Wasmachine en droger op 20a groep

Joehoe1

  • #1
Hallo,

Ik heb één buis/stroomgroep (16A) liggen naar mijn wasmachine en droger. Hier liggen kabels in met een aderdikte van 4mm2. Ik wil graag de wasmachine en droger tegelijk kunnen gebruiken. Echter is het volgens de NEN 1010 niet toegestaan om deze beide op dezelfde eindgroep te hebben.

Nu is mijn idee als volgt:
In mijn meterkast wil ik de betreffende groep verzwaren naar 20A b-karakteristiek (Hoofdzekering is 35A)
Aan het einde van de leiding (waar nu het stopcontact zit voor wasmachine/droger) wil ik een klein groepenkastje maken waar ik de 20A groep opsplits in 2 eindgroepen van elk 13A.
Op deze manier voldoe ik aan de selectiviteit en kan ik toch beide apparaten gebruiken via de kabels in één leiding.
Weet iemand of dit is toegestaan volgens de NEN1010?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Wat is de aansluitwaarde van beide apparaten?
 

Joehoe1

  • #3
Wasmachine 2200W (dus aparte groep)
Wasdroger 800W
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Harde grenzen dat apparaten >2000W (of eerder >3000W) op een aparte eindgroep moeten staan al een tijdje niet meer in NEN1010. Tegenwoordig staat er:
510.4.2 De installatie moet zijn verdeeld in voldoende eindgroepen om gelijktijdig gebruik van te voorziene apparatuur mogelijk te maken. Waar nodig moet voor specifieke apparaten met een hoge aansluitwaarde worden voorzien in afzonderlijke eindgroep.
Ik zou gewoon een dubbele contactdoos op de muur schroeven. Jouw apparaten doen samen 3000W en dat gaat meer dan prima op een 16A eindgroep.
 

Joehoe1

  • #5
Bedankt dat scheelt mij in ieder geval weer wat werk!
Daar was ik nog niet van op de hoogte.
Heb je toevallig wel enig idee of de situatie zoals ik hem schets met een 20A groep opsplitsen in 13A groepen voldoet aan de NEN1010?

Ik heb namelijk een oud huis met keuken in de aanbouw. De leidingen die richting de aanbouw lopen zijn beperkt waardoor er nu een groot deel van het huis incl. de schuur op dezelfde eindgroep zit.
Hiervoor wilde ik het eerder genoemde principe ook toepassen (20A afzekeren in meterkast, 4mm2 kabels door de bestaande leiding en in de aanbouw opsplitsen in meerdere groepen van 13A) zodat ik in mijn schuur een volledig lege 13A eindgroep kan creëren zonder extra leidingen te hoeven leggen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
In de basis kan dat wel ja.

Let wel als je ooit zou besluiten om de aansluiting aan te laten passen naar 3-fasen 3x25A, dat je in de knoop komt met de selectiviteit van die 20A automaat achter een 25A hoofdzekering. Heel toekomstbestendig is deze oplossing in mijn ogen dan ook niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu