Wat moet er allemaal geaard worden? Badkamer

KlusRob

  • #1
Ik heb een vraagje over het aarden van de badkamer.
Wat moet er allemaal geaard worden? Metalen zwaluwstaartvloer snap ik. Maar alle leidingen (waterleidingen, cv, vloerverwarming) zijn van kunststof met knelfittingen, bad is ook van kunststof. Het lijkt mij dat het weinig zin heeft om hier een aardeklem op te zetten.
Maar moet ik dan wel de afzonderlijke kranen (inbouwkraan bad en kraan badkamermeubel) en de designradiator aarden (en zo ja waar maak ik de draad er dan aan vast)? De hoofdwaterleiding is net na de watermeter geaard (is ook het enige stukje koperleiding in heel het huis).

En hoe zit het met het centraal aardpunt? Moet dit een aparte doos zijn (bijvoorbeeld achter de spiegel) en moet deze rechtstreeks naar de aardklem in de meterkast, of mag deze worden aangesloten op de aarde van de badkamer-electragroep? En met blanke draad of groengele VD-draad? Ik hoor en lees (ook hier op het forum) tegenstrijdige dingen hierover, dus begin nu te twijfelen.

Graag jullie advies/mening.

Groet, Rob
 

@$T

  • #2
Het centraal aard punt (CAP) MOET op de groep van de badkamer. Dus met een geel-groene draad in buis vanaf de centraaldoos naar hetCAP. Het is zelfs zo dat als er ergens een wcd op een andere groep in de badkamer aanwezig is dat deze op het CAP moet worden aangesloten. Verder moet alles wat redelijkerwijs onder spanning kan komen staan op dat CAP worden aangesloten. eigenlijk is de benaming verkeerd want de hele opzet is om alles potentiaal te vereffenen. Het lijkt mij dat leidingen van kunststof daar niet onder horen alleen al vanwege het feit dat een aardklem op kunststof geen zin heeft. Bij normale situaties met overal koperen buis moet de waterleiding in de meterkast aan aarde liggen EN in de badkamer aan het CAP. Een kraan hoeft in het geval van kunststof leidingen niet potentiaal vereffend worden.
 

KlusRob

  • #3
@$T schreef:
Een kraan hoeft in het geval van kunststof leidingen niet potentiaal vereffend worden.
Geldt dit ook voor kunststof leidingen met een binnenkern van aluminium? Want volgens mij heb ik die bij mij liggen (de doorsnede van de buis is wit, het lijken 2 lagen te zijn met daartussen een zilverachtig laagje).

Meteen na de watermeter zit nog 50 cm koper (met de afsluitkranen voor de verschillende delen van het huis); deze is met blanke draad verbonden met de aardrail in de meterkast. Dus dat zit wel goed lijkt me.

Het is voor mij dus alleen nog de vraag hoe ik dat in de badkamer moet doen, en waar ik dan (vooral bij de inbouwkraan van het bad) de eventuele aardedraad aan moet bevestigen.
 

Kacheltje

  • #4
 

Ossie40000

  • #5
Dag Rob,

Metalen elementen in je badkamer met kunststof leidingen zijn extra gevaarlijk.
de lekstroom staat dan op het element en je hebt maar een kleine kans dat je aardlek eruit dondert of erger nog dat jezelf iets overkomt.
Zorg dat je koud water leiding, je verwarming en eventueel je bad of douchebak een aansluiting krijgen, er zijn kunststof baden die toch een aardaansluiting nodig hebben, bijv vanwege verlichting of bubbelpomp.
tevens moet je speciale aardmatten gebruiken voor in het looppad van je ruimte.
al deze aparte 6 qmm blank vertinde draden breng je zonder pvc buis naar een aardpunt doos.
9 van de 10 keet wordt die geplaatst onder de wasbak naast de afvoer.
Deze plaats valt het minste op, misschien krijg je een badmeubel waardoor je niets meer van de aardinstallatie ziet.
Als deze maar bereikbaar blijft voor in de toekomst te kunnen meten.
vanuit dit aardpunt breng je een pvc pijp met een normale 2.5 qmm geelgroene draad naar je centraaldoos alwaar deze aan de installatie wordt gekoppeld.
Gaat dit niet dan breng je de 6 qmm regelrecht naar de meterkast om daar rechtstreeks op de aardrail te koppelen.
Zeker in badkamers geldt, veiligheid voor alles

suc7
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu