Waar loopt de gasleiding ???

Mark84

  • #1
Beste mede forum gebruikers,

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen met het vinden van de gasleiding. Even geleden heb ik een appartement gekocht uit 1966 waar erg veel verbouwd moet worden. Het betreft een appartement op de 3e verdieping

Nu moeten er meerdere nieuwe groepen voor elektra komen, welke ik in de vloer wil frezen. Nu ben ik echter bang dat ik de gasleiding tegen ga komen tijdens het frezen, aangezien ik het idee heb dat de gasleiding ook door de vloer loopt. Vanaf de gasmeter gaat er de leiding namelijk de vloer in.

Heeft iemand een idee hoe ik de leiding kan opsporen, of weet iemand of er in 1966 vaste richtlijnen waren voor het leggen van de gasleiding? Met een leidingdetector heb ik geen goede ervaring.

Weet iemand of in 1966 ook mantelbuizen werden toegepast voor gasleidingen in de dekvloer?

Ik hoop dat iemand bovenstaande vragen kan beantwoorden.
 

Fiesiekus

  • #2
Zitten er gaskachels in de appartement?
Misschien heeft de gemeente of de vorige eienaar nog bouwtekeningen.
Mantelpijp is van (veel) latere datum.
 

Mark84

  • #3
De verwarming in het appartement gaat middels blokverwarming, waarvan de leidingen langs de muren lopen (ringleiding).

Bouwtekeningen zijn in elk geval bij de vorige eigenaar en de overige bewoners niet aanwezig.
 

Fiesiekus

  • #4
Het is dus gas voor je kooktoestel? Blijft toch een leidingdetector als enige optie over.

1" duims dikwandige gasleiding is toch wel goed op te sporen?
 

Mark84

  • #5
Ter verduidelijking hierbij een plattegrond van de woning. De rode leidingen zijn de leidingen die ingefreesd moeten worden. Bij de blauwe pijlen zijn gasaansluitingen in de muur te vinden.


 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #6
Wat zie je in de meterkast?

Grote kans dat hij naar de keuken in de muur loopt en naar de badkamer in de vloer.
 

Chathanky

  • #7
ER zijn leidingdetectoren waar je een actief signaal op de leiding zet, deze zijn betrouwbaarder dan de pasieve zoekers.
 

Mark84

  • #8
Ik heb geprobeert een tekening te maken van de meterkast. Vanaf de centrale leiding voor de flat gaat er 1 leiding naar de gasmeter. Vervolgens gaat er vanaf de gasmeter slechts 1 leiding de grond in. Een splitsing in de leidingen is niet te zien

[/img]
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Zo goed als zeker dat alle leidingen dikwandig zijn en gefit, in die periode werden de leidingen veelal op de betonijzermat geknoopt en vervolgens ingestort.
Probeer achter de opbouw van de vloer te komen, de dekvloeren waren toen zo'n 4 a 5 cm dik.
Vraag het eens bij een plaatselijke installateur, die zullen dit ongetwijfeld vaker tegenkomen bij dit type woningen.
 

Mark84

  • #10
Gisteravond toch nog maar eens in de weer geweest met een detector op de plaats waar de leiding de vloer in gaat. Waar het apparaat aangaf dat de leiding liep voorzichtig gaan hakken.

Na zo'n 6 cm was ik door de dekvloer heen en kwam ik uit op de betonvloer, zonder een leiding tegen te komen. Het signaal dat afgegeven wordt door de detector is ook niet heel erg sterk. Het is dus idd goed mogelijk dat de leiding in de betonvloer is meegestort.

Binnenkort ga ik de leidingen voor de elektra frezen, dan sluit ik het gas maar af en ga ik maar met de frees aan de slag. Mocht ik dan nog een de gasleiding tegen komen, dan vernieuw ik deze direct ook maar.

Ps. Maandag komt er een installateur kijken voor een alternatief voor de geiser en mogelijk kan hij aangeven hoe de leiding waarschijnlijk loopt.

Iedereen in elk geval bedankt voor het meedenken.
 

Xr8

  • #11
Misschien zitten er naar de keuken nog loze leidingen van kookleiding en eventuele boilerleiding. Dit kan weer schelen in het frezen.

Zoals al aangegeven een grote kans dat het stalen 3/4 en 1/2 leidingen zijn, let wel als je deze leidingen in de vloer beschadigd het moeilijk is om deze weer te repareren.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu