopste oplossing is daar waar je de oude uitloop hebt weggehaald, die weer terug te plaatsen incl regenpijp langs de gevel naar beneden aansluiten.
Als daar geen riool ligt kun je ook een grindput maken.
 

Fiesiekus

  • #16
Grondsoort?
 

Frankem

  • #17
Knoeiers zal ik het niet zo snel noemen. het is gewoon een gerenommeerd loodgietersbedrijf dat hier in de omgeving bekend staat dat het goed werk aflevert.

de goot hangt voor de muur overigens. een grindput lijkt me geen optie omdat het de straatzijde van de woning betreft.
 

Fiesiekus

  • #18
Soms is de gemeente wel blij overigens als je HWA afkoppelt en regenwater in de grond laat zakken. Maar dat zou je moeten uitzoeken. Verder weet ik zo 1-2-3 ook geen alternatieven; dus wel opletten dat het dak etc. droog blijft en de goot schoon.
 

H@ns

  • #19
@Kleinedikken;
Mag het een tikkie genuanceerder? En anders graag argumenten voor de beweringen :-|
 

Frankem

  • #20
Nou, ze hebben het gefikst. na een ochtendje graven hebben ze toch de gemeenteaansluiting gevonden en daar een nieuwe pijp op geprikt aan de goeie kant (lees: laagste) van de goot. het is ff wennen, 2 goten maar het werkt nu :) bedankt voor de antwoorden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu