Natuurkundig vraagje warmtewisselaar Remeha Avanta kolenstoker

Anton1981

  • #1
In mijn tuin heb ik een Hottub die ik opstook met mijn oude Remeha Avanta. Ik heb het moederboard vervangen door een Arduino kloon met wat hardware om de pomp en de ventilator aan te sturen. Dit gaat al een jaar goed maar van de week heb ik de warmtewisselaar van de Remeha stuk gemaakt. Iets te hardhandig met de verbrandingskamer / warmtewisselaar geweest. Toevallig ging mijn eigen 2e hands CV ketel in dezelfde week stuk dus ik had direct een nieuwe kolenstoker. Al doende leert men dus versie 2 wil ik op een aantal vlakken net nog even een beetje beter hebben.

In de huidige opzet is het een open systeem dus water uit de Hottub gaat via een filter naar de Remeha en dan direct weer terug de Hottub in. Dit werkt op zich prima maar ik wil natuurlijk graag zo efficiënt mogelijk stoken. Aangezien ik een circulatiepomp gebruik, die normaliter een gesloten circuit aandrijft en dus ook zijn eigen aanvoer verzorgt, werkt de pomp nu (denk ik) niet optima forma. Hij pompt in elk geval een stuk minder rond dan hij volgens de datasheet behoort te doen, dit lijkt me een logische oorzaak.

Toen ik dit aansloot leek het me dat de meest efficiënte methode van verwarmen zou zijn dat ik het zwembad water, gefilterd, door de verbrandingskamer zou laten stromen. Mijn beredenering toen was: je pakt het koudste water van onderuit het zwembad dus het verschil tussen ketel en water is dan het grootst dus het verwarmen verloopt het meest efficiënt.

Nu twijfel ik of het misschien niet veel efficiënter zou zijn om een warmtewisselaar in het badje te leggen zodat ik een klein gesloten systeem creëer. De achterliggende gedachte is dat er dan (veel) meer water door die verbrandingskamer zal stromen als gevolg van een efficiëntere werking van de pomp. Tweede punt wat van invloed zal zijn op de warmteoverdracht is dan natuurlijk de waterdruk, meer druk zou als ik het goed begrijp ook leiden tot een efficiëntere warmte overdracht.

Is er iemand die (precies) weet hoe dit zit? Ik zou graag de achterliggende logica willen begrijpen. Wat ik bijvoorbeeld niet begrijp is dat water onder druk meer warmte opneemt / loslaat. Aangezien je water niet kunt samendrukken blijft het even veel water wat langs de wanden van de leiding stroomt volgens mij maar blijkbaar is dat niet zo. Of toch wel en de werkelijkheid is dat de pomp gewoon beter zijn werk kan doen bijvoorbeeld. Dat soort info zoek ik.

Wie kan hier een lichtje op schijnen?
 

Lammy1

  • #2
Ik denk dat hier een slotje op mag !
Ketels moeten gekeurd worden door de overheid alvorens ze in de markt mogen worden gezet … als je de ketel gaat “verbouwen” door het orginele moederbord te vervangen door een kloon dan stopt het verhaal en de veiligheid
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Persen of zuigen of rondpompen zijn verschillende functies.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een normale waterpomp pakken in plaats van de CV-pomp?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
water on druk kan je warmer stoken dan 100 graden maar het neemt daarbij niet meer energie per graad op of iets dergelijks.
hoe groter het temperatuur verschil hoe sneller uiteraadt de warmte overdracht.
maar water boven zijn kookpunt bij 1 atm. verhitten lijkt me niet helemaal de bedoeling
dus winst door meer druk ga je niet maken.

het voordeel van een gesloten systeem is dat er geen vuil in komt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
En geen zuurstof.

Ben eigenlijk wel nieuwschierig naar de opstelling en brandstof die gebruikt word.
Je hebt het over kolenstook?
 

Anton1981

  • #7
Op de reactie over ketels die gekeurd moeten worden alvorens ze in de markt gezet mogen worden: Ik verkoop geen ketels hoor. Bij mijn weten mag je in Nederland een vuurtje stoken en mag je daarmee ook je Hottub verwarmen. Dat ik geen spiraal in een open vuur heb liggen zoals de meesten maar probeer het net ff wat handiger aan te pakken lijkt me verder weinig verschil maken maar als het niet mag dan hoor ik het graag.

Voor wat betreft de opzet, het is een bak met daarin 1750 liter water met een zware klep er op van circa 150 kilo die met een lier gelift kan worden. Op dit moment verlies ik ongeveer 0,2 graad celcius aan warmte per nacht als de klep dicht zit, goed geïsoleerd, vandaar ook deels het gewicht van de klep die er op ligt maar anderzijds ook zodat mijn kindjes er niet bij kunnen. De ketel en de elektra staan uit op het moment dat er mensen in het badje gaan, dat zou ik zelf ook niet aan durven maar zie op deze manier het probleem niet zo. Los van deze regel is alles ook gewoon goed aangesloten dus ook als er mensen in zouden gaan zitten dan is het niet zo dat die direct geëlektrocuteerd worden of zo.

De Remeha heb ik voorzien van een Arduino zodat ik zelf de programmatuur kan regelen. Ik heb ook gekeken naar de seriële interface of de chip die al op het moederboard zat flashen maar het eerste leek me onmogelijk en het tweede was veel meer moeite dan zo en zonder wifi.

Alle hardware (thermische zekeringen, hall sensor, thermistoren) zijn verder origineel en in gebruik. Ik heb zelf een aantal sensoren toegevoegd. In de uitlaat / schoorsteen zit een lambda sensor, voor de pomp ik heb een flow sensor toegevoegd. Die flow sensor zit ook in de pomp zelf geloof ik maar ik gebruik op dit moment nog een aparte pomp die een eind verderop in een 220v kast staat. Alle overige componenten werken op 5v of 3.3v met uitzondering van de ventilator, die werkt origineel op 27 volt maar bij mij op 20 volt omdat ik daar ruimschoots genoeg aan heb voor een optimale verbranding. Als je hem harder zet dan nodig dan wordt het water wel warmer maar dan moet je ook om de 5 minuten kolen bijvullen en de uitlaatgassen worden ook warmer wat dus verlies is. Naast de thermistoren, waar ik tot op heden nog niet heel precieze temperaturen uit heb weten te vissen omdat daar geen datasheets van te vinden waren heb ik ook nog zes losse thermometers toegevoegd (ik maak graag grafiekjes) . Een voor de water inlaat, een voor de water uitlaat, de buiten temperatuur, het ketelhuis en twee in het bad, onderin en bovenin want dat kan zo 5 graden verschillen en om de warmte optimaal te conserveren hussel ik dat s'nachts nog weleens door elkaar door de pomp even rechtstreeks te laten stromen. De pomp is verbonden aan een aantal valves om water een kant op te sturen, de meeste warmte komt ook nu nog uit wat zonnepanelen, overigens ook zelfgemaakt van een oude kweekkas, tyleenslang en zwart geverfde oude (aluminium) verkeersborden die ooit van de NS waren maar in een container terecht waren gekomen.

De pomp hangt dus nu aan het zwembad, hij kan niet zelf aanzuigen dus de onderkant van het zwembad zodat er constant aanvoer van water is. Dat gaat aardig, de zonnepanelen hangen circa 4 meter in de lucht, bewegen mee met de zon dus varieert door het jaar heen. Die 4 meter kan de pomp goed overbruggen maar de hoeveelheid water komt volgens mij niet overeen met de specs en dat is dus goed te verklaren omdat er niet voldoende druk is.

Nog wat qua veiligheid. Zodra de ketel oververhit raakt, in mijn geval meer dan 100 graden maar de thermische zekering gaat geloof ik bij 200 graden door, dan valt de ventilator uit en dan is het vuur dus ook in een keer gedoofd omdat er geen aanvoer van zuurstof is. Er zijn daarnaast geen vonken zoals bij een BBQ, er is zelfs geen rook op wat waterdamp bij het aansteken na. Ik brand alleen houtskool en je ruikt het misschien een heel klein beetje als je binnen een meter van dat ding staat maar anders ruik je hem niet. Bij briketten heb je zo'n zwavel lucht en blijft er ook residue achter maar de houtskool brand nagenoeg helemaal weg. Op dit moment heb ik er eerlijk gezegd geen filter in zitten maar dat is eigenlijk een fluitje van een cent om toe te voegen. Vergeleken met een BBQ denk ik dat dit stukken veiliger is. Hij hang daarnaast aan een bak met 1750 liter water er in.

Weet iemand het antwoord op de vraag ook?
 

Lammy1

  • #8
Je brengt op eigen initiatief veranderingen aan aan gekeurd en veilig produkt nl de Remeha-ketel … hier mag het stoppen en voor mij mag hier groot slot op dit topic !
@Moderator… doe uw job aub
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Overtrokken reactie.
Meneer heeft gewoon een remeha wisselaar op kolen draaien met daarop een besturing.


De antwworden zijn al gegeven, omdat de pomp alleen hoeft rond te pompen ipv aanzuigen en persen is hij efficienter.
Een ander type pomp zou beter gaan.
Water blijft dezelfde energieinhoud houden.

De winst zit vooral in geen lucht in het water en rondpompen iov aanzuigen.
 
  • Like
Waarderingen: Anton1981

ADDave

  • #10
De pomp is inderdaad niet geschikt.
Met een open systeem haal je de voordruk niet die de pomp nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Zoals je zelf al aangeeft kan je beter een gesloten systeem maken of een zelfaanzuigende pomp plaatsen.
 

Anton1981

  • #11
Bedankt voor de reacties, ik heb de antwoorden die ik zocht.
 
  • Like
Waarderingen: Boertje125

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu