Waar is een CV verdeler voor

Fboecom

  • #1
Ik ben bezig CV aan te leggen en zie een CV verdeler in het onderdelenboek staan.

Moet ik zoiets inbouwen? Waarom wel of niet? Waar?
In mijn niet te grote huis gebruik ik bepaalde ruimtes natuurlijk meer dan andere.

Is het daarvoor?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Een c.v. verdeler is normaal alleen nodig bij vloerverwarming of bij heel grote installaties.

De temperaturen in de ruimtes wordt geregeld met de capaciteit/vermogen van de radiatoren en eventueel met thermostatische kranen.

Met alle respect, maar u wekt niet de indruk dat u terzake voldoende deskundig bent, laat u goed voorlichten zodat u weet wat u moet doen of vraag hulp bij het installeren.

Succes.
 

Ketelman

  • #3
Aanvulling op wat Jan zei:

Een verdeler wordt in de woningbouw vaak gebruikt om bijv. met een cv leiding van de ketel naar de 1e verdieping te gaan naar een cv verdeler en vanaf die verdeler naar de afzonderlijke radiatoren door de vloer (eventueel kunststof slang).

Het is eigenlijk om te voorkomen wat in Verwarmings buizen in betonnen vloer. staat, koppelingen in de vloer.
 

Fboecom

  • #4
Bedankt voor jullie antwoorden. Ik ben inderdaad een leek, maar ik laat mijn huis wel verbouwen door een klussenbedrijf. Dit bedrijf sluit alle (zijn er maar 6) radiatoren met thermostaatkranen parallel of eerder als een sternet (met t-stukken) aan. Ik wilde weten of dat OK is.

Ik vind het lastig om naar een CV installateur te gaan en te vragen: "hoe ontwerp je een cv installatie - maar ik wil hem niet bij jou kopen en laten installeren"...
Vandaar mijn vraag.

Ik vond het vreemd dat ik op dit forum alleen maar vragen over kapotte CV ketels zag en nergens iets over het ontwerp van de installatie. Is dat te ingewikkeld?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat heeft niets te maken met "te moeilijk", ik neem aan dat je dat bedoelt met "te ingewikkeld". Het heeft te maken met de "complexiteit" van een nieuw aan te leggen cv-systeem.

Daar komt zo veel bij kijken, en elke situatie is anders, dat het niet mogelijk is iets dergelijks "even" via een forum te doen. Er gaat ook heel veel tijd in zitten voor de beantwoorders (vrijwilligers!), die zelf vaak vakmensen zijn op verwarmingsgebied, en het al druk genoeg hebben daarmee!

Advies voor een installatie kost een installateur tijd, en dus, wanneer er geen opdracht aan hangt, ook geld! Misschien is het in jouw geval verstandig, er toch een installateur bij te halen, aan wie je eerlijk uitlegt wat de bedoeling is. Betaal je wellicht alleen de door hem daaraan bestede tijd.

Er staan in deze rubriek zeker niet alleen maar vragen over kapotte cv-ketels, maar ook heel veel over andere zaken die met (vloer-)verwarming te maken hebben.
 

Fboecom

  • #6
Dank voor je aanwijzingen, Kees. Ik zal me tot de installateur wenden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu