Hoe drainagebuis aansluiten op HWA leiding?

JW Floor

  • #1
Bij heftige regenbuien spuit het water omhoog en wordt de bestrating weggeduwd als het ware. Boel blootgelegd. Blijkt dat men bij de bouw een flexibele drainagebuis heeft aangesloten op een pvc regenwaterafvoerleiding. Getest door bak water in regenafvoerput te storten en bij de pvc-drainage verbinding loopt water er zo uit. Onbekend of er verderop een blokkade is en of het water wordt teruggestuwd daardoor.

hoe kan ik dit nu weer lekdicht krijgen in situ, dwz zonder de hele tuin open te (laten) graven? Heb ook geen idee hoe de leiding verder loopt en er zit ook nog een vijver in de tuin in de richting van de leiding.

iedereen b.v.d. voor de reactie en bijdrage!

DF741309-55E8-47AA-AE54-265EE0E2F870.jpeg ADDF350B-CD0B-4904-9AED-26252417C6B2.jpeg B0458B79-7312-4332-9938-388836E2F9C5.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
De buis ligt stroom afwaarts en loost dus in een vijver. Als die buis onder het wateroppervlak loost kan de hoeveelheid water niet verwerkt worden. Dus zorgen dat de buis boven het oppervlak van de vijver het water kwijt kan.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het deel onder het terras vervangen door gewone buis, of strak omwikkelen met folie en tape.
Als dat doek net netjes aansloot rond het oranje y-stuk, dan kan er ook wit zand in de buis gelopen zijn.

Heb je verder geen informatie, bijvoorbeeld van oud bewoners, dit ziet er redelijk nieuw uit.
 

JW Floor

  • #4
@Jackd
helaas oude eigenaren onbekend…..geen idee hoe aangelegd is.
Bedeol je met dat er wit zand is ingelopen dat de leiding vanaf de drainagebuis is geblokkeerd waardoor het water wordt teruggestuwd?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Is het bedacht als infiltratie-systeem? Dan heeft het in ieder geval te weinig bergingscapaciteit.
 

JW Floor

  • #6
Geen idee, enige wat ik van een ex-buurman heb gehoord is dat het regenwater wordt verzameld in een soort bassin. Alleen loopt de drainagebuis in de richting van de vijver (ca. 2 meter verder). sowieso laatste 12 jaar geen problemen gehad maar sinds kort loopt het witte zand weg en verzakt de bestrating (gisteren spoot er water tijdens een hevige regenbui een halve meter de grond uit. Regenwater komt zowel van het woningdak als het garagedak in het Y-stuk.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ja drainagebuis is geblokkeerd, het witte zand kan inderdaad de buis in gelopen zijn. Een sinkhole (zinkgat), alleen dan in het klein.
Kan ook dat er ergens wortels de buis in gegroeid zijn. Of zelfs dat ze bij de aanleg van de vijver de drainagebuis ingekort hebben, maar als het al 12 jaar goed gaat, dan gok ik eerder een "normale" verstopping. Kan ook door bladeren of wat dan ook.

Ik zou gokken waar de buis naartoe gaat en daar gaan graven. Misschien vind je kratten, een grindput of wat dan ook.
Een camera inspectie is ook een optie. Het liefst door iemand die ook de apparatuur heeft om te meten waar de verstopping precies zit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Jackd schreef:
Een camera inspectie is ook een optie. Het liefst door iemand die ook de apparatuur heeft om te meten waar de verstopping precies zit.
Om hoeveel meter gaat het van dat punt naar de vijver. Toch maar eerst even vragen wat het kost. Voor die centen kan je nogal wat zelf doen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik zou ook eerst gaan graven, maar ik zie ook een (gemetselde) plantenbak staan. Die wil je vast liever niet slopen, maar zo'n muurtje kan ook op de drainagebuis gezet zijn.
Een deel van de spullen in ook te huur.
 

Emiel1

  • #10
Als het water niet weg kan door verstopping, dan heeft het weinig zin de aansluiting te repareren Ik zou de drainagebuis losmaken en eerst proberen met een (in te brengen) tuinslang (of evt. ontstoppingsveer) verstopping ongeveer te localiseren en of evt. verstopping met doorspoelen opgelost kan worden, aleer drastischer maatregelen te nemen.

Overigens lijkt capaciteit (diameter) van geheel op de foto's nogal beperkt. En ook zo mogelijk de lozing (vijver, sloot, infiltratiekratten oid) controleren op goede werking cq voldoende capaciteit.

Als alternatief misschien regenwater van het dak tijdelijk opvangen in regenton, met overloop naar tuin of vijver ?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu