Wasmachine en droger in de badkamer volgens regels

Art84

  • #1
Hallo,
Mijn vrouw wil graag de wasmachine en droger verplaatsen van de berging naar de badkamer. Nu heb ik gekeken wat de mogelijkheden zijn maar ben nog niet helemaal zeker of het volgens de regels gaat.
De douche wordt aan de zijkant gescheiden met een muurtje van 10 cm breed tot een hoogte van ca 2mtr De diepte van het muurtje is gelijk aan de douchebak. 115 cm naar rechts zit de kraan van de wasbak. Nu heb ik volgens mij tussen het muurtje en de wasbak 15 cm zone 3. Nu wil ik op de achterwand ca 10cm van vloer in die zone 3 de twee seperate groepen voor de droger en wasmachine plaatsen (het is nl het eenvoudigst om ze door te trekken vanuit de berging via de kelder) Beide electra groepen zitten samen op een aardlek van 0.5A. Moet ik die groepen nog aansluiten op de CAP die er vlakbij zit? Moeten de wcdozen nog aan bepaalde eisen voldoen en mag ik ze zo laag plaatsen. De wasmachine en droger wil ik opelkaar tegen het muurtje plaatsen dus in zone 2. Zo een heel verhaal. ik hoop dat ik het begrijpelijk verteld heb en hoor graag jullie reacties, opmerkingen en evt verbeteringen.

Groet :cool:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
In zone 2 alleen vast opgestelde warmwatertoestellen of verlichtingsarmaturen.
In zone 1,2,3 altijd vereffening toepassen.

Een wandcontactdoos mag alleen in zone 3 achter een 30mA aardlek.
 

Art84

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie maar ik heb n.a.v je reactie nog wat vragen.
Begrijp ik het goed dat ik de wasmachine en droger dus niet in zone 2 mag plaatsen?
Wat bedoel je met vereffening?
De huidige groepen speciaal voor de wasmachine en droger zitten nu op de witte aardlek 0,5A. Als ik deze nu op de 0.03A zet klapt hij er dan niet steeds uit?

Groet :cool:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
0,03 valt niet uit als de apparatuur goed is.
Het is een beveiliging tegen lekstroom, 0,5A is alleen een beveiliging om brand te voorkomen, in een badkamer wil je niet geëlektrocuteerd worden daarom 0,03A

Vereffening is alles aan elkaar knopen via een CAP.

Idd wasmachine en drogen niet in zone 2
 

Art84

  • #5
Dan ben ik erg benieuwd waarom mijn oven wasmachine en droger nu dan op een seperate aardlek staan van 0.5 terwijl alle andere groepen in de woning op de 0.03 staan. Nu zit het bij mij volgens nog iets anders in elkaar. We wonen in een woonark en we hebben buiten de electrakast staan met daarin ook een aardlekschakelaar. En in alle gevallen dat ik het mee maak, meestal bij onweer of zo, klapt deze er uit en blijven die van binnen gewoon in takt. Ik denk dat die van buiten dan ook 0.03 is.
Dus zou ik de groepen niet hoeven aan te passen.

Groet :cool:
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6


60cm vanaf de voorkant van het 'douche muurtje' is nog altijd zone twee. Daar mag je dus geen wasmachine/droger strak tegenaan zetten. Vroeger waren 500 mA ALS idd gangbaar voor de "natte" groepen en werden in de badkamer trekschakelaars voor de wasmachine toegepast (boven 2,25m dus buiten de zone indeling). Er is dus niets vreemds aan deze situatie en als je er niets aan wijzigt mag het gewoon blijven zitten.
Het punt is dat je het nu gaat wijzigen en dat het dan aan de huidige voorschriften moet voldoen dus WCD in zone 3 alleen achter 30 mA ALS en de randaarde met het CAP verbinden. Je informeert hier zelf terecht of de door jouw voorgestelde oplossing aan de regels voldoet en dat lijkt niet het geval te zijn. Die regels zijn ter bescherming tegen elektrocutie, niet om DHZ'ers te pesten, ga hier niet mee lopen klooien ajb. De ALS op de wal hoort trouwens selectief te zijn. Deze hoort dus trager te reageren als de ALS's binnen (dit om een ongewenste afschakeling van de gehele installatie te voorkomen).
 

Art84

  • #7
Allen bedankt voor jullie reacties.
Ik moet dan de wasmachine en droger aan de andere kant van de wastafel plaatsen in zone 3. Wel moet ik dan helaas een radiator verplaatsen. Maar ja dan nemen we maar zo'n desighmodel waar je ook de handdoeken op kan hangen.
Groet en nogmaals bedankt voor jullie snelle reacties :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu