Tweede afzuig unit voor de warmte

Ambidexterity

  • #1
Ik heb mijn dak stevig geïsoleerd, warmte blijft lekker goed binnen in de winter. Leuk, maar zomers dat wil ik de warmte weg, dit blijft dan natuurlijk ook hangen.

Ik heb een ito box hangen voor de toilet, badkamer en keuken, deze draait altijd zoals het hoort. Mijn idee is een tweede neer te hangen in de nok naast de andere met 2 afzuig punten op zolder (ook in de nok) en deze te maken met een schakelaar zodat ik hem als het koud is uit kan zetten. Gaat dit werken om zo de warmte af te voeren? en kan ik hem aansluiten met een T-stuk op dezelfde dak doorvoer als de eerst afzuig box?
 

Ambidexterity

  • #2
:hup: Iemand?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Waarschijnlijk is idee kansloos vandaar geen reacties. Hoeveel lucht moet je vervangen door lucht die koeler is. Waar haal je die koelere lucht vandaan.

Isoleren is leuk. Krijg het idee met een beetje uitgekookte marketing de airco industrie goede zaken gaat doen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Volgens mij is dat plan best mogelijk mits je ook zorgt
voor voldoende lucht toevoer en alleen gaat ventileren
als de buitenlucht koeler is als de binnenlucht.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #5
Volgens mij kun je beter in plaats van een 2e afzuigunit plaatsen ook verse lucht inblazen of simpelweg je ramen open zetten.

Ik doe het zo in de zomer ook snachts. Afzuiging in badkamer heel de nacht aan laten, en aan andere kant van het huis een raam op de kiepstand en alle deuren open om de weerstand onderweg te verminderen.

Kan ik het huis weer een paar graden koeler mee krijgen afhankelijk van het temperatuurverschil.
 

Ambidexterity

  • #6
De bedoeling is al het glas, roosters en een aantal kozijnen te vervangen. Glas is het slechtste dubbel glas wat er is, kozijnen willen wij draai/kiep in plaats van alleen open en de roosters zijn zo slecht (ook lelijk) dat je van de bank waait.

Het is zo dat we een aantal nieuwe roosters en glas al hebben geplaatst, ik heb bewust goede roosters uitgezocht. Deze staan dag en nacht open en we hebben geen vervelende trek meer. Bij afzuigen moet er ook aanvoer zijn uiteraard, dus het idee is als de roosters open staan en de afzuig unit 's nachts aan dat er dan een koelere trek door het huis heen komt en de warme lucht in de nok vervangt.

Voor mijn gevoel kan dit werken en de bedoeling van deze topic is om te kijken wat andere daar over denken.

Mijn tweede punt is, kan ik 2 afzuigsystemen op een dak doorvoer aansluiten? Krijg ik dan botsing van lucht in het T-stuk waardoor er weerstand ontstaat en de units daardoor slechter presteren?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Als de som van de twee luchtdoorvoeren net zo groot is als die van de dakdoorvoer moet het kunnen
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
In je woning is alles warm muren plafond vloer meubels alles. Dat moet je allemaal zien af te koelen met lucht die in de avond misschien maar een paar graden lager is. Vergis je niet met het gevoel van een luchtstroom.
Zet een ventilator aan en ga in de luchtstroom staan dat voelt lekker koel aan maar de temperatuur van die lucht is de temperatuur die in die ruimte hangt.
 

Ambidexterity

  • #9
We hebben eigenlijk maar een paar dagen in een jaar die echt extreem kunnen zijn, dan ga ik mee in je verhaal dat alles warm is. Vorige week was het lekker warm en in de avond frisjes, maar het dak is nu zo geïsoleerd dat de warmte op zolder goed blijft hangen. In deze situatie richting zit ik meer te denken, dit soort dagen zijn er meer van in het jaar.

@Jan, unit 1 staat meestal op stand 2. Unit 2 kan dan 's nachts wel eens op stand 3 staan. Maak het uit of ik een T-stuk gebruikt of een Y-stuk?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Stoeien maar en houd ons op de hoogte.
De warmte blijft hangen maar hoe warm is dat.
Een mens is geen goede temperatuur meter.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Een y-stuk is veel beter voor de doorstroming.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #12
En hoeveel x de totale inhoud van je woning zou je voor enige afkoeling moeten verplaatsen?
 

Marn

  • #13
Ben geen isolatie specialist maar mijn ervaring is dat met goed isoleren je goed de warmte binnen kan houden en dus de kou buiten.

Andersom werkt dat toch minder helaas.....

Maar je wil dus warme lucht afvoeren en (hopelijk) koudere lucht aanvoeren.

Je plan werkt dan volgens mij alleen maar als de buiten temperatuur kouder is dan de binnen temperatuur. In dat geval werkt even flink door tochten een stuk sneller.

Wanneer het echter te warm is binnen in de zomer zal de buitentemperatuur waarschijnlijk in de meeste gevallen ook niet veel kouder zijn. Dan voer je warmte af maar er komt ook warme lucht binnen.

Of je dan ‘s nachts met 22 graden in bed ligt te zweten of met 20 graden. Is allebei niks......

Ben wel benieuwd naar je ervaring uiteindelijk.

Zelf heb ik uiteindelijk voor airco’s gekozen. Bij juiste instelling heb je dan een prima klimaat. Zowel koelen als verwarmen maar ook lucht ontvochtigen en filteren als je zou willen.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #14
Zou je met een compacte airco niet veel minder onzekerheden hebben dan met je plan nu?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
GDelea schreef:
En hoeveel x de totale inhoud van je woning zou je voor enige afkoeling moeten verplaatsen?
Zie de eisen voor spuicapaciteit ;)

Zomernachtkoeling met ventilatiesystemen wordt meer gedaan. Vooral een wtw is daar uitstekend voor geschikt. Zeker in combinatie met een grondbuis.

Spuien gaat meestal sneller. Een dakraam zo hoog mogelijk in de nok is het beste. Warmte gaat daar soort van vanzelf naar buiten.

Zonwering is uiteraard het allerbelangrijkst!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #16
Capaciteit van een itho box is te laag voor dit doel.
Denk eerder aan een flink slakkenhuis die dus ook een flinke doorvoer nodig heeft.
Gebruikt wat meer energie, maar hoeveel uur paar jaar zal ie aanstaan?

Ook met een 2e standaard box:
Dezelfde dak doorvoer kan niet, die is nodig voor de huidige box, anders kan die z'n lucht niet kwijt.

ps. airco
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
Vandaag nu rondom 20:00 uur. Zolder 30gr. Buiten dakgoothoogte 25,0 gr. Temperatuur woonkamer 23,5 gr.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #18
Het is trouwens een misverstand dat isolatie ervoor zorgt dat het 's zomers warmer in huis wordt.

Het warmt juist minder snel op. Door een betere isolatie en (vooral) kierdichting, koelt het uit zichzelf minder snel af, dus je moet zelf de ramen open zetten. Daar zijn precies de regels voor spuicapaciteit voor bedoeld.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #19
Spuien om te koelen doe je op het moment dat het buiten op zijn koelst is (voor de tijd van het jaar). Daarom heet het ook "zomernachtventilatie"

Op het hoogste punt zorg je voor uitstroom, en op het laagste punt voor toestroom middels een inbraakwerend rooster wat bijvoorbeeld in een kozijn zit. Voor een natuurlijke trek mag er nagenoeg geen weerstand zijn, dus moet het rooster serieus groot worden. (tot 1 m2 )

Energetisch gezien is dit de beste oplossing.

Alternatief is een split-airco.


Om te voorkomen dat het in huis te warm wordt: Hou alles op warme dagen overdag zoveel mogelijk dicht (met minimale ventilatie), en plaats buitenzonwering bij de ramen die op het zuiden (incl. zuidoost en zuidwest) liggen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #20
Ja spuien maar, gisteren avond was het buiten warmer dan bij ons in de woonkamer binnen. :) :) Had ik nou maar even die getallen opgeschreven.
Een mens heeft een zwakpunt wat het voelen van temperatuur betreft. De verplaatsing van lucht. Daarom maakte ik gisteren even de voordeur open, best lekker buiten.
Om de temperatuur op dakgoot hoogte zien druk ik even op de thermostaat van de CV. :shock: Zo'n shock was het niet hoor.
Minimale ventialtie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu