Wasmachine groep in gebruik door omvormer

Doak

  • #1
Wat kan ik het beste doen in onderstaande situatie?

Momenteel zijn de zonnepanelen in een aangekochte woning aangesloten op een groep die voorheen van de wasmachine was. Het vermogen van de panelen is mij nog even onbekend wel dat het er 13 zijn. De kabel van de omvormer op een andere manier naar de meterkast brengen is erg lastig. Het zijn 4 aders die gebruikt worden door de omvormer.

Graag zou er weer gebruik worden gemaakt van een groep voor de wasmachine, wat is handig?



IMG_0339.jpg

IMG_0337.jpg

Bovenstaande de inbouwdoos waar voorheen de wasmachine op zat.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat is een krachtgroep (3 fase) met ingebouwde aardlekschakelaar. (krachtaardlekautomaat)
Als het 13 redelijk nieuwe panelen zijn zal het vermogen ergens rond de 5000 Watt liggen en dat kan hier prima op.
Hier een wasmachine kan, maar is niet de beste manier. Ook is er zo te zien ruimte in de kast ernaast. Nou nog een manier vinden om een set draden of een kabel naar de wasmachine te krijgen.

Kijk eerst of de wasmachine wel een eigen groep nodig heeft, steeds vaker is dat niet nodig. Een nieuwe wasmachine met een iets lagere aansluitwaarde kan de kosten van de aanpassingen schelen. Zijn er andere aansluitingen in de buurt?
Zoek ook naar loze leidingen, kijk in het plafond van de groepenkast of er lege buizen zijn en zoek uit waar ze naartoe gaan.

Een kracht pv verdeler is een optie.
 

Remmus

  • #3
Hoe hadden de vorige bewoners de wasmachine aangesloten? Is die situatie niet te herstellen?
Misschien helpt die informatie om mee te denken over een oplossing.
Zoals door jackd al vermeld, De aansluiting 'ombouwen' om een wasmachine aan te sluiten op de groep van de zonnepanelen is niet aan te raden.
 

Doak

  • #4
Bedankt voor jullie reactie. Er hangt een verlengblok dan weet je genoeg ;) dat waar de installatiedraden nu bij elkaar zitten in de inbouwdoos daar heeft een wcd gezeten en nu zit daar de omvormer op. Herstellen betekend de omvormer anders laten lopen en dat gaat even te ver.

Ik weet inmiddels dat het 13 panelen zijn van 310wp. Ik zal nogmaals een check doen op loze leidingen of een cai die weg kan maar verwacht eigenlijk dat accepteren is hoe het is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu