Isolatie vervangen achter gipswand

Theo Groot

  • #1
De slaapkamer wordt grondig opgeknapt, van de wand heb tot het buitenblad aan toe alles weggehaald. De opbouw van binnen naar buiten: gipswand, folie, regelwerk met 4.5cm steenwol, asbestverdacht plaatmateriaal, tengels, dakpannen. Woning is van 1981.

Omdat het regelwerk 7 cm dik is wil ik i.p.v. 4.5 cm steenwol de volle 7 cm benutten. Toen de folie er nog zat merkte ik dat bij wind het tochtte achter de steenwol. Ik heb de volgende vragen:
-Hoe zie ik of de huidige folie dampopen- of dicht is? Los van wat schroefgaten zie ik nergens perforaties o.i.d., het lijkt me dus dampdicht.
-Het asbestverdachte materiaal is o.b.v. wat ik lees eternit board, is dit dampopen? In eerdere topics lees ik tegenstrijdige verhalen.
-Is het veilig om het hele regelwerk vol te stoppen met isolatie (de volle 7 cm dikte)? Oftewel is de ventilatie nodig, die zit ook al tussen het eternit board en de dakpannen. In de jaren '80 zullen de opvattingen over isoleren toch anders geweest. Daarom is mijn aanname voor nu dat o.b.v. voortschrijdend inzicht een extra luchtspouw niet persé noodzakelijk is.

Mijn plan nu is dus: 7 cm steenwol, gaten in de folie dichtplakken met luchtdichte tape en nieuwe gipsplaten ertegen aan.

WhatsApp Image 2021-10-11 at 16.44.04 (1).jpeg WhatsApp Image 2021-10-11 at 16.44.04.jpeg
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
goed plan
 
  • Like
Waarderingen: Theo Groot

Theo Groot

  • #3
Kort maar krachtig, bedankt dan gaat dit weekend alles weer dicht.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu