Warmtewisselaar dicht kitten?

Piet de Prutser

  • #1
Is het gebruikelijk om doorgeroeste hoeken van een warmtewisselaar dicht te zetten met kit bij een onderhoudsbeurt?
(Het is bij mij jaren geleden gebeurd maar zou nu niet meer veilig zijn...)

En ja zo, hoe lang kan dat blijven zitten? Moet/kan die kit steeds vervangen worden? Of is dit enkel bedoeld als eenmalig lapwerk om vervanging v.d. wisselaar of cv ketel uit te stellen?
 

JeffreyD94

  • #2
Waarschijnlijk is het al een toestel van 15-18 jaar? Advies dan gewoon te vervangen.
Er zijn toestellen waar kit gebruikt word om bepaalde naden af te dichten, dit is alleen volgens voorschriften fabrikant of met toestemming van de fabrikant. (Vaak schriftelijk via email.) Dit laatste betreft vermoedelijk een noodoplossing met goedkeuring van de fabrikant, noodoplossingen zijn kortstondig en niet bedoeld om nog jaren mee door te zetten.
 

Piet de Prutser

  • #3
Ja inderdaad gaat het om een oud toestel 19-20 jr. Gaat ook wel vervangen worden maar ik vraag mij wel af hoe het dan zit met die kit i.v.m. de veiligheid. Er is overigens niets aan de fabrikant gevraagd maar gedaan door monteur die er niet moeilijk over deed.

Wat betreft een noodoplossing... tja als het zo ook jarenlang werkt..krijg ik toch de indruk dat het prima functioneert op deze manier. Totdat de gaten te groot worden of de kit te veel te lijden heeft gehad en vervangen moet worden. Mee eens?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Nee, als die kit doorlaat heb je een rookgaslek en dus kans op CO in de woning.
Zit het echter hoger dan is er ook kans op vuurdoorslag en brand de ketel uit.

Het is maar net waar de kit zit en wat de staat van de rest van de ketel is.
 

Piet de Prutser

  • #5
Ketel Nefit ecomline hr, goed onderhouden. Kit aan linker en rechter hoeken onderkant voorkant wisselaar.

Mijn gedachte was dat als de kit goed genoeg is om het jaren vol te houden het dan ook goed genoeg is om weer opnieuw aan te brengen?

Waarom wordt het immers gekit als reguliere onderhoudsactie. Ik heb nooit begrepen v.d. monteur dat het maar voor zeer tijdelijk zou kunnen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Heb je het hier toevallig niet over de standaard kit die aan de voorkant?
Dus niet kit aan de binnenkant maar aan de buitenkant.
 

Piet de Prutser

  • #7
Nee is echt gebruikt om gaten op te vullen. Het is nu goed te zien aan de buitenkant maar volgens mij is het destijds aan de binnenkant aangebracht. Of kan dat niet... ik twijfel nu opeens :)

 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Vanaf de fabriek zitten de zijkanten gemonteerd op de tussen delen en is afgedicht met siliconen kit.

De kit raakt soms een beetje verteerd opnieuw afkitten van de zijkanten is prima.

Vr Gr
 

Piet de Prutser

  • #9
Ja jij bedoeld die bijna transparante kit toch? Maar ik bedoel dat zwarte spul.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #10
Als het bij het zwarte spul lekt is het eigenlijk heel simpel dit is niet de warmtewissellaar maar de condens bak.

En als deze gaan lekken is deze 9 van de 10 keer tijdens onderhoud niet er af geweest en is de pakking verhard waardoor er een lekkage ontstaat en het aluminium wegrot door de zuren.

Kitten is en blijft een lapmiddel en rookgassen kunnen hier langs ontsnappen met ernstige gevolgen van dien.

Niet meer lappen is het devies een nieuwe warmte wisselaar is met arbeid voor het erin zetten duurder als een nieuwe ketel.

dus lijkt mij de keus niet zo moeilijk hoewel ik niet in je beurs kan kijken.

maar een rookgas lekkage kan ergere gevolgen hebben, RIP RIP.

john
 

Piet de Prutser

  • #11
Ok, de condensbak is het dus.

Volgens mij ging bij het onderhoud meestal of altijd alleen het branderhuisdeksel eraf. En werd de sifon gereinigd. Volgens het boekje valt dit dan binnen het klein onderhoud nietwaar. Of er ook ooit groot onderhoud heeft plaatsgevonden waarbij de condensbak eraf geweest is... weet ik niet meer.

Moet bij optimaal onderhoud de condensbak er weleens afgehaald worden? En de pakking vervangen?

Kan nu niet alleen de condensbak vervangen worden dan?

Het verhaal over kitten blijft nogal subjectief vind ik. Gezien het dan toch vaak wordt gedaan blijkbaar en als 'goed/veilig genoeg' wordt beschouwd. Als het echt zo onveilig zou zijn... moet het dan geen standaard procedure zijn bij elk groot onderhoudsbedrijf om vooral niet te kitten? Om zo elk risico op aansprakelijkheid te voorkomen? Of wellicht alleen kitten als tijdelijk middel waarna men geen onderhoud meer gaat plegen totdat er een nieuwe ketel is geplaatst en men dat dan laat vastleggen?

Dank voor de opmerkingen. Wil niet perse eigenwijs zijn hoor. Het is helaas een kwestie van verschillende adviezen en handelingen waar ik mee te maken heb. En het feit dat ik de urgentie nu niet begrijp. Waarom zou nu opeens een goed werkende ketel vervangen moeten worden omdat de kit op is... en waarom is die condensbak niet vervangen... best vaag toch?
 

Marcn88

  • #12
De kit is aangebracht op de wisselaar en niet op de condensbak, de wisselaar is rookgaszeidig lek op de uit naar af fabriek waar de schaaldelen elkaar raken en de wisselaar zal vervangen moeten worden maar kostentechnisch beter om de gehele ketel te vervangen
 

JeffreyD94

  • #13
Ja je kan de condensbak vervangen icm een nieuwe pakking, alleen de ervaring is dat deze vervolgens blijft lekken, zeker als het nooit is opengemaakt. De kit zit op zo’n twijfel achtige punt dat het niet op een condensbak lekkage lijkt.

Zoals ik al eerder aangaf, kitten mag alleen onder de voorwaardes welke ik genoemd hebt. Het gaat niet zozeer of deze kit de rookgassen tegenhoud, het gaat om de aansprakelijkheid, en verzekeringstechnisch.
Tevens de fabrikant heeft alle mogelijkheden uitvoerig gecontroleerd, en de fabrikant zal ook een speciale kit hebben voor deze herstel reparaties, mits onder de eerder genoemde voorwaarde.

Je zegt een goed werkende toestel, en daar zit gelijk de fout!
Het toestel werkt inderdaad, het functioneert immens. Maar functioneert het ook veilig? Koolmonoxide ruik je immens niet, en of hij inwendig verstopt zit hebben ze dus ook nooit goed beoordeeld, is de verbranding wel juist? Je zal als gebruiker zeggen ja want er is onderhoud gedaan, maar je komt er nu achter dat er altijd klein onderhoud is uitgevoerd, geen groot onderhoud. Van je auto weet je wel dat je klein en groot onderhoud moet uitvoeren maar bij de CV Ketel wijs je naar de installateur, zie je hoe het juridisch al lastig begint te worden?

Neem het risico gewoon niet, als je huis afbrand zit je in zo’n juridische molen, en voor wat? Om 1500 - 2000 euro te besparen op een nieuwe veilige toestel.
 

Piet de Prutser

  • #14
Goed we houden het er dan toch maar op dat het de warmtewisselaar is die vervangen moet worden, dat is wat ik ook v.d. monteur gehoord heb. En vervolgens ook de conclusie dat dit niet lonend is, dus cv ketel vervangen.

Ook is het duidelijk dat men geen risico wil lopen door te gaan kitten als langdurige oplossing.
Wel interessant vind ik dan de vraag: hoe zou de monteur het aanpakken als het om zijn eigen ketel gaat? Kit hij die wel lekker dicht en dan regelmatig meten/controleren? Of juist niet, maar z.s.m. vervangen? Ik denk toch het eerste. Mee eens?

Ik heb de administratie doorgenomen en daaruit blijkt gelukkig dat er ook weleens groot onderhoud is gedaan aangezien er een pakking condensbak en condensator in rekening zijn gebracht. Ook is er een keer een nieuwe dakdoorvoerpijp geplaatst.
 

Freekcv

  • #15
Zonder enige vorm van twijfel vervang ik het toestel. Ik ga mijn gezin niet in gevaar brengen!!
 

JeffreyD94

  • #16
Dat zijn geen installateurs maar beunhazen, die brengen letterlijk iedereen in gevaar. Ik ga mijn huis en gezinnetje niet op het spel zetten door goedkope capriolen uit te voeren. En als je huis afbrand en ze komen er achter, tja dan krijg je niks van de verzekering.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #17
Grinnik, je had 20 jaar geleden eens in de installatiebranche moeten werken...
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #18
Het gaat er toch niet om dat het nog jaren mee moet.

Je hebt nu de gelegenheid om op je gemak een goede oplossing te vinden.

Zonder dat je niet kan douchen omdat er ook hier weer een berg paniek wordt gezaaid van afbranden van het het huis en dergelijke onzin opmerkingen.

Als het zo snel zou gaan dan waren inmiddels alle huizen wel afgebrand omdat er veel ketels op de markt zijn, of zijn geweest waarvan de wisselaars afgedicht werden met siliconen kit.

Stop met de onzin verhalen over gevaarlijk want als in dit geval een Nefit Ecomline lekkage van rookgassen vertoond dan gaat die vrij snel in storing en veiliger kan het dan niet meer worden.
 

Freekcv

  • #19
Topic starter heeft het dus juist wel over een langdurige oplossing!!
Natuurlijk. als een monteur een wisselaar aantreft die iets lekt, en de klant kan helpen door hem dicht te kitten, zodat de klant voor een andere ketel kan kijken, zullen de meeste dit doen. Waarschijnlijk zelfs thuis nog...
Maar dit dan alleen als het om een kleine lekkage gaat, en echt om een tijdelijke oplossing.
Niet als lange termijn oplossing..
 

JeffreyD94

  • #20
De oude toestellen waren een stuk minder gevaarlijk dan de huidige toestellen, de huidige toestellen produceren al standaard meer CO.

Met brandgevaar bedoel ik op langer termijn (en in deze situatie zal er ook geen brandgevaar zijn, bedoelde in het algemeen.) , er zijn zat toestellen waar kit tussen zit. Maar ik heb al nadrukkelijk verteld onder welke voorwaarde iets mag en wanneer iets niet mag. Zoals ik aangaf dit was vermoedelijk een noodreparatie welke uiteindelijk langer zit dan wenselijk. Maar je moet gewoon ergens een lijn trekken. En dat is volg documentatie op, of overleg met fabrikant voor goedkeuring.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu