Warmte kouddak schuur tegenhouden

A.Vonk

  • #1
Beste,

Ik heb een houten onverwarmde schuur waarbij het in de zomer echt heel erg heet wordt. Dak is koud met een bitumineuze dakbedekking met een Leislaggrid. daaronder watervastverlijmde houten plaat op een houten regelwerk h.o.h ca. 55cm.
De gevels bestaan uit gewolmaniseerde regels en red cedar rabbat delen. Onderlaatst vanwege vocht in herfst en winter de bestaande betontegels van de vloer eruit gehaald en zand afgegraven en er een dampdichte folie met beton en wapening in gestort.
Dus vocht van onderaf is een stuk verminderd.

Nu zat ik eerst te denk om tussen de balken te isoleren(glas/steenwol) met dampremmende laag aan de onderzijde en vervolgens af te timmeren met houten/plafond en/of gips platen. Alleen dit zorgt zoals in verschillende fora gelezen voor vochtproblemen, tussen die opbouw qua afvoer en te weinig mogelijkheid om te ventileren.

Zou om de warmte meer te weren het wat zijn om van die rubberen tegels op het dak te leggen? Of bijvoorbeeld onderzijde af te timmeren zonder isolatie met hout of gipsplaten?........ iemand een goeie tip.

Bedankt voor meedenken gr
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Hoe oud is de dakbedekking?

Als deze nog goed is, kan je er isolatie opleggen (omgekeerd dak). Verwacht bij hitte geen wonderen.

Ander idee is een groen dak. Dat scheelt wel flink, omdat het groen niet warmer wordt dan de omgevingstemperatuur (itt dakbedekking). De dakconstructie moet wel sterk genoeg zijn, in verband met het extra gewicht.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dat kan wel maar dan moet je voor ventilatie een openruimte houden tussen onderzijde dakvloer en de bovenzijde van de isolatie. De vraag blijft hoe goed is goed.
Zou er een boeiboord zitten zou je rondom flinke delen van de specie weg kunnen halen tussen de dakvloer en de bovenste rij stenen. Of gaten boren, geen idee hoeveel en welke diameter.
 

A.Vonk

  • #4
Bedankt voor de reactie IJkenhout,

De dakbedekking is nu 9 jaar oud en in een nog goede staat echter is de opstand naar dakkap op hoogste punt maximaal 40mm en staat de schuur geschakeld met de buren.

Over een sedumdak heb ik ook nog nagedacht echter zal het extra gewicht wellicht te zwaar voor de huidige constructie worden, met name bij regen.
Vandaar het idee op de rubberen tegels. Of misschien witte dakbedekking op vloeibare basis maar dan springt het er wel uit kijkend naar de rest van het blok.
 

A.Vonk

  • #5
Dag WGB

De gevels zijn van hout, rabbat met frame van regels 70x40mm
Het dak is bevestigd met een kader(ligger) rondom in de schuur tegen die verticale staanders van de wand geparkerd.Tussen dat kader is dan vervolgens een regelwerk geschroefd met lange parkers door het kader heen in de regels. gewicht van het dak hangt dus aan die parkers.

Zal anders wel een foto sturen van het weekend beetje lastig uitleggen :oops:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu