Wanneer drainagebuis gebruiken

Vschol

  • #1
Ik heb een drainagegeul rondom mijn buitenmuur gegraven die ik vol grind wil storten. Ik vroeg me af of het zin heeft daar ook nog eens een drainagebuis in te leggen met een afvoer op het riool (regenwater gaat ook op het riool). Ik heb al een flinke diepte uitgespit; de drainagebuis kan in die hoedanigheid niet op de bodem liggen omdat dit het niveau van het riool is. Er zijn wat mij betreft drie mogelijkheden:
1. maak het gat minder diep zodat de buis op zand rust.
2. laat het gat even diep en leg de buis hoger in de grindlaag.
3. gebruik helemaal geen drainagebuis

Omdat de buis niet als een watervergaarder voor een groot oppervlak fungeert en de grindbak ook niet vol met water komt te staan lijkt 3 me het beste. Het water loopt in feite langs de buis. Dus meer algemeen: is zo'n buis pas nuttig als de grond echt doorweekt is en het erboven blank staat of helpt het ook om water van (stort)buiten te helpen afvoeren?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Als het nodig is een geul te graven voor drainage dan zou ik er zeker een drainagebuis in leggen, die kan mooi in het grind liggen, dat voorkomt ook het dichtslibben van de buis.
 

Chathanky

  • #3
Als je enkel grind gebruikt dien je wel te zorgen dat er geen zand tussen het grind terecht komt.
Door het water zal anders de ruimte van het grind opgevuld worden door zand. (spoelen van de zandgrond)
Met worteldoek of heel fijn gaas in de geul voorkom je dat het zand niet in de grindlaag komt.
Als je de geul ook gaat verdichten dan dient het geheel beschermt te worden tegen dicht slibben.
Met het aanvullen van de geul met grind is het verstandig om grof zand te gebruiken, die laat het water makkelijker door.

Je zal zonder drainagebuis een oplossing moeten bedenken om aan te sluiten op de riolering.
Als je het grind niet als sierrand wil om je huis kun je beter het grind weg laten dan een drainagebuis.

Wat is de grondslag om je huis?
Heb je last van een hoge grondwaterstand?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik heb een drainagegeul rondom mijn buitenmuur gegraven die ik vol grind wil storten.
Er valt niet veel aan te vullen.

Gewoonlijk wordt drainagebuis ingegraven in het zand en worden er geen speciale voorzieningen getroffen, de kokoslaag om de buis verhinderd grotendeels het dichtslibben.
In de grindlaag leggen betekent minder snel dichtslibben, de capaciteit blijft langer behouden.
 

Vschol

  • #5
Wat is de grondslag om je huis?
Wat is grondslag?
Heb je last van een hoge grondwaterstand?
Ik weet niet hoe hoog de grondwaterstand is. Hoe kun je dat meten? Het is zand (zeker geen klei) maar het laagste deel van de tuin, dat een halve meter lager ligt dan het terras waar ik nu de geul heb gemaakt, staat nooit blank. Ook niet na langdurige of zware regen. Ik denk dat de drainagebuis pas interessant wordt als terras + tuin onvoldoende verwerkingscapaciteit zouden hebben maar dat is volgens mij niet het geval.

De reden dat ik grind wilde storten is om de muur als het ware te scheiden van de naar mijn idee te vochtige grond onder het terras. Maar als het grondwater vrij hoog blijkt te staan kan het best betekenen dat de muren het vocht gewoon van dieper opzuigen en heeft het denk ik geen zin om een grindlaag rondom de muur te maken. De funderingsmuren lopen volgens mij ook behoorlijk diep door (het zijn van die gemetselde bogen).

Mijn vraag is dus eigenlijk verschoven: als de funderingsmuur van binnen (in de kruipruimte) vochtig aanvoelt, heeft het dan zin om een grindbak aan de buitenkant aan te leggen zodat de muur niet voortdurend in contact staat met de (te) vochtige grond?
 

Chathanky

  • #6
Grondslag: klei, veen, zand of anders.

Als je geen last hebt van hoog grondwater heeft het denk ik ook niet zoveel zin om te draineren.
Het eventuele vocht kan door de gevel omhoog trekken (capilaire werking) Bij goed metselwerk is daar rekening gehouden met de eerste steenlagen waar slecht vocht in wordt opgenomen.
Met zo`n grindlaag of drainage heeft dan ook niet zoveel zin zoals je al aangaf.

Het vochtig aanvoelen van de muur aan de kruipruimtezijde kan verschillende oorzaken hebben en heeft niet perse met grondwater te maken.
Het kan ook condensvocht zijn op de binnenmuur.

Boven de kruipruimte is de muur wel droog?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu