Wasmachine afvoer op bestaande wasbakafvoer

Timmeh

  • #1
Goedenavond!

Op dit forum heb ik er al veel over gelezen, maar omdat elke situatie anders is toch even dit bericht. Ook ik wil een bestaande wasbakafvoer (32mm) gebruiken als wasmachine afvoer (de wasbak is komen te vervallen).

Het lijkt er op dat er in de muur wel een 40mm afvoer zit, maar ik durf er niet te veel aan te zitten omdat ik absoluut geen lekkage in de muur wil.

Wat is jullie advies in deze situatie: afvoer maken (met sifon uiteraard) op de bestaande 32mm chromen buis of toch direct in de muur aansluiten? Ik weet niet hoe de 32mm buis aan de 40mm buis vastzit, misschien dat jullie dat vanaf de foto kunnen zien?

Alvast bedankt! 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
U kunt de verchroomde pijp er al draaiend uit trekken, hij zit in een rubber manchet.
De pijp in de muur is 40 mm en zal zich op het randje bevinden van wat kan, op de afvoer in de muur zit een haakse bocht, er zal een nieuwe haakse bocht in de oude gelijmd moeten worden en daar een sifon boven.
Of de capaciteit voldoende is zal de praktijk moeten uitwijzen.
De bovenkant van de afvoerpijp op ongeveer 90 cm hoogte houden.
 

Timmeh

  • #3
Jan schreef:
De pijp in de muur is 40 mm en zal zich op het randje bevinden van wat kan, op de afvoer in de muur zit een haakse bocht, er zal een nieuwe haakse bocht in de oude gelijmd moeten worden en daar een sifon boven.
Bedankt Jan voor de snelle reactie. De bestaande pijp in de muur, kan ik daar gewoon PVC op lijmen? Ik heb geen idee wat voor materiaal er in de muur zit.

Ik vermoed dat de afvoercapaciteit wel voldoende zal zijn, omdat de bestaande wasmachine afvoer (ook 40 mm) een zelfde constructie heeft, alleen zit de sifon (en de aansluiting in de muur) circa 30 cm lager dan in deze situatie. Ik zal inderdaad de bovenkant van de afvoerpijp iets hoger houden op ongeveer 90 cm.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
De afvoer is van pvc tenzij die meer dan 50 jaar oud is, dan zou hij van lood kunnen zijn maar die kans te verwaarlozen.
De bocht in de muur goed schuren voor het lijmen.
 

Timmeh

  • #5
De buis is inmiddels verwijderd, maar hoe kan ik de rubberen manchet verwijderen? Zit deze gelijmd?
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #6
Nee die is niet gelijmd, kan je er gewoon uitsteken met een schroevendraaier.
 

Timmeh

  • #7
Het uitsteken is nog niet gelukt. Nog even een foto. De bocht in de muur is inderdaad ook pvc, maar het lijkt toch alsof de manchet gelijmd zit, of hij klemt heel erg goed. Nog aanvullende tips om de manchet te verwijderen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
U kunt de manchet met een scherp mesje insnijden en met een waterpomptang de manchet er dan uit trekken.
Het lijkt of er kit omheen zit.
 

Timmeh

  • #9
Het is gelukt! Uiteindelijk met een combinatie van insnijden, uitsteken en met fohn verwarmen was het mogelijk om de manchet te verwijderen.

Ook de nieuwe afvoer waterdicht kunnen lijmen en de wasmachine heeft al meerdere keren succesvol gedraaid.

Bedankt voor alle adviezen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu