Wasmachine & Droger in badkamer

Peter78

  • #1
Momenteel ben ik bezig met het plaatsen van mijn wasmachine en droger in de badkamer. Dit i.v.m. het ombouwen van het huidige 'washok' naar een nieuwe badkamer.

De wasmachine en droger zullen allebei op een aparte groep worden aangesloten, al zijn dit bestaande groepen voor verlichting.
De wandcontactdozen worden geplaatst op een afstand van 1.00 meter van de douchewand en op een hoogte van 2.15 meter. Beide groepen zijn in de meterkast normaal gezekerd.

Kan iemand mij vertellen of de wandcontactdozen zijn toegestaan op deze plaats, en of het toegestaan is om een wasmachine en droger op een bestaande groep aan te sluiten?

Ik weet dat het normaal is om een apparaat van 3000 watt of meer op een eigen groep aan te sluiten, maar dit is in de huidige situatie niet te realiseren. Daarnaast is de droger 2600 watt en de wasmachine 2400 watt.

Alvast bedankt,
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Een wasbehandelingstoestel moet een eigen aansluiting ongeacht het vermogen.

Een wcd in de badkamer moet altijd achter een 30mA aardlekschakelaar zitten, ongeacht de hoogte.
 

Peter78

  • #3
De beide wcd's zitten achter een 30mA aardlekschakelaar, dus dit is goed begrijp ik uit uw antwoord.

De aansluitwaarde van mijn wasbehandelingstoestel is 2050 watt. Aangezien het niet mogelijk is een nieuwe groep aan te leggen kan dit dus een probleem gaan geven begrijp ik.
Toch kan ik in de NEN1010 niets anders vinden dan de onderstaande regel betreffende de een wasbehandelingstoestel:

Verbruikende toestellen met een aansluitwaarde van 3 kVA of meer moeten zijn aangesloten op een afzonderlijke eindgroep.

Kan u mij vertellen waar ik de norm kan vinden dat deze een eigen aansluiting moet hebben?

Alvast bedankt voor uw reactie
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Iets anders: De randaarde van die apparaten dient, naast de normale aardaansluiting tevens op het centraal aardpunt in de badkamer aangesloten te worden.
 

Peter78

  • #5
Oke, dit moet geen probleem zijn.

Het zal ook een tijdelijke situatie zijn, aangezien de badkamer niet langer gebruikt zal worden zodra de nieuwe badkamer af is. Hierna zal de oude badkamer worden opgebouwd tot washok...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu