Wasmachinemotor als traploze aandrijving.

FrankHelmond

  • #1
Ik wil een wasmachinemotor als aandrijving gebruiken maar als ik die rechtstreeks op het net aansluit loopt hij meteen op volle kracht.
Kan ik een draaiknop om het licht te dimmen gebruiken om die motor traploos te laten opstarten?
Heeft iemand daar ervaring mee of weet iemand iets beters?

wasmachine.png
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat is het voor een motor, welk principe? Heeft ie koolborstels (meest waarschijnlijk) of is het een condensatormotor (bij moderne wasmachinea zeer onwaarschijnlijk). Of als laatste, een invertermotor, maar dan zou ie niet eens gaan draaien wanneer aangesloten op 230V.

Wasmachinemotoren hebben vrijwel altijd een tachogenerator, waarvan de spanning evenredig is met het toerental. Met behulp van die spanning regelt de motorregeling van de wasmachine de stroom door het anker (indien koolborstelmotor, laten we daar maar op houden) en regelt die bij zodat de resultaatwaarde van de tacho overeenkomt met de ingestelde waarde (meestal een potentiometer of een vooringestelde spanningsdeler, tegenwoordig veelal een digitale schakeling met diezelfde functie).

Je kunt dus niet zomaar een lichtdimmer gebruiken om de motor te regelen. Ten eerste kan die dimmer geen inductieve lasten regelen. Daar bestaan op zich nog wel andere regelaars voor, in de ventilatorbranche. Maar een regeling die rekening houdt met de tachospanning is toch wel een heel apart systeem. Meestal is de motorregeling in wasmachines tegenwoordig verweven met de overige besturingselektronica, alles bij elkaar op één printplaat (behalve bij de invertermotoren). Er zijn zeker ook wel losse regelaars te koop, maar die zijn meestal gericht op industrieële motoren.

Ik denk dat het geen goed idee is om een wasmachinemotor te gebruiken voor een aandrijving van iets anders, tenzij je heel goed weet wat je doet...

En alternatieven? Die zijn helemaal afhankelijk van het beoogde doel: waar wil je het voor gaan gebruiken?
 
  • Like
Waarderingen: FrankHelmond en XanderH

FrankHelmond

  • #3
Dankjewel Kees, het is een koolborstelmotor,
Ik wil dat hij een dynamo aan gaat drijven met daartussen een vliegwiel en 2 rotors met magneetjes die elkaar steeds afstoten als ze elkaar passeren.
De bedoeling is dat het vliegwiel en 2 rotors met magneetjes de dynamo daarna draaiende houden en ik de wasmachine motor weer kan uitschakelen, terwijl de dynamo een generator oplaadt.

De aandrijving zou minimaal 650 omwentelingen per minuut moeten maken met een stroomsterkte van tussen de 60 en 80 Ampere. Weet jij misschien een betere aandrijving dan zo'n wasmachine motor?
Ik ben al lang op zoek maar vond niets beters dan dit.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nee, voor dit toch wel bijzondere project zou ik niet weten, wat je daarvoor als aansrijving moet gebruiken.

Mijn indruk is, dat je van plan bent een soort perpetuum mobilae te realiseren. Indien dat inderdaad de bedoeling is, wil ik je erop wijzen dat het niet werkt. Het vliegwiel kan dan wel een bepaalde voortdurende kracht hebben, maar de totale energie om de zaak draaiende te houden zal altijd groter zijn dan de effectief opgewekte energie. Reden is dat er overal wrijvingen in het systeem zijn en er in de motor én in de dynamo verliezen optreden die omgezet wortden in warmte in die onderdelen.

Zie ook 'de wet van behoud van energie'.
 
  • Like
Waarderingen: Rola en Walker

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik zie, dat ik hierboven heb gelinkt naar een site waar je eerst moet inloggen om de video te bekijken.

Informatie over die natuurkundige wet kun je in elk geval ruimschoots vinden als je googelt met 'wet van behoud van energie'.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
FrankHelmond schreef:
De aandrijving zou minimaal 650 omwentelingen per minuut moeten maken met een stroomsterkte van tussen de 60 en 80 Ampere.
Indien die 60 tot 80 Ampere getrokken zou worden bij 230V, zou dat een totaal vermogen zijn van ca 14 tot 18 kW. Dat is niet eens te leveren met een normale motor (laat staan zo'n wasmachinemotor), daar mag je wel een industrie-aandrijving voor hebben!

En indien je het bedoelt om een laagspanning van bijv. 12 V op te wekken met een (maximale) stroomsterkte van 60 tot 80 Ampere, dan zou je dat beter kunnen doen met een voedingsunit (power supply) voor 12 V, bijv. 1000 W. Dat kan bestaan uit een tranformator met daarachter een bruggelijkrichter, beide van voldoende capaciteit. Of een power supply met schakelende voeding, die verspilt minder energie. Daar zou je dan geen motor + vliegwiel + dynamo voor nodig hebben.
 

FrankHelmond

  • #7
Het ging dan inderdaad om12 V Kees, gevoed door een accu maar ik heb die niet kunnen vinden met een (maximale) stroomsterkte van 60 tot 80 Ampere.
Dus inderdaad met een vermogen van tegen de 1000 W.
Het gaat hier niet alleen om een motor + vliegwiel + dynamo maar ook 2 rotoren met magneetjes die elkaar aandrijven doordat de magneetjes elkaar afstoten als ze elkaar passeren.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Een wasmachinemotor zou nooit een vermogen van 1000 Watt kunnen leveren (eerder rond de 200-350 Watt) en ik zou niet weten wat voor een motor dan wel in aanmerking zou komen.

Het spijt me, maar ik zie geen heil in verdere ondersteuning van dit 'project'.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Je kunt geen 12V accu vinden die 60 tot 80A kan leveren? Kijk eens onder de motorkap van je auto dan.
 
  • Like
Waarderingen: FrankHelmond

FrankHelmond

  • #10
Da's een mooi argument waarom dit project weleens niet mogelijk zou kunnen zijn Xander, maar de eerste beste accu die ik vond op Marktplaats gaf mij dit resultaat.
Ik ben absoluut geen expert op dit gebied maar 830A is toch meer dan 10x zoveel als 80 A?

Screenshot_20220909-215814.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Wat jij wilt maken gaat inderdaad niet werken... Bij iedere omzetting van energie gaat er een deel verloren.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Ja, die accu kan een maximale stroom van 830A leveren. Die heeft dus geen enkele moeite om een stroom van 80A te leveren.
 
  • Like
Waarderingen: FrankHelmond

FrankHelmond

  • #13
Had ik je dan verkeerd begrepen Xander?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Misschien begrijp ik jou verkeerd, ik snap namelijk werkelijk niet wat je doel is.

Heb je 60A tot 80A bij 12V nodig? Dan hoef je geen ingewikkelde constructies met motoren en dynamo's te maken, je kunt dat ook gewoon uit een accu trekken. Dat die accu meer stroom zou kunnen leveren heb je toch geen last van? Bij 80A afname levert de accu 80A.

Is het een probleem dat er meer stroom kan lopen? Dan plaats je een zekering.

Er zijn ook gewoon voedingen die 12V van 230V maken bij dit vermogen, dan heb je niet eens een accu nodig. Laat staan een wasmachinemotor, magneetkoppeling, vliegwiel en dynamo.
 

FrankHelmond

  • #15
Ik zal het even uitleggen Xander,
Het gaat hier om een motor die een vliegwiel + dynamo aandrijft, maar ook 2 rotoren met magneetjes die elkaar aandrijven doordat de magneetjes elkaar afstoten als ze elkaar passeren.

Daarmee zouden die op gang gebrachte rotoren met wat hulp van het vliegwiel die dynamo aan moeten blijven drijven, nadat de motor is afgekoppeld, en daarmee dus energie opwekken zoder daar veel energie in te steken.

Denk jij ook dat dit niet lukt?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #16
Dat deel is uiteraard compleet kansloos.

Maar wat wil je met die opgewekte energie doen? Daarvoor is een accu wellicht een alternatief.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #17
Ik denk dat ik gevonden heb waarover dit gaat, een poging om een perpetuum mobile te maken:

Afbeeldingen van Free Energy magnet Motor Generator

Inderdaad volkomen kansloos!
 

FrankHelmond

  • #18
Dat klinkt als 3 wijze woorden Kees en anderen.
Maar kan een van deze experts mij misschien uitleggen waarom?

Het verhaal van de magneten klinkt mij logisch in de oren, waarom zou dat niet kunnen werken dan?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #19
Zoals Kees al eerder aanhaalde: de wet van behoud van energie... Je kunt er nooit meer energie uithalen dan je erin stopt, en vanwege alle wrijvingskrachten en andere verliezen wordt dat alleen maar erger. Als dit zou kunnen werken, dacht je dat we dan nog zoveel moeite zouden steken in hernieuwbare energie als wind/zon? Dan hadden er overal van deze 'magische' machines gestaan.

Overigens stoten de magneten elkaar ook af bij het naderen van elkaar, waardeer je netto niks wint.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #20
Er zijn in de afgelopen pakweg 100 jaar al duizenden mensen geweest, die dachten een machine te hebben uitgevonden, waarmee 'eeuwigdurende beweging' opgewekt kon worden, dus zonder er energie van buitenaf aan toe te voegen. En niets werkte, omdat het volgens die natuurkundige wet van behoud van energie niet kán werken. Wil je daar verder iets over weten, verdiep je dan in de zoekresultaten met wet van behoud van energie (klik), dat gaan we hier niet uitleggen voor je.

Weliswaar zijn er soms machines getoond, die heel vernunftig in elkaar zaten en die bijv. een wiel héél lang konden laten draaien, maar uiteindelijk gaat (in het geval van een wiel) de zaak toch langezamer draaien en komt tot stilstand. En zodra je probeerde er enige energie uit te halen, stopte de zaak veel eerder. Of het nu een mechanisch of een (deels) elektrisch systeem is, het werkt gewoon niet.

En er zijn ook van die 'perpetuum mobile' uitvindingen getoond, die in werkelijkheid tóch energie van buitenaf haalden, dus waar in feite bedrog in het spel was.

Afbeeldingen van perpetuum mobile (klik).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu