Wand maken van spaanplaat

Barnhoorn

  • #1
Ik wil een wand maken van spaanplaat. Als rachelwerk wil ik balken van 44/69 gebruiken. De platen spaanplaat zijn 1,25x2,50.

Kan ik volstaan met staanders om de 1,25 meter en halverwege de plaat een horizontale balk op 1,25 meter? of moet ik staanderd om de 0,625 plaatsen? Indien dat laatste moet ik dan nog halverwege horizontale balken plaatsen of is dat niet nodig?

Welke dikte aan spaanplaat adviseren jullie? 12 of 18 mm?
 

Geus

  • #2
Ik ben geen expert, maar ik zou kiezen voor de staanders. In een vlak van 120x120 cm zonder ondersteuning zit toch veel meer beweging dan als de wand om de 60 cm vastgezet wordt. Dwarsbalkjes lijkt me niet nodig, tenzij de hoogte meer dan 2,5 m wordt en je een naad krijgt.
Maar dat is ook afhankelijk van het doel. Wat voor een wandje wordt het? Dat geldt ook voor de keuze voor de dikte. Waarom kies je sowieso voor spaanplaat en niet b.v. voor gipsplaat?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Staanders eerder om de 40 cm dan om de 125 cm.
En spaanplaat.... hoezo, is het voor tijdelijk?
 

Barnhoorn

  • #4
Het is niet voor tijdelijk maar het betreft een afgesloten ruimte in een grote hal. Gipsplaat is erg kwetsbaar en moet je weer afwerken voor het mooie.

Om de 40 cm? Dan wordt het toch wel erg veel staanders??
 

Geus

  • #5
Gips is kwetsbaarder voor stoten e.d., maar wel weer makkelijker af te werken. Spaanplaat is kwetsbaarder voor vocht (kromtrekken) en lastiger af te werken.

Moet het mooi en netjes, of maakt dat allemaal niet zoveel uit?
 

Barnhoorn

  • #6
Het hoeft niet heel mooi en netjes, en spaanplaat vind ik net genoeg!
 

Geus

  • #7
Dan een wandje met staanders op 60 cm. In principe zou 8 mm spaanplaat al voldoende moeten zijn, wil je het steviger, dan ga je dikker.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Hoe dunner de spaanplaat hoe meer staanders, 8 mm is veel te dun voor staanders op 60 cm.
Bij een dikte van 18 mm zou ik staanders op 60 cm aanhouden mits de luchtvochtigheid in de ruimte niet te hoog is en sterk wisselt, in dat geval de staanders op 40 cm om te voorkomen dat het een wand wordt als de branding in de zee.
Een alternatief voor spaanplaat is underlayment, dat werkt minder en is minder gevoelig voor vocht, staanders op 60 cm bij een dikte van 18 mm.
 

MvanV

  • #9
Er is ook gipsvezelplaat, dat is veel en veel steviger dan gipsplaat.

Maar wel brandveiliger en vochtbestendiger dan spaanplaat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu