Aansluiten WCD wasmachine en droger op CAP

Mike8592

  • #1
Beste klussers,

Mijn badkamer heeft twee aparte groepen voor de wasmachine en droger. In beide gevallen gaat het om een geaard stopcontact. Bij renovatie ben ik erachter gekomen dat deze niet los op het CAP zijn aangesloten, hoewel dit naar mijn inzien wel moet volgens de norm. Hoe kan ik dit nu het beste doen?

Mag ik bijvoorbeeld bij beide WCD zelf de aardedraad doorlussen en met een lasklem verbinden op een 6mm2 vertind aardedraad en deze door de muur naar de CAP leiden?

Is het eventueel ook mogelijk om een lasklem toe te passen waarmee ik de aardedraad van WCD 1, WCD 2 en de aardedraad voor naar het CAP zou kunnen verbinden, of moeten de draden afzonderlijk per WCD naar het CAP?

De renovatie biedt genoeg mogelijkheden om het goed te doen, dus ik ben benieuwd naar jullie advies.

mike
 

BigBert

  • #2
De CAP moet via een dikke draad op de aarde in de meterkast worden aangesloten. Als de WCD 's al aarde hebben zie ik het probleem niet.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
@BigBert Zo was het vroeger ja, maar (uit m'n hoofd) sinds 1996 hoort alles binnen de badruimte zelf te worden vereffend en zit die koppeling met de aardrail in de meterkast er niet meer. In plaats daarvan koppel je het CAP met de centraaldoos en met eventuele andere eindgroepen in de badruimte.

Screenshot_20230408_124828_OneDrive_copy_819x1167.jpg


@Mike8592 Zie de stippellijn linksboven, het is toegestaan om een vereffeningsdraad vanaf de aparte eindgroep naar de centraaldoos te brengen en dan 1x met het CAP te verbinden.

1 draad naar het CAP brengen en beide aparte groepen daarmee verbinden zie ik dan ook geen bezwaar in.
 
  • Informatief
Waarderingen: BigBert

Mike8592

  • #4
@XanderH Bedankt voor alweer een super behulpzame reactie! Mag ik vragen waar je dit schema hebt gevonden? Dit is voor mij de eerste die echt duidelijk is. :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu