Wat te doen met afwijkend H-blok?

Loterik

 • #1
Beste mensen,


Bijgevoegd zijn foto’s van een H-blok (voetventiel). Het betreft kennelijk een Poolse maat, zo heb ik ooit eens vernomen.
De onderste sluitring (delenfoto: onderste afbeelding) heeft een diameter van 12 mm (pijpdikte). Het ventiel (3de afbeelding van onderen) waarop de slang in de knelkoppeling geplaatst wordt, heeft een diameter van 8 mm (buitenste wand).
Nu zou ik het blok willen vervangen voor een H-blok dat onze maatvoeringen kent. De flexibele slang die uit de vloer komt kan ik niet veranderen. Een radiator wordt er niet op aangesloten. Doch omdat dit het verste punt is, zou ik er een aftapkraantje op willen zetten, zo een als op foto 3.
Nu is mijn vraag, of er überhaupt een ander blok op past (gelet op de leidingen die uit de vloer komen); of het blok dan omgedraaid kan worden (toevoer- en afvoergangen worden dus omgedraaid), zodat er een aftap op rechts op kan komen te zitten; en of er een aftapkraan waaraan een tuinslag gekoppeld kan worden, op past.
Advies in dezen zie ik graag tegemoet. Bedankt vast daarvoor!

Erik
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ingmar89

  Specialist Verwarming
  • #2
  Poolse maat? die aansluitingen zijn volgens mij gewoon 3/4 euroconus. je moet dus een verloopje hebben van 3/4 euroconus naar binnendraad. Ik weet alleen niet of dat bestaat. wat wel zeker weten bestaat is een verloop 3/4 euroconus naar 1/2 buitendraad. Als je daar een draadnippel 1/2 opzet kan je vul/aftapkraan er op.
  Je kunt je bestaande klemset proberen te hergebruiken. lukt dat niet dan moet je een nieuwe kopen.
   

  Loterik

  • #3
  Bedankt voor de reactie. Weliswaar heb ik 3/4 en 1/2 liggen en beiden passen niet. Dat is het euvel en ik weet niet hoe dit opgelost kan worden. Ik ben vandaag ook bij een installatiewinkel (cv) geweest; hadden er ook geen idee van.
   

  Ingmar89

  Specialist Verwarming
  • #4
  Google het met maar eens. genoeg te vinden. 3/4 euroconus is anders dan gewone 3/4, de schroefdraad is fijner...
   

  Cvolieboy

  Specialist Verwarming
  • #5
  Kijk anders eens op de site van RBM.

  Vr Gr en succes ermee
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu