Warmte verlies betonvloer

Ratman

  • #1
Kan iemand mij vertellen hoe je warmteverlies kan bepalen/berekenen bij een betonvloer welke direct op het zand ligt dus zonder kruipruimte.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
2oo mm beton heeft een U waarde van 3,56 W/m2K.
Hier meer info over die waarde.
 

Kacheltje

  • #3
Wat voor soort beton is het.
Het kan ook 9,5W/ m2.k zijn voor 200 mm beton. Dat is voor gewapend verdicht beton.
op de site van ekb bouwadvies vind je tabellen.
Lamda waarde zoals opgegeven houd in voor een meter materiaal van een m2 en een temperatuurverschil van 1 graad.
Met de link van wgb kom je er vast wel uit hoe je er aan kunt rekenen.
 

Ratman

  • #4
Dat is dan duidelijk zo, ik denk dat het om onverdicht beton gaat en kom op zo'n 7W/m2/K
als ik uitga van de grondtemperatuur van 10gr en een vloer temperatuur van 18gr dan kom ik op 56W/m2 uit, bij 20m2 is dat dus 1120W.

Is dit een juiste benadering?
 

Kacheltje

  • #5
Daar vanuit gaande zit je redelijk in de buurt.
Tussen materiaal en lucht hen je nog te maken met een overgangsweerstand. Tussen grond direct in contact heb je dat niet.
In de praktijk warmt de onderliggende laag onder het beton ook wat op. En aan de randen die in buurt zitten naar de buitenomgeving hangt het af van het buitenklimaat.
 

Ratman

  • #6
Bedankt voor de reacties, ik kan er wel wat mee.

ben nu aan het berekenen wat een laminaatvloer doet met ca 10mm isolatie. Het lijkt erop dat het energieverlies dan met een factor 3 afneemt, waarmee ik dan een besparing van ca 150m3 gas per jaar bereik.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Let wel op dat het een zeer oncomfortabele vloer wordt, direct op de beton. Afgezien van het gasverbruik is dat gewoon erg vervelend.
 

Ratman

  • #8
Hoezo? ik woon al drie jaar met dit soort vloeren en vind dat nog best meevallen, gewoon een Perzisch kleed erover en kan daar prima mee leven.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #9
Ja tuurlijk het is wel leefbaar, zeker met een kleed. Ik bedoel meer, dat je niet verwachten moet dat de vloer warm aanvoelt met 10mm isolatie eronder.
 

Ratman

  • #10
Dan is de reactie duidelijk, ik vind zelf de vloer warm genoeg en loop er zelfs met blote voeten op.
Heb er nu alleen een pers op liggen en de vloer met garageverf afgewerkt, wil nu laminaat gaan leggen of zoiets en denk meteen aan wat isolatie om de stookosten wat terug te brengen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Ratman schreef:
Het lijkt erop dat het energieverlies dan met een factor 3 afneemt, waarmee ik dan een besparing van ca 150m3 gas per jaar bereik.
Hoe ga je opeens van een isolatiewaarde naar een besparing van stookkosten?
 

Ratman

  • #12
Dat is in dit geval niet echt moeilijk te schatten, berekenen is een groot woord.

de temperatuur van de grond waar het beton op ligt is bijna constant, de kamertemperatuur is dat ook.
Verder ga ik alleen van een half jaar stoken uit, nu kun je aan de hand van isolatie weerstand en temperatuursverschil berekenen hoeveel watt er verdwijnt in de bodem. De waarde die eruit komt is per uur en dat vermenigvuldig je dan met 24x365/2 en je hebt het jaarverbruik.

Het aantal watts deel je weer door 32000 voor het aantal m3 gas.

Het blijft een ruwe schatting maar wat rekenwerk geeft wel inzicht, ik zou eigenlijk de temperatuur van de bodem moeten meten maar dat is lastig.
 

Bernhard

  • #13
Je berekening is niet juist. De besparing is veel minder, ca 42%. Het totale verbruik ongeïsoleerd is ca 115m3/j. Geisoleerd wordt dat dan 68m3/j. mvgr bernhard

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Hoe bepaal je wat een vloer "bespaard" zonder het geheel te bekijken?

Stel het huis heeft enkel glas en veel kieren. Je kan de vloer isoleren wat je wil, maar dat levert nooit een besparing op. Ok, dit is extreem, maar de besparing hangt af van de mate van isolatie en kierdichting van alle bouwdelen.

Dus vandaar mijn vraag hoe je van een Rc-waarde naar een besparing in m3 gas gaat.
 

Ratman

  • #15
Alles helpt, het is gewoon een optelsom.
Je kan je wel afvragen of je niet beter eerst de kieren kan gaan aanpakken. De verhoudingen kunnen wel eens erg scheef zitten, bijv 150m3 door de vloer en 5000m3 door het dak.

De reden dat ik met deze vraag kwam is het gevolg van een discussie die ontstond over het energieverbruik van mijn woning, dat komt door die betonvloer wordt er geroepen! Dan wil ik graag cijfertjes zien want zomaar iets roepen dat gaat er bij mij niet in.

Nu blijkt toch uit dit hele topic dat het eigenlijk wel meevalt met die vloer, het zal zo'n 5% zijn van het totale verbruik.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu