Wat is de oorzaak van vochtprobleem van mijn platte dak?

Noordpijl

  • #1
Plat dak, 3 jaar geleden dakbedekking laten vervangen. Nu blijkt het dakbeschot verrot te zijn thv de keuken. Water staat op dampremmende folie en isolatie is nat. Geen lekkage van buiten. Opbouw platdak van buiten naar binnen: bitumen, dakbeschot (multiplex?), glaswol met aluminiumfolie naar onderen, plastic folie, gipsplaten. Ik zie 5 (theoretisch) mogelijke oorzaken:

1. Er liggen twee dampremmende lagen direct over elkaar heen. Hierdoor wordt vocht mogelijk opgesloten? Ik lees hier echter tegenstrijdige berichten over.

2. In de keuken zitten 4 kleine lichtspotjes, deze zijn volgens mij niet hermetisch afgesloten met het plastic folie. (Kook)vocht trekt hier doorheen?

3. De afvoer vd afzuigkap zit misschien niet volledig aangesloten en blaast kookvocht onder platdak? Lijkt mij sterk, blaast flink uit de afvoerpijp. Hoe dient de verbinding tussen afzuigkap en eindkap/pijp eruit te zien? Gewoon een PVC buis?

4. Thv de keuken zit ook een betonnen balkon waar de ombouw 20 jaar geleden omheen is gebouwd met klein hoogte verschil. Balkon had daarom een “eigen” dakbedekking met zinken rand van ca. 10 cm. Deze heeft de dakbedekker 3 jaar geleden verwijderd en een schuin randje gebikt waardoor de dakbedekking nu ononderbroken doorloopt. Ter isolatie zijn er nog paar XPS platen over balkonbeton heen gelegd. Mogelijk toch condens tussen beton en dakbedekking dat nu ook in het dakbeschot kan trekken?

5. Het vocht vd vorige lekkage (3 jaar geleden door poreuze/versleten bitumen dakbedekking) heeft nooit goed kunnen verdampen omdat de nieuwe dakbedekking er snel opgezet is.

Wij heeft de wijsheid? Dakbedekker claimt dat hem niks te verwijten valt en dat dit een constructiefout zou zijn.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
1) Nee. Temperatuur bij deze lagen is gelijk.
2) Ja. Een dampremmende laag moet goed aansluiten, zeker als er dakbedekking boven zit
3) Luchtdicht aangesloten, ook de aansluiting van de dampremmende laag op de doorvoer.

Slopen, opnieuw opbouwen en vanaf de buitenzijde isoleren.
 
  • Like
Waarderingen: Mn22

Noordpijl

  • #3
@Rola : ik snap dat van buitenaf isoleren beter is maar hoop ook dat je begrijpt dat ik niet zomaar de boel ga slopen en 1000-den euro’s ga uitgeven als het niet nodig is. De dampremmende laag beter laten aansluiten bij de spotjes zou dan toch ook een oplossing zijn?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Als het dakbeschot rot is, ben je toch al op slopershoogte.

De damprem binnen moet 100% luchtdicht zijn. Ieder lek is een plaats waardoor vochtige lucht in de constructie kan komen. Een 2e (of 3e) keer dakbeschot vernieuwen kost ook geld.
 

Noordpijl

  • #5
Alleen thv keuken is het dakbeschot aangetast en dan ook niet alles. Bovendien weten we niet eens zeker of het niet 100% is afgesloten. Dus achterhaal ik graag eerst de oorzaak voordat ik tot zo’n besluit overga.

Maar ik leer graag: hoe kan het dat die paar spotjes in het gipsplafond dit probleem zouden kunnen veroorzaken? Er lopen immers twee dampremmende lagen. Hoe kan het dat die paar (mogelijke) gaatjes in het plastic dit dan veroorzaken? Gaan er liters vocht doorheen net zoals een boot die uiteindelijk ten onder gaat door een paar miniscule gaatjes?
 

ABCDE

  • #6
En dit is waarom ik vaak zeg; ventilatie boven de isolatie. En ik zeg ook wel eens; platte daken zijn van de satan; altijd ellende en een periodiek offer vereist.

Maargoed, alleen in de keuken. Kook je op gas? Heb je mechanische ventilatie?

1) Niet als de onderste dicht is en al zou het opgesloten worden tussen die twee lagen dan nog wordt het dakbeschot niet nat.

2) Ja. Daarom is isoleren van buiten ook zo fijn; direct binnen ruimte voor je spots zonder dit probleem.

3) Dat zul je zelf het beste weten. Die afvoer moet luchtdicht. Geen PVC, want dat wordt statisch geladen. Voor een afzuigkap ook om andere redenen (fik) niet gewenst.

4) Hoe moet ik me dat voorstellen? Klinkt alsof er nu water wat langs het balkon loopt onder de dakbedekking komt?

5) Misschien.

Noordpijl schreef:
Gaan er liters vocht doorheen net zoals een boot die uiteindelijk ten onder gaat door een paar miniscule gaatjes?
Pak een pak melk uit de koelkast en adem er tegenaan. (Door je mond, niet door je neus, want je neus droogt de uitgaande lucht.)
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Als het beschot rot is, dan ook de balklaag goed bekijken.
De kans is groot dat die ook aangetast is.
 

Sander 1972

  • #8
Zolang het dak niet lekt is het geen constructie fout.

Plaats eens foto's zo beantwoorden, is eigenlijk ......
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Als de dakbedekking voor een klein beetje niet 100% waterdicht is aangebracht zal de gehele dakbedekkingsconstructie nat kunnen worden. Het water zakt door de alle lagen van de constructie en kan dan op de dampremmende lagen hangen blijven hangen.
Natte isolatie geeft een totaal verkeerd beeld.
 

Noordpijl

  • #10
@Wgb : lekkage is denk zo goed als uitgesloten.
@Rola: de balken lijken gelukkig in orde te zijn.
@ABCDE: we koken op gas , geen mechanische ventilatie.

Pak een pak melk uit de koelkast en adem er tegenaan. (Door je mond, niet door je neus, want je neus droogt de uitgaande lucht.)
Das geen goed voorbeeld, je zou dan ook nog een gipsplaat en twee lagen plastic voor het melkpak moeten houden dan. Effect is dat er dan geen condensdruppels op het melkpak verschijnen gok ik zo ;-)
 

Noordpijl

  • #11
Afzuigkap gecheckt, ik zie 2 opvallende dingen op de foto’s (vanaf onder genomen en 1 foto weerspiegelt door de glimmende binnenkant).

1. de witte afvoerkoker - die onder de dakbedekking door naar buiten gaat - zit onder het metalen doorvoergat ipv boven het doorvoergat zoals dat eigenlijk zou moeten (waarschijnlijk omdat er te weinig ruimte was omdat hierboven het “opgesloten” betonnen balkon zit. ) waardoor het metalen doorvoergat niet goed afgesloten is. Het bruin wat je boven het witte deel ziet is een stukje karton…
2. De vierkante constructie waar de motor vd afzuigkap aan op wordt gehangen, heeft bovenin aan 2 zijkanten roosters zitten: bij het ene rooster zie je direct het glaswol achter het rooster zitten. Bij het andere zie je dat het rooster gesloopt is om ruimte voor de stekker te maken en achter dat rooster lijkt een stukje vrije ruimte te zitten.

De afvoerbuis vd afzuigkap sluit dus weliswaar goed aan, maar bij de ophanging vd afzuigkap ontbreekt elke vorm van dampremming.

Ik zal morgen proberen een schets toe te voegen vd constructie.

22F9D559-5C62-458E-BAFC-512024934E02.jpeg 13F34D15-1553-454A-8C77-CCE1AA82FE0D.jpeg
 

Noordpijl

  • #13
Was mijn schets en foto’s zo onduidelijk? Volgens mij kunnen we stellen dat dit de (hoofd)oorzaak is maar graag ook jullie visie hierop.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #14
Die blijft ongewijzigd aan #2.
 

klusweb

  • #15
Hoe dan ook, zeker met al die leidingen er doorheen blijft het ontzettend moeilijk om tussen de balken te isoleren en het dan helemaal luchtdicht te maken aan de onderkant zodat er geen vocht uit de keuken in kan trekken.

Daarbij, hoe weet je zo zeker dat het dak zelf echt niet lekt?

Ventileren boven de isolatie (tip ABCDE) is de enige manier om het vocht daar weg te krijgen. Maar ook zorgen dat aanvoer van vocht zo klein mogelijk is.
 

Sander 1972

  • #16
Van binnenuit isoleren is .... beter van af buiten
 

ABCDE

  • #17
Noordpijl schreef:
@ABCDE: we koken op gas , geen mechanische ventilatie.
Dat is wel het recept voor het meeste vocht in huis.

Noordpijl schreef:
2. De vierkante constructie waar de motor vd afzuigkap aan op wordt gehangen, heeft bovenin aan 2 zijkanten roosters zitten: bij het ene rooster zie je direct het glaswol achter het rooster zitten. Bij het andere zie je dat het rooster gesloopt is om ruimte voor de stekker te maken en achter dat rooster lijkt een stukje vrije ruimte te zitten.
Elke onderbreking van het dampscherm moet gewoon goed afgedicht worden.

Dat een wasemkap bovenin de tunnel roosters heeft is voor als je hem als recirculatiekap gebruikt.

Maar raar dat die tunnel schijnbaar in het plafond zit...
 
  • Like
Waarderingen: Noordpijl

Noordpijl

  • #18
@Sander 1972 : uiteraard, maar deze constructie staat al 35 jaar probleemloos, totdat de vorige eigenaar een nieuwe keuken liet bouwen. Als het dus ff kan ga ik niet meteen de boel verbouwen en 1000-den euro’s uitgeven.
@klusweb: dan had het dakbeschot denk ook zeiknat geweest. Nu was deze droog en kon je het hout zo verpulveren terwijl het daaronder vochtig was.

Met ventileren bedoel je een ventilatiepijp aanbrengen?
 

ABCDE

  • #19
Daarmee wordt bedoeld... vrije circulatie van buitenlucht boven de isolatie, onder het dakbeschot. Maar dat kan waarschijnlijk geeneens.. als ze de isolatie stijf tegen het dakbeschot gedaan hebben.

Als je het hout zo kon verpulveren is het dus echt... afgeschreven
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #20
Dat het al 35 jaar probleemloos is zal waarschijnlijk een misvatting zijn. Op enig moment zal het dak zijn na geïsoleerd aan de binnenzijde en daarmee zijn de problemen begonnen. (Overigens geef je in je startpost aan dat de aanbouw 20 jaar geleden is neergezet?).

Als de isolatie nu nat is, dan moet je dat toch vervangen. Kan maar zo zijn dat het de goedkoopste oplossing is om dat even aan de buitenzijde aan te brengen. Die oplossing biedt in ieder geval het minste kans op problemen en per saldo de meeste waar voor je geld.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu