Warm water Atag Blauwe Engel 2

Mystudio

  • #1
De ketel levert sinds een maand minder warm warmwater. Dat komt omdat hij niet doorverwarmt. Hij gaat branden op 100% om aan de gevraagde warmwatervraag te voldoen, vervolgens schakelt hij terug in brandvermogen, stopt de brander even en daarna begint hij weer volop te branden. Hij pendelt dus continu tussen 1,2 en 4 op het display van de ketel. De gemiddelde warmwatertemperatuur wordt daardoor vrij laag, zo'n 45 graden, waardoor er veel minder waterdruk is bij het douchen.

Iemand een idee wat er aan de hand is? Wellicht een slechte (vuile) verbranding, die gedetecteerd wordt, waarna hij zijn brander terugschakelt?

Edit: Ow ja, de ketel is van 2002
 

Pepjo

  • #2
Is er wel onderhoud aan de ketel uitgevoerd ?
 

Mystudio

  • #3
Jaartje geleden voor het laatst.....CO e.d. opnieuw afgeregeld........
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Een ketel pendelt niet op rookgas.

een ketel pendelt op temperatuur, de boiler sensor zit dat het water in het boiler deel hoog genoeg is en gaat daardoor vermogen minderen.

mogelijke oorzaken:
verminderde doorstroming van leidingwater door een verstopte zeef/doorstroom begrenzer onder de ketel of in de kraan.

Verkalkte boiler door een te hoge boiler temperatuur.
 

Mystudio

  • #5
Verminderde doorstroming merk ik niet zoveel van. Druk an sich is wel goed. Het probleem doet zich trouwens op alle warmwaterkranen voor. Dan zou evt. het zeefje in de ketel zelf nog het probleem kunnen zijn; kan hem voor de zekerheid eens schoonmaken.

Verkalkte boiler lijkt me stug gezien de leeftijd. Bovendien zou de boilertempereatuur dan ook niet goed moeten zijn. De eerste 15 l (die uit de boiler komen) zijn wel goed.........
 

Sus Antigoon

  • #6
Hallo,
Wij hebben ook een blauwe engel II uit 2005 geloof ik.
We woneen nog maar net in ons nieuwe huis en de onderhoudsmonteur is net geweest en heeft niets bijzonders gevonden, toch merken we nu sinds een week of 2 dat bij het douchen het warm water langzamerhand minder warm wordt. De douche aan en uit zetten helpt even maar na een minutt if 2 ongeveer wordt de douche weer minder warm. We hebben dit ook bij ons (apart staande) bad. Weet iemand waar dit aan kan liggen - en wat er aan te doen?
 

Oantsen

  • #7
Ben niet zo'n BE kenner maar dit lijkt verdacht veel op een probleem met de 3-weg klep!
Ik zou zeggen nieuwe binnenwerkje d'r in!
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #8
Onder de boiler zit een mengventiel (de zwarte knop direct onder de boiler).
DRAAI HIER NIET AAN, want dan kunt u hem gelijk vervangen.

Voel tijdens het warmwater tappen (zodra dit koud wordt) aan de linker leiding en de rechter leiding van dit mengventiel.
Is de linker leiding goed heet ?? en de rechter veeeeel kouder??, dan is dit thermostatisch mengventiel defect.

Is zowel de linker als de rechter leiding koud? moet u het zoeken in de de boiler sensor of cv sensoren

groet
 

Mystudio

  • #9
Heb de ketel vandaag opengemaakt. Wat mij opvalt is de hoeveelheid grijs poeder c.q. rommel die in de rookglazen kap ligt. Daarbij valt ook op dat er direct onder de verbinding van de luchtaanzuigpomp veel uitslag zit, een soort grijs/witte poeder. De rookglazen kap is ook lichtelijk dampig; d.w.z. mooi droog is anders.

Ben toch bang dat er wat meer aan de hand is dan alleen een sensor ofzo. Ik heb de specialist maar gebeld.
 

Sus Antigoon

  • #10
Toch maar de energiewacht erbij gehaald, eerst werd gedacht dat de boiler helemaal verkalkt was - bleek het uiteindelijk inderdaad het mengventiel te zijn! Probleem opgelost!
 

Mystudio

  • #11
Ik heb net gedoucht en rara, het probleem is opgelost! Conclusie; zie de start van mijn topic; ik zat er toch niet zo ver naast. Nu de afsluitende rookglazen kap is verwijderd, brandt hij weer gewoon op 100% en blijft hij daar ook op branden.

Het lijkt er dus toch echt op dat hij zijn lucht niet kwijt kan, waardoor dit in de rookglazen kap ophoopt en dus gemengd werd met de nieuw aangezogen lucht. Dat verklaart ook waarom hij het wel even goed doet (de kap heeft best wel wat liters inhoud, dus, hij zuigt niet gelijk ernstig vervuilde zuurstof naar binnen).

Hij heeft een pomp voor de aanvoer van lucht. Heeft ie ook een pomp om verbrandde lucht naar buiten te zuigen?

Iemand dit al eens meegemaakt bij deze ketel?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #12
Uw warmtewisselaar is ROOKGAS ZIJDIG lek, als u die plastic kap er vanaf laat houd dit dus in dat u Rookgassen de woning in blaast.

Uw wisselaar moet dus vervangen worden.Met enige spoed.

Ik weet niet of u de plastic kap er nog steeds vanaf heeft, maar als er iemand iets te dicht in de buurt van de ketel ligt te slapen, wordt deze mogelijk NOOIT meer wakker.

Sorry dat ik het zeg, maar ik vind dit een ZEER DOMME actie.

Doordat de wisselaar rookgassen lekt, zuigt hij deze gassen tegelijk aan samen met de verse zuurstof. De vlam wordt gewoon verstikt, en slaat uit.
 

Mystudio

  • #13
Dank voor de waarschuwing. Dat hij CO produceert in de ruimte waar hij staat opgesteld, was duidelijk:)

Tot de warmtewisselaar vervangen is, zal hij het echter even zonder kap moeten stellen. Met een paar ramen in de betreffende ruimte open, gaat dat best wel goed.

De installateur is reeds gebeld en komt met een beetje mazzel deze week nog langs om te repareren.
 

Ronh2so4

  • #14
Ik had dit probleem ook, de monteur draaide onder de boiler de toevoer dicht i.p.v. dat de warmwaterkraan ophield bleef het water met volle kracht stromen echter het was nu helemaal koud. Zijn conclusie: er is een thermostatische kraan defect, of er is een open verbinding tussen een warme en een koude leiding. Dit was het en nu weer het water uit de kraan.
 

Mystudio

  • #15
Cool, da's beter.

Hier is echter de warmtewisselaar zo lek als een mandje. Tegenwoordig doet ATAG dit alleen nog maar zelf, dus, het wachten is op ATAG.......
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu