Wat is de oorzaak van krimpend EPDM

Hallo,

Ik heb inmiddels al veel gelezen over voor- en nadelen toepassen EPDM of Bitumen als dakbedekking.
Dus ik ben niet op zoek naar een mening wat er van gevonden wordt wat het beste is.
Ik ben op zoek naar de echte oorzaak, waarom het EPDM aangebracht bij nieuwbouw 2006 op mijn garage al jaren geleden zo slecht is geworden.

- Is het verkeerd aangelegd ?
- Is het verkeerd type EPDM gebruikt, of was er rond 2006 erbarmelijke kwaliteit in verkoop
- Het deel wat blootgesteld wordt aan zon vanuit zuiden is volledig gekrompen, en is onder spanning komen staan.
- De kant aan buren geleden is een stuk minder slecht (maar nog steeds slecht) omdat de zon er minder op valt.
- Gevolg is dat waarschijnlijk kinderen - bij voetballen van het dak afhalen - volledig door het gespannen EPDM heen hebben getrapt.
- Ten tijde dat er nog enige vorm van garantie op zat is een bureau ingeschakeld die aan gaf dat de randen extra met een laag EPDM beplakt moesten worden.
- Het vorige heeft weinig invloed gehad door het totaal krimpen van het losliggende deel
- Ik zie dat meerdere garages (zelfde bouw) reeds het EPDM en grind hebben laten verwijderen, en bitumen hebben aangebracht.

Wat is nu de oorzaak. Kijk ik ben ook geneigd te zeggen er af met die zooi en bitumen er op. Maar hoe zit het dan met het verhaal dat EPDM veel langer zou moeten mee gaan. Juist bestendig zou moeten zijn tegen UV en temperatuur verschillen. Ik kan niet geloven dat dit een leugen is. Maar wat is er bij mij dan al jaren aan de hand. (Had tot nu de financiële middelen niet om te laten veranderen). Betreffend dakbedekkingsbedrijf kan wat mij betreft de bomen in. Die geeft 10% korting op arbeid repareren. Is het wel een goed idee om te laten repareren. Als het toegepaste EPDM zó slecht is, valt wellicht lekkage en scheurvorming onder het grind ook niet uit te sluiten.

Ben benieuwd wie een bruikbare oorzaak kan duiden .

mvg Jan

IMG_0974.jpeg IMG_0973.jpeg
 
Ik weet niet wat je zelf aan onderzoek hebt gedaan, maar volgens mij moet je even googelen op

"epdm dakbedekking krimpt".

Daarmee krijg ik tientallen zoekresultaten met oorzaak en oplossing.

- Ten tijde dat er nog enige vorm van garantie op zat is een bureau ingeschakeld die aan gaf dat de randen extra met een laag EPDM beplakt moesten worden.

Daarmee zal "kimfixatie" bedoeld zijn. Alleen behoort deze ónder de toplaag te zitten.
 
Walker dank voor je reactie. Ik heb voornamelijk gegoogled op de eigenschappen van de verschillende materialen. Kim fixatie was ik nog niet tegen gekomen. Bij een leverancier (na jouw zoek tip) las ik over kim fixatie. Nog is het me niet helemaal duidelijk. Bij kleinere daken (hier is het iets van 6x6m met buren erbij) zou echte fixatie niet nodig zijn ? Fixatie zou inhouden dat de schuine opgaande randen dubbelzijdig verlijmd zouden moeten zijn. Houdt dat in zowel ondergrond als EPDM verlijmen ?
En dan nog: heb je de foto’s gezien. Zou dubbelzijdige verlijming het enorm krimpen hebben voorkomen ? Vooralsnog kom ik tot de conclusie dat het EPDM dus verkeerd is aangebracht ? Of een combinatie met erbarmelijk slechte kwaliteit…
 
Wgb dank voor je reactie. Om deze 100% goed te begrijpen: je zegt dus dat EPDM uitermate geschikt is voor blootstelling aan UV licht (zon) en grote temperatuurverschillen? Zo ja, waren die eigenschappen ook standaard in 2006 ? Zo ja, verkeerd gelegd dus in de overgang van plat naar rand ?

Ik probeer uit te sluiten of reparatie met EPDM stroken, mét Kim fixatie, een juiste investering is of toch de boel vervangen.
 
EPDM is UV-bestendig. Altijd al geweest.

Over het werk van derden wordt hier geen oordeel gegeven.

Als je het wilt repareren: Kimfixatie is een combinatie van mechanisch bevestigen en verlijmen. Of na 18 jaar je bestaande dakbedekking nog bruikbaar is, zal afhangen van de beschikbare overlengte die je nog hebt.
 
Oké Walker, was niet verkeerd bedoeld mijn opmerking over bedrijf die het aan legde (Alhoewel erg ontevreden) ik noem het bedrijf ook niet: mijn insteek was proberen te achterhalen is hier vakkundig gewerkt, of niet. Over Electra en automatisering kan niemand mij iets wijzer maken, van dakdekken heb ik geen kaas gegeten, maar wil me er wel in verdiepen (noodzakelijk). Één ding ben ik inmiddels een stuk wijzer - waarvoor dank. Bij toepassing EPDM moet je verdomd goed opletten dat de overgang van plat dak naar verhoogde dakrand op vakkundige wijze wordt aangelegd. Vooral als deze waarschijnlijk los gelegd is en met grind als ballast bedekt. (Niet aan de randen natuurlijk).
Laat ik het zo zeggen: het is allemaal niet zo simpel als wat door menige leverancier wordt beweerd… Hier is specifieke vakkennis nodig mbt het verwerken van EPDM. (Wellicht een reden waarom veel dakdekkers het links laten liggen, het is een stuk complexer).

Ik weet voorlopig even genoeg, dank voor jullie reacties :-)
 

Gerelateerde klussen

Reacties
26
Weergaven
5K
Dak en schoorsteen
Noordpijl
Reacties
14
Weergaven
955
Dak en schoorsteen
Walker
Reacties
1
Weergaven
111
Dak en schoorsteen
Walker
Reacties
16
Weergaven
402
Dak en schoorsteen
Annemieke72
Reacties
2
Weergaven
589
Dak en schoorsteen
Dekraan

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu