Afwatering bovendorpel

remon_klus

  • #1
Wij hebben last van een kleine lekkage bij de bovendorpel van ons kozijn. De slabbe is gebroken waardoor er water is blijven staan en er plaatselijk houtrot is ontstaan. Aangezien het eindelijk droog was hebben we afgelopen weekend het houtrot weg gefreest en opgevuld, om vervolgens het kozijn opnieuw te lakken.

Voor het vervangen van de lateislabbe wouden we eerst een dakdekker/aannemer inschakelen, maar helaas blijkt het bijna onmogelijk om iemand te vinden. Daarom wou ik de klus toch maar zelf aanpakken.

De slabbe aan het kozijn bevestigen lijkt niet zo moeilijk, maar de andere kant zal het aan het spouwblad bevestigd moeten worden. Helaas kan ik daar niet bij door de tengels en het dakfolie. Wat zou de beste manier zijn om dit te bevestigen? Er is kennelijk al eerder iemand mee aan de slag geweest, aangezien het neusje alleen met wat bitumenkit vastgemaakt zat aan de slabbe. Mijn eerste idee was om de nieuw slabbe met nietjes te bevestigen onder de bestaande slabbe.

signal-2023-09-04-19-12-47-425-1.jpg 2023-09-02-10-21-34-529.jpg 2023-09-04-19-29-39-661.jpg 2023-09-06-11-08-55-805.jpg 2023-09-09-12-27-37-870.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waarom zou je een loodslabbe niet op de die lat kunnen bevestigen en over het kozijn kunnen plooien.
Zorg voor een opstaand kantje aan de uiteinden van de slabbe.

Lood onder leienshingles 2. jpg.jpg
 

remon_klus

  • #3
Het is een beetje moeilijk te zien op de foto, maar de lat word gebruikt om de haakjes voor de leistenen te bevestigen. De bestaande slabbe loopt onder de lat door en dan door de rode dakfolie, die zit dus niet aan de lat gemonteerd. (zoals de groene lijn op dit plaatje)

vinylslabbe_3_loodvervanger_met_aangelaste_insteekbevestiging_www_mavotrans_nl.gif
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Inderdaad. Sorry ik zit verkeerd. Dan zal je de boel, om onder het onderdak te komen verder moeten demonteren.
 

remon_klus

  • #5
Als het even kan wou ik het repareren zonder alles tot het onderdak los te maken, vandaar mijn eerste idee om de nieuwe slabbe te bevestigen/verlijmen aan de bestaande slabbe. De bestaande slabbe lijkt nog wel goed, alleen het neusje is gebroken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Zelf zou ik een strookje lood aanbrengen. Zoveel water zal er niet achter de leistenen komen, gezien de afstand dakrand kozijn. Water wat aan de voorkant op de leistenen valt druipt op het kozijn en loopt naar binnen.
 

freekvdlaar301

  • #7
Het is geen grote reparatie dus ik zou zeggen kijken wat werkt? De slechtste situatie moet je het dak weer op. Kan ook geen kwaad om een partij in te schakelen, zijn er veel die gratis komen kijken en advies geven. Zou zeggen dat je het zekere voor het onzekere kan nemen voordat er kostbare spullen kapotgaan en van kwaad tot erger gaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu