Hoe warmte van houtkachel beter te gebruiken?

Sander666

  • #1
Beste lezer,

Wij hebben een houtkachel in de woonkamer. Deze gaat pijp zit in een koof en gaat in een slaapkamer op de eerste verdieping met ongeveer 30 graden schuin naar het dak.(semi bungalow met dus 1 verdieping)

Ik zou graag de warmte die in de koof naar buiten stroomt, in die slaapkamer krijgen in plaats van naar buiten laten vliegen. Dan heb ik 2x baat bij de warmte.

Ik dacht aan een rooster in de slaapkamer maar warme lucht kiest toch altijd de weg omhoog en de weg van de minste weerstand? Is het een idee om de warmte met een computerventilator actief uit de koof te zuigen?

Iemand anders heeft gezegd dat als je onder en boven (in de koof in dezelfde kamer) een rooster maakt, je convectie krijgt en dat de warme lucht vanzelf in de slaapkamer stroomt.

Iemand een idee of dat klopt of wellicht een andere oplossing weet?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
En als je schoorsteen toch ergens lek is dan dus ook de rookgassen in de slaapkamer krijgen?

Maar dacht dat een schoorsteenbuis voor een houtkachel ook altijd geïsoleerd hoort te zijn en dat de warmte aan de buitenzijde van de buis dan nog maar vrij gering is.
 

Sander666

  • #3
Het is idd een dubbelwandige buis maar volgens mij nog wel warm.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Omdat hij in een opgesloten ruimte zit, zodra je die ruimte open maakt is waarschijnlijk de warmte ook weg.
Als je meer warmte uit je rookgassen wilt halen dan heb je een warmtewisselaar nodig voor je rookkanaal, maar meestal wordt die dan rechtstreeks op je enkelwandige buis bij je kachel zelf gezet en niet ergens halverwege.
Maar ook daar zijn de meningen wisselend over je een zegt kan prima, de ander zegt je onttrekt te veel warmte aan je vuur waardoor het hout niet meer optimaal verbrand, je veel meer roet krijgt enz. met alle gevolgen van dien.
 
Laatst bewerkt:

Sander666

  • #5
Dag gerrit,

Dank voor je input, dat heb ik idd ook gehoord.

Ik denk dat ik een rooster ga maken en kijken wat er gebeurt. Mocht een ventilatortje nog nodig zijn, dan kan dat altijd nog. Wordt wel een klusje om stroom heen te krijgen :-(
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
denk dat het ventilatortje meer stroom verbruikt dan dat je er extra warmte door krijgt.
 

Sander666

  • #7
dat is idd een afweging. Ik zal het laten weten...
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #8
Er mag een rooster in zitten en door schoorsteen effect krijg je vanzelf opstijgende warme lucht, zon buis kan nog behoorlijk heet worden 70+graden
 

Sander666

  • #9
Oke,dank je. Ga ik proberen.
 

Hharbers

  • #10
ga ff langs een kachelboer voor advies.
neem fotos van situatie mee en die vertellen het zo
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu