Wapening knopen

Jeko

  • #1
Hallo, ik ben wapeningsnetten voor een betonvloer in de kelder aan elkaar aan het knopen, 6mm, 15*15cm. Twee mazen overlap. Twee vraagjes:

- Op het punt waar de hoeken van vier netten samenkomen, krijg ik door de overlap een hoogte van 4 netten. Hoort dit zo? Of moet ik de netten bv baksteensgewijs leggen zodat de overlap maximaal twee hoogtes dik is?

- Ik heb afstandsblokjes 30mm gekocht. Om de hoeveel cm moet ik die eronder knopen? Ik dacht dat als ik ze te dicht op elkaar zet, ik de wapening krom loop.

Alvast bedankt voor de antwoorden.
 

Jeko

  • #2
Heb het al aan een aannemer gevraagd en 4 dik schijnt geen probleem te zijn. Het gebeurt vaak dat men afwisselend de matten in de lengterichting legt en de rij daarop in de breedterichting. Dan heb je maximaal drie staven hoogte op de overlappen.

De afstandsblokjes om de +-60 cm leggen. Stukken stoeptegel wordt ook veel gedaan. Op het forum hier heb ik echter gelezen dat die toch water omhoog kunnen brengen en afstandsblokjes zorgen ervoor dat de wapening net iets dieper in het beton komt te liggen en dit de mindere weerstand voor trekbelasting van het beton ten goede komt.
 

Pepjo

  • #3
Stoeptegels kunnen nooit vocht omhoog brengen als er een folie onder ligt, zoals te doen gebruikelijk.

Of ligt er geen folie onder ?
 

Jeko

  • #4
Of ligt er geen folie onder ?
Jawel. Maar iemand die bedrijfsmatig een voorlichting bijgewoond had, heeft een tijdje geleden op dit forum geschreven dat die blokjes te prefereren zijn boven stukken stoeptegel.
 

Ralph

  • #5
Jeko schreef:
Hallo, ik ben wapeningsnetten voor een betonvloer in de kelder aan elkaar aan het knopen, 6mm, 15*15cm. Twee mazen overlap. Twee vraagjes:

- Op het punt waar de hoeken van vier netten samenkomen, krijg ik door de overlap een hoogte van 4 netten. Hoort dit zo?
Nee, dat hoort niet zo. Er moet een meter afstand min. in zitten. Je begint met een volle mat, legt er een bij aan op de kopse kant (2.15) daarna begin je in de volgende baan met 1.5 of 3.5 mtr.

Stukken stoeptegel is ook niet aan te bevelen omdat dat toch scheurvorming geeft. In dit geval (keldervloer die waterondoorlatend moet zijn) zou ik dit risico niet nemen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je netten zijn niet goed gelegd bij overlappen horen de zijden van het net met lange stekken aan te sluiten op de zijde zonder stekken

Als netten worden versneden moeten bij overlappingslassen een aantal staven worden weggeslepen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu