Warmtebeelden bij nieuw kozijn met HR++

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #21
Koudeval kan zeker nog wel optreden bij HR++. Zelfs bij tripleglas is er nog een (kleine) kans. Koudeval voel je normaal niet op 3m afstand.

De kierdichting is veel belangrijker. Dit kan je zelf enigzins testen door de ventilatiebox en afzuigkap op maximaal te zetten en verder alles potdicht. Wil je het echt goed testen, dan laat je een blowerdoortest uitvoeren.
 

Pookster

  • #22
Dank voor jullie reacties! E.e.a. op een rijtje
1) Een thermometer in de kamer gezet die op tienden kan meten. De temperatuur is ongeveer .5 graden lager de thermostaat.
2) Ik heb de temperatuur een graad hoger gezet om te kijken wat dat doet. Na een tijdje stil aan een tafel zitten wordt hetzelfde ervaren. De ruimtetemperatuur is op zich prima maar er is een bepaalde trek die zorgt voor de onbehaaglijkheid.
2) De koudeval is wellicht minder extreem dan de foto's doen vermoeden en waar ik zelf niet bij stil stond. Het donkerblauwe is een aluminium strip die uiteraard kouder zal zijn. De vloer ervoor geeft veel minder een teken van koudeval.
3) Het warmtebeeld is van binnenuit.
4) Hieronder een foto van de onderkant vloer.
5) De leverancier geeft aan dat dit gevoel kan kloppen en hoort bij de modulering.


De kierdichting is veel belangrijker. Dit kan je zelf enigzins testen door de ventilatiebox en afzuigkap op maximaal te zetten en verder alles potdicht. Wil je het echt goed testen, dan laat je een blowerdoortest uitvoeren.
Hier ben ik wel benieuwd naar. Ik begrijp niet helemaal wat ik precies moet zien/meten als ik dit zelf zou moeten testen met de ventilatiebox en de afzuigkap.
vloer_1.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #23
Als ik met jouw gegevens dit simuleer. Binnen 21 en buiten 5 graden. Zou je de uitslag moeten krijgen van oppervlakte temperatuur binnen 17,1 en buiten heeft het glas een oppervlakte temperatuur van 5,6.
Die 15 graden op de kleur van de foto is neem ik aan van een stijl in het kozijn.
Het type glas wat in de bibliotheek staat van de software heeft een waarde van 1,101 W/m²K en is ook 24 mm dik.
Is het bekend welke U waarde jouw HR++ glas heeft?
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #24
"We hebben een nieuwe (modulerende) luchtverwarming gekregen. Sindsdien voelt het beneden koud aan de benen."
Dan ligt het toch aan de nieuwe luchtverwarming, of?????
Nogmaals de vraag, is er nu een grotere luchtverplaatsing dan bij de oude luchtverwarming? Waardoor het meer tocht en dus kouder aanvoelt.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #25
IJkenhout schreef:
De kierdichting is veel belangrijker. Dit kan je zelf enigzins testen door de ventilatiebox en afzuigkap op maximaal te zetten en verder alles potdicht.
Hierdoor creeer je een onderdruk. Door kieren gaat dan lucht naar binnen stromen. Dit kan je voelen door met je hand langs alle aansluitingen, kieren en gaten te gaan. Denk aan aansluitingen wand/vloer/plafond/kozijnen/glas/stopcontacten/materiaalovergangen enz. Het werkt het best met een zo groot mogelijk temperatuursverschil, nu perfect omdat het buiten koud is.
 

Pookster

  • #26
Dat ga ik zeker eens proberen! De u-waarde van het glas is 1,1. De luchtverplaatsing is zeker niet hoger geworden.

Het zal ook wel kloppen vermoed ik dat dit gevoel door de nieuwe verwarming komt. Dit kreeg ik als antwoord van de installateur

Het toestel wat er eerste stond was een aan/uit toestel. Als de thermosstaat op 21 stond en het werd 20,5 in huis, dan kreeg de ketel een signaal dat hij moest bijspringen. Dat deed hij dan met de volle 100% van zijn vermogen en dat merkte je in huis. Nu staat er een modulerend toestel. Dat betekent dat het toestel in dezelfde situatie met een deel van zijn vermogen de temperatuurschommelingen corrigeert. Hij werkt veel efficiënter en daardoor bespaar je flink op de gasrekening, maar voelt het wel wat anders aan dan jullie in eerste instantie gewend zijn.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #27
Mooi verkooppraatje dat moduleren flink op de gasrekening bespaart, maar dat wordt uiteindelijk voornamelijk bepaald door de hoeveelheid warmte die door de isolatieschil verdwijnt, niet door het verwarmingsapparaat. En wanneer je op een hogere kamertemperatuur gaat stoken om voor het gevoel hetzelfde comfortniveau te krijgen heeft het netto mogelijk helemaal geen resultaat.
 

Pookster

  • #28
Nou, precies dat laatste is dus net niet wat ik wil. Maar ik ga eerst eens mijn verbruik vergelijken met de vorige maand, toen ik nog de oude ketel had. Zal geen exacte wetenschap zijn maar wel een mooie indicatie.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #29
Een regio opzoeken en wat spelen met de tabellen van deze site kan je een redelijke indruk krijgen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu