Warmtebeelden bij nieuw kozijn met HR++

Pookster

  • #1
We hebben een nieuwe (modulerende) luchtverwarming gekregen. Sindsdien voelt het beneden koud aan de benen. Met een natte vinger in de lucht voel ik koude tocht vanaf de achterpui (op 3 meter afstand). In de achterpui zit een kozijn met openslaande deuren en een zijlicht met HR++ beglazing. Ik heb maar eens een warmtebeeldcamera gehuurd om een beeld te krijgen van eventuele koudebruggen. Nu lees ik verschillende verhalen over koudeval. De ene zegt dat dit bij hr++ nog steeds het geval is en de andere niet. Ik hoop dat jullie eens je licht over het warmtebeeld kunnen laten schijnen. Duidelijk is de koudeval te zien. Ik ben benieuwd dit 'normaal is'.

IMGT0010.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Het oppervlak van een kozijn zal meer afkoelen dan de binnenzijde van een geïsoleerde muur.

Muren hebben in nieuwbouw een Rc van 3,5. Kozijnen komen meestal niet verder dan een (omgerekend van Uw) Rc-waarde van 0,8, hooguit 1,3 bij passiefhuiskozijnen. De U-waarde van een kozijn mag niet boven de 1,65 uitkomen. Behalve bij tuindeuren/stapeldorpeldeuren, daar geldt nog een uitzondering van Uw van 2,2.

Daarnaast hebben kozijnen en raamaansluitingen altijd naden en kieren.
 
  • Like
Waarderingen: Pookster

Pookster

  • #3
M.a.w. het beeld wat we zien is normaal? Mocht dat inderdaad het geval zijn, wat zou dan de reden kunnen zijn dat ik deze 'tocht' nu als veel meer hinder ervaar dan voorheen?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Koudeval heb je altijd bij een temperatuurverschil. Maar een natte vinger is niet goed gecalibreerd om dat nauwkeurig te meten. Probeer eens een thermometer op verschillende plekken.

Dat het nu als hinderlijker ervaren wordt kan komen door de modulerende luchtverwarming waardoor de temperatuur constanter, maar misschien net te laag voor een aangenaam gevoel is. Een graad of paar graden hoger stoken zal waarschijnlijk ook helpen.
 
  • Like
Waarderingen: Pookster

Pookster

  • #5
De natte vinger is vooral om te voelen of er iets van verplaatsing van (koude) lucht in huis is.

Zou het qua energiekosten veel uitmaken als ik de temperatuur een graad warmer instel. In dit geval van 21 naar 22 graden. Ik heb de verwarming en het glas laten vervangen om ook de energiekosten te drukken. Dan moet het natuurlijk niet zo zijn dat ik nu hoger moet gaan stoken om het behaaglijk warm te krijgen.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Nederland heeft ongeveer 3000 graaddagen. Graaddagen zijn grof genomen ongeveer evenredig met het energieverbruik voor verwarming. Als je de temperatuur over 180 dagen één graad verhoogt in huis krijg je ongeveer 6% meer graaddagen en daardoor over de duim genomen ook 6% meer stookkosten.
 
  • Like
Waarderingen: Pookster

Pookster

  • #7
Dat vind ik nogal wat. Ik zal eens kijken of ik iets kan doen aan het onbehaaglijke gevoel die deze combinatie van de koude val en de modulerende verwarming veroorzaken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Is er ook een andere kamerthermostaat bij geleverd. Thermostaten en temperatuurmeters kunnen best wat verschillen.
 

Pookster

  • #9
Er is een aparte vaste klokthermostaat bij geleverd. Ga er vanuit dat die 15 graden op het warmebeeld de temp van het punt is waar de camera op gericht is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Er is al opgemerkt dat je de themostaat een graadje hoger moet zetten. Geeft dat geen beter gevoel in die ruimte.
De temperatuur van 15 graden zegt zo niet zoveel. Wat was op het moment van meten de temperatuur van binnen als van buiten.
HR++ zijn dat van die ramen die iets doen met infrarood?
 

Pookster

  • #11
Zoals je ook hebt kunnen lezen is dat het hoger zetten van de thermostaat aardig scheelt met de kosten. Zoals ik ook aangeef is juist mijn idee geweest om te besparen door de maatregelen die ik heb genomen. Het zou jammer zijn dat dit teniet wordt gedaan doordat ik nu hoger moet gaan stoken om het behaaglijk te krijgen. Of dit ramen zijn die iets met de infrarood doen weet ik niet.
De temp buiten was ongeveer 5 graden en de thermostaat gaf 21 graden aan. Ik ga er vanuit dat deze temp juist wordt aangegeven
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
Hang er eens een thermometer naast, een thermostaat kan afwijken.
 

Pookster

  • #13
Zal ik eens doen!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Van welk materiaal zijn eigenlijk de nieuwe kozijnen?
Hoe oud is de woning? De vloer is geisoleerd?
 

Pookster

  • #15
Woning uit 87 met broodjesvloer. Kozijn AA kwaliteit mahonie en gas gevuld HR++ van 24mm dik
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #16
Vloer met BIMS beton broodjes, PS broodjes of nageisoleerde vloer? In 1987 hadden de PS broodjes nog geen flap onder de betonbalken en waren stukken dunner dan de huidige broodjes met extra isolatieflap.
 

Pookster

  • #17
Mijn beginpost heeft vooral met de koudeval te maken. Ik lees vaak dat er geadviseerd wordt om hr++ beglazing te nemen wanneer je last hebt van koudeval en dat de koudeval dan veel minder of zelfs verdwenen is. Dat is hier dus echt niet het geval
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #18
De eerste zin van de beginpost gaat erover dat het koud aanvoelt bij de benen. Dat de oorzaak hiervan koudeval is, is een aanname, maar hoeft niet. Vandaar dat een goed beeld van de totale omstandigheden kan helpen om het probleem, en de oplossing, in kaart te brengen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
Even voor de zekerheid. De foto met de warmtebeeld camera sta je binnen of buiten.
Ik neem aan buiten.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #20
Staat de ventilatorsnelheid (luchtverplaatsing) hoger dan bij de vorige luchtverwarming? Misschien weet de installateur dit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu