Waarom een achtkant en de beste manier van los/vast draaien.

Gks mech

  • #1
Het probleem is twee aansluitingen van 35mm cv pijp knel op 1 ¼ duims stalen pijp met schroefdraad. Het is 25jr geleden aangelegd en was steeds dicht. Nu moet ik door de montage van een tweede pomp onder de open verdeler van een nieuwe 50 kW Atag ketel deze knelkoppelingen los draaien. Alleen dan krijg ik de extra pomp er tussen. Ik vrees het moment dat de koppeling niet los gaat bij de knelmoer rond de 35mm cv pijp maar in zijn geheel uit de 1 ¼ duims schroefkoppeling los gaat draaien. Of ergens verder op los gaat, waar ik helemaal niet bij kan zonder “het halve huis af te breken
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het puntstuk vasthouden met een bahco of waterpomptang en de wartel losdraaien met een bahco of waterpomptang.
Spuit eerst wat wd40 rond de wartel en laat dat een kwartiertje intrekken, dan gaat het makkelijker.
Een tang zoals op de foto kan de wartel ovaal knijpen, dat soort tangen niet gebruiken op een knelkoppeling.
Het zijn trouwens zeskanten en geen achtkanten.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Grote bahco gebruiken.
Geen gereedschap gebruiken wat de moer beschadigd, ik heb zulke dingen wel zien scheuren. Die scheuren beginnen dan op de afdruk van zo'n tang.
 

Gks mech

  • #4
Jan en Ingmar89, bedankt voor de genomen moeite mij te antwoorden.

1/Hierbij nog een foto dat het echt een achtkant is. Je ziet op de foto drie schuine vlakken en twee parallelle vlakken links en rechts. Aan de achterkant zitten er nog drie van die vlakken zoals je ze van de voorkant ook ziet. Totaal acht, echt. Ik leg daar zo de nadruk op omdat die vlakjes dus relatief (in relatie tot de doorsnede) kort zijn.

2/ Een baco, of "moersleutel" van gedore, hazet of format is te dik. Je hebt voor 35mm knel minstens een sleutelmaat nodig van 46 mm ( voor de knelfittingen die ik heb) en dan heb je minstens een 18" model nodig. (zie foto van een 15" bahco die komt niet tot 46 mm wijdte en is al 20 mm dik. Dit is weliswaar een oud model en de nieuwere modellen zullen iets slanker zijn, maar ik denk niet genoeg.

3/ Blijft de mogelijkheid van een zeer groot model waterpomptang over. Die zijn over het algemeen wat slanker. Ik kon echter nergens vinden hoe slank precies. (ik bedoel de breedte van de bekken) Die knijpen wel wat minder dan de pijptangen die ik heb. Ik hoop het maar. En op de handvatten een paar buizen, anders zijn die te kort om voldoende draaimoment te maken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik gebruik altijd een sleuteltang in plaats van een bahco. Daar zijn de bekken ook smaller van en omdat je knijpt heb je meer grip dan een bahco.

 

Marcn88

  • #6
Anders vervangt u toch gewoon het hele puntstuk dan kun je m loshalen met elk gewenst gereedschap draai je m kapot nieuw puntstuk erin en klaar
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Ik heb hier ook nog van die 8 kantige wartels liggen. Dat is ook nog andere schroefdraad dan de gebruikelijke. Ik meen bsf draad. Dus als je de wartel beschadigd moet je het puntstuk toch vervangen.
 

Gks mech

  • #8
Ik belde naar het merk waarvan IJkenhout een sleuteltang liet zien en vroeg naar de bekbreedte van de waterpomptangen met de giftige slangen naam. Ze waren heel attent en belden me terug:

Het 400 mm lange model heeft bekken van 13mm breedte en het model van 560 mm heeft 18 mm brede bekken.

Ik ga het maar proberen met het 400mm model.

Die sleutel tangen lijken volgens mij mooier dan ze zijn: Ik vrees dat ze met dat hefboommechanisme de moeren eerder plat knijpen en dat ik met een stel getande bekken waarin een soort v vormige uitsparing, weliswaar sporen achterlaat maar een meer draaiende kracht uitoefen. (meer tangentieel dan axiaal heet dat denk ik)

De pijptangen (nog afgezien van het feit dat ze te brede bekken hebben) die ik tot nu toe gebruikte hebben parallelle getande bekken en zijn nogal zwaar. Daarmee kneep ik de moeren gemakkelijk onrond.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Een grote steeksleutel kan toch ook ?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu