Wat is de oorzaak van vochtprobleem van mijn platte dak?

Noordpijl

  • #21
@ABCDE : isolatie zit er denk redelijk strak tegenaan, misschien paar cm. ruimte.
@Mn22: nee, das geen misvatting. Die aanbouw (inderdaad geen 35 maar - ruim - 20 jaar oud, excuus) is direct geïsoleerd door de toenmalige eigenaar en heeft nooit problemen gehad. Door de vorige eigenaar zijn de muren doorgebroken, nieuwe keuken geplaatst en nieuw plafond inclusief spotjes aangebracht.

De vochtige isolatie / verrotte hout is alleen thv de keuken en denk zo’n 2 m2 breed. De rest lijkt vooralsnog in orde.
“Even isolatie aan de buitenzijde aanbrengen” lijkt mij een ander verhaal. Dat zou dan over het hele dak aangebracht moeten worden en de boeidelen zouden dan ook verhoogt moeten worden lijkt mij.
 

ABCDE

  • #22
Hoe dan ook; 'de constructie' staat dus niet al heel lang zo. Als de vorige bewoner de spotjes aangebracht heeft en per spot een lek in de damprem gemaakt heeft...

Noordpijl schreef:
@ABCDE : isolatie zit er denk redelijk strak tegenaan, misschien paar cm. ruimte.
Dat is elkaars tegenovergestelde.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #23
Je kunt nu niet meer vaststellen hoe lang dat al aan de gang is. Feit is dat aan de binnenzijde isoleren altijd lastig is. Dus als je nu al een deels verrot dakbeschot hebt, dan wist ik het wel. Gelijk goed aanpakken en isoleren aan de buitenzijde.

De aansluitingen op het balkon klinken mij ook verdacht. Plaats eens een paar foto's van het balkon en de aansluitingen op het dak.
 

Noordpijl

  • #24
@Mn22 , bij deze late reactie, zie fotootje. De twee “opgelapte” bitumen delen waren/zijn dus verrot.

5AA108AF-5830-472F-9995-3C6FE8DE129E.jpeg A95200E0-FDB4-41CC-9E17-1DCC98F76DF8.jpeg
 

Noordpijl

  • #25
Mocht iemand nog aanvulling hebben: ik houd mij aanbevolen!
 

Noordpijl

  • #26
@Mn22 : We gaan nu toch met buren mee renoveren en kiezen voor warm dak constructie: de huidige bitumen laag wordt de dampremmende laag. Daarop 15 cm XPS isolatie ( bij betonnen balkon 10 cm.) en daarop underlayment en daarop bitumen. Kan de isolatie en (de dampremmende laag) onder het dakbeschot blijven zitten? Scheelt weer sloopwerk vh gipsen beton.
 

Noordpijl

  • #27
@Rola @Walker @Wgb : inmiddels een nieuw (warm) dak met dank aan jullie meedenken. De grote boosdoener was zoals ik al vermoedde het ventilatiekanaal vd afzuigkap. De totale lengte daarvan was nog geen meter maar bij de installatie toendertijd heeft de installateur kennelijk geen passende buis kunnen vinden die aansloot op de installatie. Daarom twee willekeurige kleine losse kokers geperst in de uitvoer vd afzuiginstallatie wat dus niet goed aansloot. Gevolg: jarenlang kookvocht boven het dampwerende folie geblazen.

Wat ik niet kan verklaren is dat tijdens de inspectie afgelopen zomer het water op de bovenkant vh dampfolie lag maar afgelopen weekend alles kurkdroog was (maar wel verpulverd dakbeschot). Hoe kan het dat het kennelijk alleen tijdens de zomer is gaan condenseren?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu