Wasdroger laat aardlek uitslaan

Wish

  • #1
Hi,

Ik heb een samsung wasdroger. Als ik een programma van twee uurtjes draai, springt de aardlek na ongeveer een uurtje eruit.

Op die aardlek zitten ook andere groepen. Die groepen vallen niet uit. De wasdroger en wasmachine zitten op een groep maar ik doe ze nooit samen aan.

Wat kan het probleem zijn?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat de andere groepen niet uitvallen, zegt natuurlijk op zich niets. Want aardlek kan door één bepaald apparaat veroorzaakt worden (indien daarin een defect aanwezig is), maar het kan ook voorkomen, dat er een combinatie van factoren is. Indien diverse apparaten en leidingen elk een lekstroom veroorzaken, kan het zijn dat het totaal over de 30 mA heen komt, waarbij een aardlekschakelaar gaat trippen. Vooral leidingen die buiten liggen, zijn wat dat betreft berucht om het risico van aardlek, doordat vocht in buitencontactdozen en doorverbindingsdozen komt.

En zonder meer: als groepen uitvallen loopt er een stroom van meer dan 16 A of er is een kortsluiting. Als een aardlekschakelaar uitvalt is er een totale lekstroom (naar aarde) van meer dan 30 mA geweest. Dat er geen groepen uitvallen zegt dus niets over de oorzaak van het eruit gaan van de aardlekschakelaar!

Maar in eerste instantie zou ik het in de droger zelf zoeken. Je kunt eventueel de invloed van andere groepen uitsluiten door (voorzover mogelijk) ze domweg uit te schakelen tijdens gebruik van de droger en te kijken of het probleem inderdaad nog steeds na een tweetal uren optreedt.

Veel voorkomende oorzaak van een aardlek in drogers is het verwarmingselement, dat na verloop van tijd een verbinding naar de behuizing ervan maakt. Hier komt echter meteen het probleem kijken, dat je niets hebt genoemd over het model. Want een warmtepompdroger heeft namelijk geen verwarmingselement. En als jouw droger zo'n warmtepompdroger is, dan zou het (als eerste idee) verwijzen naar het verwarmingselement dus volkomen onzinnig zijn, dan is er een andere (minder voor de hand liggende) oorzaak.

Daarom graag de exacte gegevens van het typeplaatje aangeven en ook wat voor type droger het is (afvoerdroger, condensdroger, warmtepompdroger). Waarbij ik meteen moet vermelden, dat ik zelf van het merk Samsung geen enkele documentatie bezit, maar misschien kan er toch wat gerichter gekeken worden als het soort droger bekend is. En anders hebben andere leden, die meer witgoedervaring hebben dan ik, wellicht nog suggesties.
 

Wish

  • #3
Bedankt voor uw reactie.
Dit is het model. SAMSUNG SDC3C801. Betreft een condensdroger.
De droger staat in de schuur. Ik vind het vooral vreemd dat het ongeveer een uur wel goed gaat en dat daarna de aardlek uitvalt.

Ik heb alles schoongemaakt, filters en al. Het kan zijn dat de ruimte wat vochtig wordt. Zal volgende keer de deur open doen als de droger aan staat.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
In een condensdroger zit inderdaad een verwarmingselement. En omdat een verwarmingselement in een droger zich in de luchtstroom bevindt, is het denkbaar, dat in de loop der tijd in dat element zoveeI pluizen verzameld zijn, dat het genoemde probleem na verloop van een paar uur optreedt. De betreffende massa pluizen is dan nat geworden en veroorzaakt een aardlek, voldoende om de aardlekschakelaar eruit te laten gaan.

Daar helpt het openlaten van de schuurdeur naar mij idee weinig aan. Belangrijker is, dat de droger een keer grondig schoongemaakt wordt of op zijn minst geïnspecteerd. Want dergelijke verzamelingen pluizen veroorzaken niet alleen eventueel een aardsluiting, veel erger is dat er brandgevaar loert wanneer een droger van binnen sterk vervuild is met pluizen. Dat heeft één van onze witgoeddeskundigen al eens beschreven in deze sticky:
Bij Samsung vond ik de explosietekeningen en de onderdelenlijsten voor dit model:
Explosietekeningen en onderdelenlijsten Samsung condensdroger SDC3C801/XEP
- Klik voor explosietekeningen op de tab "Clickview".
- Voor (technisch gezien) elk gedeelte bestaat een pagina, kies dat linksboven de tekeningen onder "Actieve pagina".
- Na het kiezen van de pagina klik je nogmaals op "Actieve pagina" om de tekening volledig te kunnen zien.
- Tekeningen laten zich eventueel opslaan door er met de rechtermuisknop op te klikken.
- Voor elke pagina kun je de onderdelenlijsten oproepen door rechts naast te tekening te klikken op "Toon onderdelenlijst".

Het verwarmingselement is te vinden in tekening 1 en heeft (rechtsboven) in de tekening het onderdeelnummer 7. Het zit zo te zien op de achterwand. Hoe je het moet bereiken kan ik je helaas niet zeggen, geen enkele ervaring met Samsung drogers.

Veel meer kan ik je helaas niet helpen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu