Wapening in vloer zichtbaar

Sjiep

  • #1
In ons huis uit 2010 zijn we bezig met een badkamerverbouwing. Onder het bad is er een stuk vloer waar de bewapening zichtbaar is, er zit daar ook een put in het beton van ongeveer 5 cm diep. De wapening is over een centimeter of 40 zichtbaar. Onder het bad is geen zand-cementvloer aangebracht.

Is het nodig om het beton te repareren en zo ja: hoe?

Dank alvast voor reacties en het meedenken!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Plaats even een foto voor de duidelijkheid.
 

Sjiep

  • #3
20221031_101719.jpg
20221031_101711.jpg 20221031_101734.jpg
 

Sjiep

  • #4
Hierbij de foto's, ik hoop dat dit het wat verduidelijkt.
 

Willem52

  • #5
Schoon blazen, vochtig maken aanbranden met puur cement en dichtstorten met een mengsel van zand-cement
 

Sjiep

  • #6
Dank voor je antwoord!
Wat ik me afvraag: als we dit aanvullen met zandcement, geeft dat geen dragend vermogen. De etagevloer is om en bij de 30 centimeter dik, er ontbreekt 6 cm beton en inmiddels zijn we er achter dat het zwarte op de foto een 50 mm afvoerleiding is. Dat betekent dus dat er minimaal 11 cm minder beton is dan elders.
Eigenlijk ben ik op zoek naar een methode (wat ook het inhuren van een vakman kan betekenen) om het dragende karakter van dit stuk vloer te herstellen.
Iemand ideeën?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dan kun je het beste eerst met een constructeur om de tafel gaan, denk ik. Alles wat je er los op legt, gaat niet bijdragen aan de draagkracht; daarvoor moet de nieuwe laag verankerd worden met de oude. Wellicht zegt de constructeur dat het geen probleem is, dan hoef je alleen de wapening af te dekken op Willem52's manier om betonrot te voorkomen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Aan de andere kant, vroeger zat er een badkuip op die plek? Toen kwam er probleemloos (?) 150 kilo water + jouw lichaamsgewicht op.

Weet je überhaupt wat de opbouw van de vloer is?
 

Willem52

  • #9
Beton kan zeer goed drukkrachten opnemen maar minder goed trekkrachten. Wapening heeft enkel nut aan de onderkant van de vloer, daar waar trekkrachten optreden. Bovenwapening heeft wel zin bij een ondersteuning. Of als de scheurwijdte beperkt met blijven bij een vloer in gietbouw.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
repareren met een reparatie mortel niet met zandcement
roestende wapening veroorzaakt schade.
voor die 2 tientjes moet je geen risico nemen
.
 

Sjiep

  • #11
Dank voor alle antwoorden!

Het bad staat er nog, leunt niet op deze plek. Dit was een gedeelte achter het bad, waar een plank was gemaakt en getegeld vanuit de bouw.

De opbouw van de vloer: 30 cm dik, 25 cm beton, 5 cm anhydrietvloer met daarin alle leidingen. Het geheel is tunnelbouw, wanden en etage zijn in 1 keer gestort.

Dat betonrotverhaal lijkt me duidelijk. Overigens moet het minimaal opgevuld worden: er komt daar een douchecabine op een tegelvloer.

Het reparatiemortelverhaal ga ik induiken, als me dat niet genoeg vertrouwen geeft ga ik met een constructeur praten.

Dank voor alle input, nieuwe input blijft welkom!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu